Filtrace

Země původu

Potvrdit výběr

Šumivé víno neboli sekt, či perlivé víno neodmyslitelně patří k významným, slavnostním událostem. Víte ale, že jeho vznik byl čirou náhodou? Za duchovního otce šampaňského se považuje benediktinský mnich Pierre Pérignon. Ten vozil víno z Francie do Anglie a po cestě mu díky kvašení vznikly v lahvích bublinky. Nejprve tento jev považoval za nežádoucí, později si uvědomil, že vzniklý šumivý nápoj má velký potenciál.

 

Výroba šumivých vín je možná dvěma způsoby a používají se k ní nejčastěji suché, kyselejší odrůdy. První ze způsobů je klasická metoda kvašení vína v láhvi (ve Francii nazýváno „Méthode Champenoise“, u nás „tradiční metoda zrání“). Tato metoda vyžaduje nejméně 9 měsíců vyzrávání vína před odstraněním sedimentů. Druhou metodou je kvašení v tanku (Charmatova metoda).

 

Šumivé víno si nejlépe vychutnáte dobře vychlazené, na 8 - 12 °C dle druhu vína. Podává se ve vysokých sklenicích typu flétna. Důvodem je, že v takto tvarovaných sklenicích bublinky nevyprchávají tak rychle. Pokud hledáte skutečně kvalitní šumivé víno, doporučujeme sáhnout po pravém francouzském šampaňském – například Moët & Chandon nebo Dom Pérignon. Kvalitní šumivé víno však nabízí například i značky Antinori, Bottega, Sacchetto a mnohé další.

 

Dle základního dělení můžeme šumivá vína rozdělit na:

  • Šumivá vína bez přívlastku

  • Jakostní šumivá vína – sekty

  • Jakostní šumivé víno stanovené oblasti – sekt s.o.

  • Pěstitelský sekt 

  • Aromatická šumivá vína

  • Perlivá vína

  • Šampaňské víno

Dle obsahu cukru šumivá vína dělíme na:

  • Brut nature – přírodně tvrdé, obsahuje méně než 3 g cukru na litr

  • Extra brut – zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na litr

  • Brut – tvrdé, obsahuje méně než 15 g cukru na litr

  • Extra sec / Extra dry – zvláště suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na litr

  • Sec – suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na litr

  • Demi-sec – polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na litr

  • Doux – sladké, obsahuje více než 50 g cukru na litr