Dominikánský rum Barceló je nejprodávanějším tmavým rumem světa. Tajemství jeho úspěchu spočívá v unikátní receptuře, tradičním způsobu mísení a přísné kontrole kvality. Poodhalte s námi příběh této prosperující značky.

Historie značky Ron Barceló

Sen o výrobě nejlepšího rumu světa

Historie značky Barceló se začala psát roku 1929, když mladý podnikatel Julián Barceló přijel ze Španělska do Dominikánské republiky s jasnou vizí: vyrábět rum, jaký svět ještě neochutnal. O rok později, v době, kdy bylo mladému Španělovi pouhých 26 let, založil společnost Barceló & Co. Netrvalo dlouho a zahájil výrobu svého prvního rumu.

Uvedení rumů Barceló Blanco, Barceló Dorado, Barceló Añejo a Barceló Imperial

Společnost se však dokázala na místním trhu prosadit až po letech experimentování, v roce 1950. K tomuto úspěchu přispělo oficiální uvedení rumů Barceló Blanco a Barceló Dorado, které byly tehdejšími zákazníky vysoce ceněny. V roce 1970 byl do portfolia výrobků značky Barceló zařazen Ron Barceló Añejo. Tento rum byl snadno rozpoznatelný díky výrazné jantarové lahvi s názvem „Pitufita“ a postupem času se stal nejvyváženějším dominikánským rumem. 

barcelo-anejoRon Barceló Añejo v jantarové lahvi Pitufita. Zdroj: https://www.facebook.com/RonBarceloRD

V 80. letech 20. století patřil Ron Barceló mezi nejoblíbenější národní rumy. Z tohoto období pochází rum Barceló Imperial, dnešní vlajková loď mezi dominikánskými rumy, který se etabloval jako lídr ve svém segmentu a až do dnešní doby patří mezi nejvíce oceňované dominikánské rumy. Získal dokonce titul „Nejlepší rum na světě“ od prestižního institutu Sing Institute of Chicago a to s nejvyšším počtem bodů v historii. 


Ron Barceló Imperial

Vznik společnosti Ron Barceló SRL

Zanedlouho došlo k internacionalizaci značky a v roce 1994 se rumy Barceló začaly vyvážet do Španělska, kde se v současné době řadí k nejoblíbenějším lihovinám. 70 let po založení značky, v roce 2001, uzavřela skupina španělských podnikatelů strategickou alianci se společností Barceló & Co., a začala značku prodávat po celém světě s výjimkou Dominikánské republiky. V roce 2002 se společnost Barceló & Co. vzdala svých mezinárodních aktivit a uvolnila místo skupině dominikánsko-španělských podnikatelů, kterou z dominikánské strany zastupovaly rodiny Barceló Díaz a García, čímž vznikla nová společnost, původně nazvaná Añejos Barceló, nyní Ron Barceló SRL.

Na udržitelnosti záleží

Poté, co společnost Ron Barceló SRL „dobyla“ 25 mezinárodních trhů, plně převzala značku Ron Barceló, přičemž v představenstvu zůstala část třetí generace Barceló – rodiny Barceló Díaz a García. V roce 2016 společnost posílila své iniciativy v oblasti udržitelnosti, zejména pokud jde o uhlíkovou neutralitu, a rum Barceló získal jako první na světě certifikát Carbon Neutral. Toto ocenění jim umožnilo zaujmout vedoucí postavení v podpoře udržitelného rozvoje. Také se stali první společností na světě, jejichž destilát a rum se stali součástí iniciativy OSN „Climate Neutral Now“. Na trh byl uveden první tmavý organický rum – Ron Barceló Organic. V letech 2018 a 2019 se stal Ron Barceló nejvíce vyváženým tmavým rumem.

barcelo-organicRon Barceló Organic – první tmavý organický rum světa. Zdroj: https://www.facebook.com/RonBarceloRD

5 kroků k dokonalému rumu podle společnosti Barceló

Podle společnosti Barceló vede k dokonalému rumu 5 základních kroků:

  1. Cukrová třtina: Na výrobu rumů Barceló používají výhradně tu nejlepší cukrovou třtinu. Ta se poseče, pomocí jeřábu se uvolní a rozřeže na malé kousky, aby se lépe zpracovávala ve mlýně, kde se poté rozdrtí na šťávy.

  2. Fermentace: Tímto biochemickým procesem jsou šťávy cukru za pomoci kvasinek přeměněny na alkohol. Kvašení je podpořeno specifickými podmínkami jako je pH, teplota a koncentrace živin. Stupeň alkoholu v tomto okamžiku dosahuje pouhých 7 – 8 %.

  3. Destilace: Cílem destilace je zvýšení obsahu alkoholu za použití metody pro rovnoměrné rozložení silných alkoholů. Tím je výsledná chuť rumu měkká a kulatá.

  4. Zrání: Rumy Barceló zrají v amerických sudech po whisky nejméně 18 měsíců. Získávají zde svou jedinečnou chuť, barvu a aroma.

  5. Mísení: Mísení probíhá vždy pod dohledem zkušených master blenderů a podléhá přísné kontrole kvality.


Nahlédněte do zákulisí společnosti Ron Barceló