Váš košík je prázdný
V srdci rozsáhlých vinic na Marně leží šampaňský dům Laurent-Perrier – jeden z nejprestižnějších a nejlepších producentů šampaňského vína. Od roku 2005 je po Moët et Chandon a Veuve Clicquot také nejprodávanější značkou šampaňského na světě. Mezi jeho nejproslulejší vína patří Cuvée Rosé Brut, či Grand Siècle.
Zjistěte víc o spletité historii šampaňského domu Laurent Perrier a seznamte se s osobnostmi, které stály či stále stojí za jeho velkolepým úspěchem.
Příběh šampaňského domu Laurent Perrier se začal psát roku 1812, kdy se bývalý bednář a lahvář, André-Michel Pierlot, usadil v Tours-sur-Marne jako obchodník s vínem z oblasti Champagne. Právě v této Grand Cru vesnici, která se nachází na křižovatce tří hlavních vinic (Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Cote des Blancs), na pozemcích známých jako Les Plaisances a La Tour Glorieux, založil společnost Maison Laurent-Perrier. Po něm nastoupil jeho syn Alphonse Pierlot, a protože neměl potomky, předal podnik svému sklepmistrovi Eugènovi Laurentovi. Eugène Laurent zemřel předčasně v roce 1887 a vedení společnosti převzala vdova Mathilde-Emilie Perrier, která k příjmení Eugèna Laurenta přidala své a dala domu jméno Veuve Laurent-Perrier. V roce 1889 přišla na trh s novinkou „Grand Vin Sans Sucre“, která více odpovídala jejímu vkusu a vkusu britských zákazníků. Eugénie-Hortense Laurentová nahradila svou matku v roce 1925 a v roce 1939 panství prodala.
Příběh šampaňského domu Laurent-Perrier
Domaine Laurent-Perrier koupila vdova se čtyřmi dětmi, Marie-Louise de Nonancourt. Během 2. světové války se Bernard de Nonancourt a jeho starší bratr Maurice zapojili do odboje, vrátil se však pouze Bernard. Po návratu z války absolvoval Bernard de Nonancourt náročnou praxi na vinicích a v roce 1948 se stal předsedou představenstva a generálním ředitelem. V té době společnost zaměstnávala přibližně dvacet lidí a prodávala 80 000 lahví. Pod jeho vedením se společnost Laurent-Perrier stala za pouhých 40 let skutečným inovátorem v oblasti šampaňského. Bernard de Nonancourt, fascinovaný inovacemi a současně připoutaný k tradicím oblasti Champagne, vytvořil jedinečný styl vín Laurent-Perrier. Představil unikátní řadu šampaňských, která se vyvážela do více než 160 zemí po celém světě.
Michel Fauconnet, který nastoupil do Laurent-Perrier v srpnu roku 1973, se stává třetím sklepmistrem po Edouardu Leclercovi (1950) a Alainu Terrierovi (1983). Své zkušenosti získal v terénu. Zastával všechny výrobní pozice od dělníka přes vedoucího až po sklepmistra. Hodně se také naučil při technické práci ve vinařství. Od roku 2004 zastává funkci sklepmistra i vedoucího výroby. Dříve sklepmistr vyráběl víno, nyní má na starosti také zásobování. Je tedy zodpovědný za vína od vinifikace až po lahvování. Celou svou kariéru Michel strávil ve společnosti Laurent-Perrier, se kterou sdílí stejnou vášeň pro šampaňské a rodinné hodnoty založené na dokonalosti a vysokých standardech. Jeho hlavním úkolem je vyrábět lahodná vína, která odrážejí ducha značky Laurent-Perrier. Za svůj dlouhý profesní život si získal respekt pěstitelů hroznů i celé šampaňské komunity.
Michel Fauconnet, sklepmistr šampaňského domu Laurent-Perrier vysvětluje, čím je šampaňské Laurent-Perrier tak výjimečné.
V září 2019 se stala novou posilou Lucie Pereyre de Nonancourt, čtvrtá generace šampaňského domu Laurent-Perrier. Lucie je nejstarší dcerou Alexandry, která v současnosti řídí tento kultovní dům společně se svou sestrou Stéphanie Meneux de Nonancourt. Lucie reprezentuje ikonický Grand Siècle ve Francii i na mezinárodní scéně.
V červenci 2023 byl jmenován sklepmistrem a manažerem skupiny Laurent-Perrier Maximilien Bernardeau, který je podřízen Michelu Fauconnetovi. Po absolvování studia buněčné biologie a fyziologie rostlin získal Maximilien v červnu 2008 v Dijonu státní enologický diplom. Po prvních zkušenostech v Burgundsku nastoupil do společnosti Sofralab jako poradce enologa v Champagne. Zde získal hluboké zkušenosti s pěstováním révy a výrobou vína v oblasti Champagne.
Bernard de Nonancourt vytvořil jedinečný styl Laurent-Perrier. Ten by se dal vyjádřit jako svěžest, elegance, čistota. K dosažení těchto cílů využil tradiční postupy oblasti Champagne, ale také inicioval a podnítil nové technické přístupy k výrobě vína. Výsledkem je řada jedinečných vín, z nichž každé má svou vlastní historii a styl. Laurent-Perrier je proslulý svou chutí a stálostí kvality.
Laurent-Perrier byl na konci 70. let jedním z prvních šampaňských domů, který se rozhodl pro kádě z nerezové oceli. Díky kontrole prvního kvašení při nízké teplotě si víno zachovává svěžest a komplexnost vůní. Bernard de Nonancourt nechal postavit první kádě s řízenou teplotou. Alain Terrier, sklepmistr v letech 1983 až 2004, umění míchání zdokonalil. Vybíral hrozny z nejlepších oblastí šampaňských vinic, vinifikoval každou šarži zvlášť a na směsi dohlížel s maximální péčí. Tato vinifikace „parcela po parcele“ se stala charakteristickým znakem domu: každá vinice se zpracovává zvlášť, což sklepmistrovi, který vytváří směsi, nabízí velmi širokou škálu vůní, terroirů a stylů.
Ve společnosti Laurent-Perrier znamená výroba vína výběr těch nejlepších šťáv z lisu, které se skládají téměř výhradně ze dvou velkých odrůd šampaňského, Chardonnay a Pinot Noir. Znamená to vybrat čistá vína, která se dostanou do konečné směsi, z nejlepších z 319 vesnic s označením AOC Champagne, včetně 17 Grands Crus a 44 Premiers Crus. Vyrobit víno znamená dosáhnout dokonalé rovnováhy mezi základním ročníkem a rezervními víny, aby se našel styl, který je pro dům každý rok tak charakteristický. A konečně to znamená nechat cuvée dlouho zrát, aby byla dokonale připravena k vychutnání hned po uvedení na trh. Každé z těchto fází lze dosáhnout pouze tehdy, pokud máte ty nejlepší hrozny, a proto je zásadní dlouholeté partnerství s místními vinaři, které někdy přetrvává i několik generací.
Od padesátých let minulého století vyrábí Laurent-Perrier vysoce ceněná vína Coteaux Champenois, díky nimž získal bezkonkurenční techniku vinifikace a extrakce aromatických látek. Toto jedinečné know-how dalo v roce 1968 vzniknout Cuvée Rosé, které je výsledkem dodávky vysoce kvalitních hroznů odrůdy Pinot Noir a macerace. Hrozny se po sklizni odlisťují a ukládají do macerační kádě. V ní se šťáva maceruje se slupkami hroznů po dobu 48 až 72 hodin, aby se zvýraznil aromatický výraz. Poté se šťáva oddělí od slupek, zkvasí a vinifikuje v samostatné kádi.
Poslední fází výroby vína před jeho uvedením na trh je dozáž (dosage). Spočívá v přidání malého množství likéru, který se obvykle skládá z třtinového cukru a rezervních vín. V roce 1889 Laurent-Perrier porušil konvence (šampaňské bylo v té době velmi sladké a podávalo se hlavně v době svačin) a představil „Grand Vin Sans Sucre“. Toto šampaňské bylo určeno anglickým zákazníkům, kteří měli rádi vína s nízkým obsahem cukru. Na popud Bernarda de Nonancourt a jeho průkopnického ducha představil dům v roce 1981 evoluci „Grand Vin Sans Sucre“, Laurent-Perrier Ultra Brut, přestože kategorie Brut Nature neexistovala. Teprve v roce 1985 a 1996 byly vytvořeny kategorie „Extra Brut“ a „Brut Nature“. V roce 2019 Laurent-Perrier pokračuje v inovacích a jako první Grande Champagne House nabízí Blanc de Blancs Brut Nature.
V současné době vinařství vlastní rodina Nonancourtových a spadá do skupiny Laurent-Perrier Group, do kterých patří také značky jako Delamotte, De Castellane, Salon či Chateau Malakoff. Úspěch společnosti Laurent-Perrier je výsledkem energie rodiny vedené Bernardem de Nonancourt a jeho dcer, které pracují na zachování vysokých standardů společnosti a její nezávislosti. Vinařství Laurent Perrier je tak jedním z posledních (a největších) nezávislých výrobců šampaňského vína.