Touriga Nacional

Plné tělo, výrazný ovocný charakter a sytě rubínová barva – to jsou vína nejpopulárnější portugalské odrůdy Touriga Nacional. Nechte se okouzlit jejími hlubokými tóny!

Víno Touriga Nacional

Odrůdě Touriga Nacional se výborně daří v teplém klimatu. Poskytuje mohutná červená vína s hlubokými tóny a ovocným aroma. Mezi typické vůně patří ostružiny, černý rybíz, švestky, borůvky, ale také lékořice, fialky, máta a mokrá břidlice. V chuti jsou vína ovocná s výraznou tříslovinou. Právě ta je potřebná pro výrobu kvalitních ročníkových portských vín, jichž je odrůda Touriga Nacional ve velké většině součástí. Předurčuje totiž víno k dalšímu zrání v lahvi. Pakliže je tato odrůda použitá na výrobu jednoodrůdových, plných a komplexních vín, bývají tato vína vysoce ceněná.  

Kde se Touriga Nacional pěstuje?

Odrůda Touriga Nacional pochází ze severu Portugalska, údajně z regionu Dao, nebo z údolí Douro (zde nicméně tvoří pouhá 2 % z celkové rozlohy vinic), odkud se rozšířila do celé země. Najdete ji na jihu Portugalska v oblastech Algarve a Alentejo, na západě v regionech Ribatejo/Tejo a Setúbal, ale i uprostřed Atlantiku na Azorských ostrovech. V regionu Bairrada úspěšně konkuruje odrůdě Baga. Ačkoliv se odrůda v Portugalsku těší enormní oblibě, v jiných zemích se zatím pěstuje jen omezeně. Narazit na ni můžete například v Kalifornii, Jižní Africe nebo v Austrálii. Vzhledem k současnému trendu oteplování se ale budeme s touto odrůdou pravděpodobně setkávat po světě častěji.

Párování Touriga Nacional s jídlem

S čím si vína Touriga Nacional dopřát? Víno odrůdy Touriga Nacional si nejlépe vychutnáte s tučnějšími jídly, která zvýrazní mátovou svěžest a naopak potlačí výrazné třísloviny. Perfektně doplní typicky portugalské pokrmy jako je grilovaná chobotnice či klasický portugalský sandwich Francesinha s uzeným masem. Chybu neuděláte ani pokud si nalijete sklenku Touriga Nacional například k thajským pokrmům z hovězího masa s kokosovou rýží nebo k hovězímu Stroganoff. Pokrmy by ovšem neměly být příliš kořeněné, aby nepřebily květinovou vůni vína.