Váš košík je prázdný
Je rok 2022 a italské vinařství Masi Agricola slaví významné výročí: 250. sklizeň ve vinicích Vajo dei Masi. Za úspěchy vinařství stojí již sedm generací rodiny Boscaini.
Pro seznámení se z tímto vynikajícím vinařstvím jsme si pro vás nachystali speciální balíček na zvýhodněnou cenu.
"Černým" koněm balíčku je Campofiorin Rosso del Veronese neboli "Baby Amarone" - bohaté, kulaté a sametové víno, které v aktuálním ročníku získalo vynikajících 92 bodů od Wine Enthusiast.
Balíček dále obsahuje šťavnaté víno "Bonacosta" Valpolicella i Bardolino "Frescaripa" s tóny višní, bylin a jemný dotekem dřeva. Z bílých vín zaujme Masianco s tóny tropického a peckovitého ovoce, mandlí. Fresco di Masi Bianco organic je novou řadou ručně vyráběných organických vín, s atraktivními tóny ananasu a citrusů.
Druhým vrcholem balíčku je "Brolo Campofiorin Oro", bohaté a plné, s nádechem pečeného ovoce, kakaa a vanilky.
V rámci oslav vinařství představuje jedinečné víno Vajo dei Masi ročníku 1997, od jehož sklizně uplynulo dlouhých 25 let. Tato limitovaná edice je legendárním odkazem na první vinici, Vajo dei Masi, obdělávanou rodinou Boscaini ve Valpolicella již od roku 1772. Víno je dostupné pouze ve velikosti magnum, v limitované edici 2.500 očíslovaných lahví. Nám v Global Wines & Spirits se podařilo sehnat 9 lahví pro celý český trh.
Ve vinařském světě si každá dílčí část přípravy vína zaslouží správné načasování. Od ošetřování vinné révy až po otevření lahve. A právě čas je v případě Masi klíčem k úspěchu.
Pojďme se spolu vrátit v čase do roku 1997. Nacházíme se ve vinicích Vajo dei Masi, v samém srdci italského regionu Valpolicella Classica, oblasti rozpínající se mezi Lago di Garda and Veronou. Je pondělí 6. října 1997 a ve Vajo dei Masi právě probíhá sklizeň, která se koná více jak týden před svým plánovaným termínem. Prudký nárůst březnových teplot zapříčinil, že víno nabralo včasně na síle po chladné zimě. Měsíce srpen a září pak zůstaly suché, s teplotami vysoko nad sezónním průměrem. Zrodilo se tak víno, které vyniká výbornou cukernatostí, optimální zralostí a nádhernou barvou. Tento ročník je tak právem považován za ten nejlepší v oblasti Valpolicella za poslední století.
Po naprosto jedinečné úrodě přichází jedinečné zpracování. Nejprve appassimento, což je unikátní proces sušení hroznů typický pro oblast Valpolicella, který používali již starověcí Římané. Appassimento trvalo do 11. února 1998, poté byly hrozny odstopkovány a byla zahájena fermentace, po které víno zrálo ve francouzských dřevěných sudech po dobu 58 měsíců až bylo nakonec v květnu letošního roku rozlito do lahví. Víno bylo uvedeno na trh 14. října 2022, tedy 25 let a 8 dní po sklizni.
Exkluzivní edice Amarone uvedená při příležitosti 250. letého výročí vinařství Vajo dei Masi.
Vyrobené tradiční metodou appassimento z mimořádného ročníku 1997, jednoho z nejlepších za posledních 100 let v oblasti Valpolicella. Po sklizni zrálo 5 let v dubovém sudu. Před lahvováním bylo 20 let uchováváno v ocelovém kontejneru bez přístupu kyslíku. Zamezením oxidace si víno zachovalo neobvyklou svěžest i po 25 letech zrání.
Oslavy 250. výročí se nepojí pouze s pohledem do minulosti, důležitá je také vize budoucnosti a zejména pak udržitelnost, která je pro takto tradiční vinařství klíčová. Masi nám tak představuje nové řady vín, Fresco di Masi a Casa Canevel - Diesel.
Fresco di Masi je nová řada vín, pro kterou je klíčová minimalizace zásahů člověka do přírody. Vína tak budou organická a nefiltrovaná, bez využití metody appassimento, která je pro vinařství Masi jinak typická.
Casa Canavel - Diesel je pak prosecco vyrobené výhradně z hroznů Glera, získaných z vybraných organických vinic. Půjde tak o prosecco v BIO kvalitě. Spojí se tak odborné znalosti prémiové značky Canevel s kreativním přístupem značky Diesel, která navrhla originální obal.