Rodinná společnost Varela Hermanos, která stojí za značkou Ron Abuelo, patří ke špičce mezi panamskými lihovary. V jejím portfoliu najdete například rumy Ron Abuelo Añejo, Ron Abuelo Añejo 7 años nebo Ron Abuelo Añejo 12 años. Seznamte se s příběhem rodinné firmy a na vlastní chuťové pohárky zjistěte, jak chutná nejprodávanější panamský rum!

Příběh rumu „Dědečka“

Historie rodinné značky Ron Abuelo se začala psát v roce 1873, kdy se v Galicii narodil Don José Varela Blanco. Ten se ve svých teprve 18 letech vydal s hlavou plnou plánů na dalekou plavbu do Ameriky. O dva roky později se natrvalo usadil v Panamském v městečku Pesé, nacházejícím se v úrodném středu Panamy, kde se hojně pěstuje cukrová třtina. Oženil se z dcerou místního obchodníka a v roce 1908 založil v srdci Pesé první cukrovar San Isidro v nedávno vzniklé panamské republice.


Palírna Varela Hermanos, račte vstoupit.

V roce 1914 se otevřel Panamský průplav a během prvního roku tudy proplulo 1000 lodí. V roce 1936 synové José Manuel, Plinius a Julius Dona Josého přesvědčili, aby začal destilovat cukrovou třtinu pro výrobu likérů a vznikla palírna Varela Hermanos SA. Již od počátku byly jejich výrobky ceněny pro vysokou kvalitu a až dodnes si firma drží přední pozici mezi výrobci likérů v Panamě. Dnes produkuje asi milion kartonů ročne, což je 90 % národního trhu likérů. O pár let později Don José Varela Blanco ve svých 71 letech umírá, jeho legenda však žije dál. Dnes, století poté co Don José založil v Pesé cukrovar, vede společnost Varela Hermanos SA již třetí generace, která zůstává věrná tradičním rodinným hodnotám.

38838050_2079459982085616_2968311890368790528_nV areálu palírny nemůžete minout podobiznu zakladatele společnosti, Dona Josého Varely Blanca. Zdroj: https://www.facebook.com/ronabuelo.cz

Rumy Ron Abuelo

Roku 1950 spatřil světlo světa přední panamský destilát z cukrové třtiny, Seco Herrerano a o 10 let později byla vyrobena první láhev rumu Ron Abuelo. Během následujících let Spojené státy napadly Panamu, Ron Abuelo získal nový, rafinovaný vzhled a Panama přebrala kontrolu nad Panamským průplavem. V roce 2001 se Ron Abuelo začal vyvážet do celého světa. O 4 roky později byl představen jemný rum Ron Abuelo 7 s dřevitou, kouřovou chutí, který zraje v malých sudech z bílého dubu. Následoval rum Ron Abuelo 12 años sametově jemné chuti s tóny manga, banánů, vanilky, kokosu, skořice a doutníků. 

60621809_2505064426191834_7829358500206608384_nBohatá řada rumů Ron Abuelo. Zdroj: https://www.facebook.com/ronabuelo.cz

K příležitosti stého výročí tradice výroby rumů rodinou Varela vznikl Ron Abuelo Centuria – první zrající rum metodou solera. Tato jedinečná limitovaná edice je označena jako „reserva de la familia“ a je balena v luxusním dřevěném boxu. Následovala kolekce Ron Abuelo Finish, inspirovaná cestami po Evropě. V roce 2019 byl uveden na trh první rum ze spáleného dubu na světě, Ron Abuelo Two Oaks. Tento dvanáctiletý rum zrál nejprve v sudech po Tennessee Whiskey Jack ​Daniel's a poté putoval do silně vypálených dubových sudů. Má nasládlou vůni s výrazným dřevitým aromatem, tóny vanilky, kávy a pražených mandlí. V současné době jsou rumy Ron Abuelo dostupné na 44 mezinárodních trzích.

Úrodná půda, kvalitní suroviny a tradiční metody

Základní surovinou pro výrobu rumů Ron Abuelo je cukrová třtina vyživovaná pramenitou vodou z vlastních studní. Její růst trvá zhruba rok. Díky místní úrodné půdě ročně sklidí přes 1 600 hektarů. Jednou ročně se k rodinné společnosti připojí zhruba 150 pracovníků z Pesé, kteří pomáhají při sklizni. Třtinu vytřídí a přivádějí do vlastních pěti mlýnů, kde se jí ročně zpracuje 5 000 až 95 000 tun. I dnes využívají některé z tradičních metod předávané z generace na generaci. Jednou z nich jsou vozy tažené dobytkem.

60540464_2505103552854588_4387990717058777088_nNěkteré tradiční metody přetrvaly dodnes, jako například vozy tažené dobytkem. Zdroj: https://www.facebook.com/ronabuelo.cz

Jak se rodí rumy Ron Abuelo

Svůj nezaměnitelný charakter získávají rumy Ron Abuelo fermentací vlastním, speciálním kmenem kvasinek. K destilaci základních rumů využívají dvě sady tradičních sloupcových destilačních zařízení a pro staření dva typy systémů: „Vintage Pallet“ a „Solera“. První zmíněný systém spočívá v pravidelném doplňování sudů rumem stejného stáří, přičemž dochází ke kontrole jeho jedinečného profilu s cílem zachovat jeho kvalitu a ochránit jemnou chuť. Systém Solera obnáší míchání nejstarších rumů (od 12 do 40 a více let). 

31901799_1939855039379445_4430829365114175488_nRumy Ron Abuelo jsou dokonale vyvážené. Zdroj: https://www.facebook.com/ronabuelo.cz