Váš košík je prázdný
Dominikánský rum Barceló je nejprodávanějším tmavým rumem světa. Tajemství jeho úspěchu spočívá v unikátní receptuře, tradičním způsobu mísení a přísné kontrole kvality. Poodhalte s námi příběh této prosperující značky.
Historie značky Barceló se začala psát roku 1929, když mladý podnikatel Julián Barceló přijel ze Španělska do Dominikánské republiky s jasnou vizí: vyrábět rum, jaký svět ještě neochutnal. O rok později, v době, kdy bylo mladému Španělovi pouhých 26 let, založil společnost Barceló & Co. Netrvalo dlouho a zahájil výrobu svého prvního rumu.
Společnost se však dokázala na místním trhu prosadit až po letech experimentování, v roce 1950. K tomuto úspěchu přispělo oficiální uvedení rumů Barceló Blanco a Barceló Dorado, které byly tehdejšími zákazníky vysoce ceněny. V roce 1970 byl do portfolia výrobků značky Barceló zařazen Ron Barceló Añejo. Tento rum byl snadno rozpoznatelný díky výrazné jantarové lahvi s názvem „Pitufita“ a postupem času se stal nejvyváženějším dominikánským rumem.
V 80. letech 20. století patřil Ron Barceló mezi nejoblíbenější národní rumy. Z tohoto období pochází rum Barceló Imperial, dnešní vlajková loď mezi dominikánskými rumy, který se etabloval jako lídr ve svém segmentu a až do dnešní doby patří mezi nejvíce oceňované dominikánské rumy. Získal dokonce titul „Nejlepší rum na světě“ od prestižního institutu Sing Institute of Chicago a to s nejvyšším počtem bodů v historii.
Ron Barceló Imperial
Zanedlouho došlo k internacionalizaci značky a v roce 1994 se rumy Barceló začaly vyvážet do Španělska, kde se v současné době řadí k nejoblíbenějším lihovinám. 70 let po založení značky, v roce 2001, uzavřela skupina španělských podnikatelů strategickou alianci se společností Barceló & Co., a začala značku prodávat po celém světě s výjimkou Dominikánské republiky. V roce 2002 se společnost Barceló & Co. vzdala svých mezinárodních aktivit a uvolnila místo skupině dominikánsko-španělských podnikatelů, kterou z dominikánské strany zastupovaly rodiny Barceló Díaz a García, čímž vznikla nová společnost, původně nazvaná Añejos Barceló, nyní Ron Barceló SRL.
Poté, co společnost Ron Barceló SRL „dobyla“ 25 mezinárodních trhů, plně převzala značku Ron Barceló, přičemž v představenstvu zůstala část třetí generace Barceló – rodiny Barceló Díaz a García. V roce 2016 společnost posílila své iniciativy v oblasti udržitelnosti, zejména pokud jde o uhlíkovou neutralitu, a rum Barceló získal jako první na světě certifikát Carbon Neutral. Toto ocenění jim umožnilo zaujmout vedoucí postavení v podpoře udržitelného rozvoje. Také se stali první společností na světě, jejichž destilát a rum se stali součástí iniciativy OSN „Climate Neutral Now“. Na trh byl uveden první tmavý organický rum – Ron Barceló Organic. V letech 2018 a 2019 se stal Ron Barceló nejvíce vyváženým tmavým rumem.
Podle společnosti Barceló vede k dokonalému rumu 5 základních kroků:
Cukrová třtina: Na výrobu rumů Barceló používají výhradně tu nejlepší cukrovou třtinu. Ta se poseče, pomocí jeřábu se uvolní a rozřeže na malé kousky, aby se lépe zpracovávala ve mlýně, kde se poté rozdrtí na šťávy.
Fermentace: Tímto biochemickým procesem jsou šťávy cukru za pomoci kvasinek přeměněny na alkohol. Kvašení je podpořeno specifickými podmínkami jako je pH, teplota a koncentrace živin. Stupeň alkoholu v tomto okamžiku dosahuje pouhých 7 – 8 %.
Destilace: Cílem destilace je zvýšení obsahu alkoholu za použití metody pro rovnoměrné rozložení silných alkoholů. Tím je výsledná chuť rumu měkká a kulatá.
Zrání: Rumy Barceló zrají v amerických sudech po whisky nejméně 18 měsíců. Získávají zde svou jedinečnou chuť, barvu a aroma.
Mísení: Mísení probíhá vždy pod dohledem zkušených master blenderů a podléhá přísné kontrole kvality.
Nahlédněte do zákulisí společnosti Ron Barceló