Blog Global Wines & Spirits

Perfektní kombinace jídla s vínem

Dobré jídlo a k němu skvělé víno - to je perfektní kombinace. Především pak, když se jídlo s vínem vzájemně doplňuje a jedna chuť podporuje druhou. Spojili jsme tak své síly s Eat Perfect, novým projektem šéfkuchaře Filipa Sajlera, a společně přicházíme s nabídkou hned několika skvělých jídel důkladně napárovaných s vybraným vínem.

Eat Perfect by Filip Sajler

Projekt Eat Perfect je novinkou v gastronomickém portfoliu věhlasného šéfkuchaře Filipa Sajlera, kterého většina z vás zná z oblíbeného televizního pořadu Kluci v akci. Filip na konci října rozjel službu Eat Perfect, díky které si můžete vychutnat skvělé jídlo v pohodlí vašeho domova. Objednat si můžete již hotová jídla, ale co nás zaujalo především, jsou kulinářské sety pro 2-3 strávníky, kdy si jídlo během 30 min dovaříte doma jako šéfkuchař.

Eat Perfect - Filip Sajler a Martin Staněk

Kulinářské sety pro domácí šéfkuchaře

V setu najdete vše, co k přípravě jídla potřebujete a podrobný návod, který vám poradí, jak na to. Je to jednoduché, rychlé, dokonale naservírované a perfektně vychucené. I bez jakýchkoliv předchozích zkušeností si tak každý zvládne připravit jídlo jako profesionál. Ideální, pokud chcete doma ohromit, udělat si příjemný večer ve dvou nebo si jen dopřát kvalitní jídlo.

Podívat se na celou nabídku EatPerfect.cz

 

Perfektní párování

Zážitek z jídla jsme se ale rozhodli posunout ještě o kousek dál a spojit ho se skvělým vínem. Věříme totiž, že je důležité si to doma udělat hezké. Všichni potřebujeme více pozitivních emocí, myšlenek, rozptýlení i chvilky strávené společně - doma. Tak proč ne v kuchyni. Udělejte si i vy hezký večer, připravte jídlo, otevřete lahvinku a vypusťte všechny starosti.

My jsme to vyzkoušeli na vlastní kůži. Všechna jídla od Filipa jsme si doma uvařili, ochutnali a zároveň k nim natipovali vína, která se k nim perfektně hodí. Byl to pro nás úkol za odměnu a tady je výsledek.

Šafránové risotto s filetem lososa

Filet z lososa upravený metodou sous-vide dodělaný na pánvi do zlatova, podávaný s tradičním krémovým risottem se šafránem, hráškem a sýrem Gran Moravia. Na talíři dozdobíte opečeným citrónem, sýrem a maldonskou solí. I v domácích podmínkách pak jídlo vypadá jak z luxusní restaurace.

Když k tomu pak naservírujete vychlazené italské Chardonnay Tormaresca z regionu Puglia od světoznámého vinařství Antinori, bude to dokonalý zážitek. Toto víno je plné, ovocné, pěkně kulaté s příjemnou kyselinou. Právě plnost vína a tóny vyzrálého ovoce se příjemně snoubí s tučnějším lososem a krémovým risottem. Krásná elegantní kombinace.

Objednat si box na EatPerfect.cz

 

Linguine s omáčkou Arabiata a krůtím prsem

Čerstvé těstoviny s lehce pikantní omáčkou Arabiata z čerstvých rajčat ochucené česnekem, kapkou olivového oleje a chilli papričkami. Těstovinám kraluje krůtí prso, které si díky přípravě metodou sous-vide zachovalo svou šťavnatost. Stačí ho jen lehce opéct na barvu a nechat příjemně rozvonět bylinky, ve kterých je prso marinované.

K tomuto pokrmu se díky rajčatové omáčce hodí jak červené, tak díky jemnému krůtímu masu bílé víno. Ochutnali jsme obě kombinace a vybrali jsme pro vás italské červené víno z Toskánska, La Braccesca, z vinařství AntinoriVíno krásně voní po bílých broskvích a červeném peckovitém ovoci. V chuti převládá ovocnost až do kompotových tónů. Víno je elegantní a hladké a zvládne jak pikantní omáčku, tak nepřebíjí ani jemné krůtí maso. Kombinace vášně a lehkosti.

Objednat si box na EatPerfect.cz

 

Asijské kari s kachním prsem a jasmínovou rýží

I v tomto pokrmu je pro úpravu masa použita metoda sous-vide a to dokonce po dobu 10 hodin tak, aby bylo prso ideálně připravené pro krátké orestování a přitom si zachovalo svou nezaměnitelnou křehkost a plnou chuť. Kari omáčka neodolatelně voní Asií, kokosovým mlékem a mnoha druhy koření. Společně s jasmínovou rýží, arašídy, bylinkami a limetou je asijské kari perfektní volbou pro chladné podzimní večery.

Víno k takovému jídlu musí být stejně výrazným partnerem. Zvolili jsme proto extraktivní německý Riesling z oblasti Mosely, od vinaře Nico Rosch. Jeho plná a vysoce koncentrovaná vůně s květinovým aroma, tóny lipového květu, peckovitého ovoce, bylinek a zralého ananasu je i přes odlišnost obou regionů skvělým skvělým partnerem pro takto aromatické jídlo. Minerální chuť s živou kyselinou a dotekem citrusů pak celou kombinaci krásně podtrhne.

Objednat si box na EatPerfect.cz

 

Dýňové risotto s králičím hřbetem ve slanině

Tradiční italské risotto s lehce nasládlou chutí dýně a oříškovou chutí semínek. Jemné králičí maso je obalené ve slanině, která ho příjemně dochutí a zároveň ho společně s přípravou sous-vide udrží krásně šťavnaté.

K dýňovému risottu se skvěle hodí Chardonnay Heideboden z rakouského vinařství Keringer. Víno má podobně jako risotto jasnou žlutou barvu a krémovou chuť s vůní hrušek, zralých banánů a květin. Celá kombinace tak v ústech působí velmi harmonicky a vyváženě.

Objednat si box na EatPerfect.cz

 

Hovězí rib eye steak s pepřovou omáčkou a gratinovanými bramborami

Pečlivě vybraný a správně uleželý hovězí steak s pepřovou omáčkou. Jako příloha ho skvěle doplňují jemné smetanové brambory a máslová mrkev. Steak si samozřejmě můžete propéct podle vlastního uvážení.

My jsme k němu vybrali vynikající Merlot z Argentiny, z vinařství Montes s intenzivní vůní červeného ovoce, koření a tmavé čokolády. V chuti je však jemné, středně plné s kulatými a nasládlými tříslovinami, což perfektně koreluje s hovězím masem, které se rozplývá na jazyku. V závěru je chuť vína podpořená výraznější kyselinou, což krásně vyčistí patro a vy máte chuť na další sousto.

Objednat si box na EatPerfect.cz

 

Kachní hostina

Tradiční česká klasika, která je však připravena gurmánským způsobem. Kachní prsa jsou potřena koňakem a upravená metodou sous-vide a zelí je ovoněné badyánem. K tomu se podává karlovarský knedlík a bramborové špalíčky. To vše přelité silnou kachní šťávou.

Pro výběr vhodného vína je třeba, aby zvládlo tučnější maso a zároveň kyselejší zelí. Vybrali jsme francouzský Pinot Noir „Le Petite Perriere“ především pro jeho koncentrovanou chuť už od samotného začátku. Víno podávejte vychlazené na 13°C.

Objednat si box na EatPerfect.cz

 

 

 

Věříme, že si na kombinaci vybraných jídel s doporučenými víny skutečně pochutnáte a dopřejete si tak trochu nevšední zážitek a příjemný večer v pohodlí vašeho domova. Budeme moc rádi, když nám pak na sociálních sítích pošlete fotku, jak se vám jídlo podařilo. Označit u toho můžete Instagram @globalwines.cz a @eatperfect.cz

 

Přejeme mnoho příjemných okamžiků a nezapomenutelných kombinací,

tým Global Wines & Spirits

 

#AbyVamDomaNicNechybelo