Když se řekne ovocná pálenka, mnohým se jako první vybaví slivovice. Druhů je však mnohem víc. Mezi další pálenky patří například hruškovice, jablkovice, malinovice, třešňovice, meruňkovice, či vínovice. 

 

Pálenky, neboli destiláty z peckového a jiného ovoce mají v Čechách a na Moravě dlouhou tradici, stejně tomu je i v alpských zemích. V naší nabídce nesmí chybět české pálenky od výrobců jako Rudolf Jelínek, Anton Kaapl, či Golem. Najdete u nás ale i prémiové ovocné pálenky z Německa a Švýcarska, či italské pálenky od renomovaných výrobců Ziegler, Etter a Jacopo Poli. Doporučujeme vyzkoušejte také barikované pálenky, které dozrávají v dřevěných sudech a díky tomu získávají unikátní barvu.

 

Výroba pálenky probíhá ve specializovaných palírnách, případně je možné si ovoce vypálit doma. K tomu je však třeba zkušeností a znalostí. V opačném případě hrozí riziko otravy metylalkoholem. První fáze výroby pálenky se nazývá rmutování. Při tomto procesu dochází k rozmělňování ovoce a vytváření tzv. břečky. Pokud se pálí ovoce, které neobsahuje tolik vody, v této fázi se voda přidává. Cukry, na kterých si později pochutnají kvasinky, jsou v této fázi nejpřístupnější. Při výrobě kvalitních ovocných pálenek se využívají ušlechtilé vinné kvasinky, lze ale využít i lihovarnické kvasinky. Při procesu kvašení dochází k přeměně jednoduchých cukrů na oxid uhličitý a etanol. Při fermentaci (alkoholovém kvašení) ale nevzniká požadované množství alkoholu a je proto třeba přejít k další fázi, kterou je destilace. K té dochází zhruba dva týdny od kvašení a zajistí se tak požadovaný obsah alkoholu v pálence. Destilace může být prováděna v různých destilačních přístrojích a je většinou dvoufázová. Jako ideální koncentrace alkoholu se uvádí 47 %. Pokud by došlo k zakalení, přistupuje se k filtraci, nebo čiření destilátu. Pro dosažení harmonické chuti by měla pálenka uzrát. Zrání může probíhat ve skleněných demižonech, nebo v dřevěných sudech.