Zinfandel, Primitivo, Crljenak Kaštelanski, … řeč je stále o jedné a té samé odrůdě hroznů, která stojí za bohatým, plným a vysoce alkoholickým červeným vínem.

Zinfandel je považována za jednu z nejvýznamnějších odrůd v Kalifornii, jež je jeho hlavním a nejznámějším terroirem. Jde zde o čtvrtou nejrozšířenější odrůdu hned po Chardonnay, Cabernetu Sauvignon a Pinotu Noir. Zdejší slunné a teplé klima umožňuje Zinfandelu dosáhnout plné zralosti a vyvinout bohaté a koncentrované aroma. Zinfandel se dále hojně pěstuje v Itálii, Chorvatsku, Austrálii a v Chile.

Zinfandel patří k nejstarším odrůdám hroznů. Jeho původ je však stále předmětem diskuzí. Původně se předpokládalo, že Zinfandel pochází z USA, ale v roce 2001 bylo pomocí genetické analýzy prokázáno, že je geneticky identický s odrůdou Primitivo, která je pěstována v jižní Itálii. Pravděpodobně má ovšem původ v Chorvatsku a zde nese název Crljenak Kaštelanski. V USA je velmi oblíbené růžové víno White Zinfandel.

Charakteristickým rysem Zinfandelu je jeho výrazná ovocná a bobulová chuť. Plody Zinfandelu jsou obvykle tmavé, sladké až kořeněné, s příjemnými tříslovinami. Zinfandel je také oblíbený pro svou schopnost produkovat různé druhy vína. Dají se z něj vyrobit kvalitní suchá vína i mírně sladká rosé, stejně tak i robustní, kořeněná červená vína oblíbená zejména v Kalifornii. Vína ze Zinfandelu mají tendenci být bohatá na alkohol a mají vysoký obsah tříslovin, což jim poskytuje schopnost stárnutí. Při správném skladování vám vydrží 5 až 10 let.

Zinfandel doporučujeme servírovat při 15 až 20 °C. Nezapomeňte na dekantaci – u vyzrálejších variant maximálně 30 minut. Zinfandel si skvěle rozumí s kořeněnými pokrmy. Podávat ho můžete ke grilovanému masu, burgerům, ale také k sýrům či grilované zelenině.