Vodka je bezbarvý nápoj bez typické chuti, který patří k nejoblíbenějším alkoholickým mokům světa. Chuť vodky ovlivňuje celá řada faktorů. Například z čeho je vyrobena. Nejčastěji je to z obilí, ale také z brambor, melasy, či vinné révy. Většinou obsahuje více než 35 % alkoholu, od 90. let 19. století to obvykle bývá 40 % alkoholu. 

 

Odkud pochází název vodka? Názory na původ názvu se různí. Někteří zastávají názor, že název pochází ze slovanského slova značícího vodu, jiní tvrdí, že vznikl z ruského slova „vodit“, což znamená rozpustit léčivo v alkoholu. Další teorií je, že pochází ze středověkého „aqua vitae“, čili živá voda.

 

Jak se vyrábí vodka? Kvalita vodky závisí na tom, kolikrát proběhla destilace a jaký typ aktivního uhlí byl použit. Nejprve se požadovaná surovina rozdrtí na menší kousky, které se nechají kvasit. Škroby a cukry kvasinky přemění na alkohol, pokud se vyrábí z obilí či brambor, přidávají se enzymy. Následně probíhá opakovaná destilace, kdy se odděluje čistý alkohol a voda. Před lahvováním probíhá filtrace – čištění a ředění přes aktivní uhlí.

 

Jak pít vodku? Vodka se konzumuje čistá (chlazená) nebo jako součást míchaných nápojů. Mezi nejoblíbenější koktejly z vodky patří Cosmopolitan, Screwdriver, Martini, Sex on the Beach, nebo Bloody Mary. 

 

Jaká je nejlepší vodka? Vyzkoušejte známou finskou vodku Koskenkorva, Czechoslovakia vodka, Belvedere vodka, nebo vodku Russian Standard a posuďte sami.