Pinot Gris (česky Rulandské šedé, italsky Pinot Grigio, hovorově též „Šedá Rulanda“) je starobylá bílá moštová francouzská odrůda, která je u nás velmi rozšířená. Vznikla pravděpodobně v Burgundsku, kde zmutovala z červeného Rulandského modrého (Pinot Noir). Odtud se rozšířila do celé Francie a dalších evropských měst. Do Čech dorazila ve 14. století spolu s Rulandským modrým. Rulandské šedé bylo do státní odrůdové knihy zapsáno v roce 1941 pod názvem Burgundské šedé. Název Rulandské šedé odrůda získala až v roce 1993. Rulandské šedé se pěstuje zejména ve Francii, kde se pěstuje v Alsasku, Burgundsku a v oblasti Moselle. Další oblasti, kde se Rulandské šedé pěstuje, jsou Německo, Rakousko, Austrálie, Nový Zéland, Švýcarskou a Slovensko. V České republice se pěstuje ve všech podoblastech obou vinařských oblastí.

 

Charakteristika vína Rulandské šedé

Barva tohoto vína je zažloutlá. Aby nebylo víno narůžovělé, musí se hrozny rychle zpracovávat. Odrůda Rulandské šedé poskytuje šťavnatá, bohatá a komplexní vína vysoké kvality a kořenité chuti. Vůně je doprovázena medem, ovocnými, zejména pomerančovými tóny a mírnými tóny chlebnatosti. Chuť je plná, hebká, vláčná a dlouhotrvající. Lze v ní objevit citrusy, meruňky, ořechy, med, koření, chlebovou kůrku, jablka, mango, květiny, kozí pysk, vanilku a včelí vosk. K dosažení typických charakteristik je však třeba nechat víno vyzrát alespoň do stupně pozdního sběru. Rulandské šedé také slouží k výrobě mnoha alkoholizovaných vín po celém světě a je vhodné k dlouhodobé archivaci.

 

Rulandské šedé – stolování

Vína odrůdy Rulandské šedé si nejlépe vychutnáte s hutnějšími, kořeněnými pokrmy, ale také s rybími specialitami, drůbeží a hustými polévkami. Výborně ladí i ke sladkým dezertům. Vyzkoušejte například Rulandské šedé z rodinného vinařství Trpělka & Oulehla,  italské víno Pinot Grigio "Terre Siciliane" IGP nebo vína z vinařství Gotberg.