V srdci rozsáhlých vinic na Marně leží šampaňský dům Laurent-Perrier – jeden z nejprestižnějších a nejlepších producentů šampaňského vína. Od roku 2005 je po Moët et Chandon a Veuve Clicquot také nejprodávanější značkou šampaňského na světě. Mezi jeho nejproslulejší vína patří Cuvée Rosé Brut, či Grand Siècle.

Historie šampaňského domu Laurent Perrier

Zjistěte víc o spletité historii šampaňského domu Laurent Perrier a seznamte se s osobnostmi, které stály či stále stojí za jeho velkolepým úspěchem.

Bývalý bednář pokládá základní kámen vinařství Laurent Perrier

Příběh šampaňského domu Laurent Perrier se začal psát roku 1812, kdy se bývalý bednář a lahvář, André-Michel Pierlot, usadil v Tours-sur-Marne jako obchodník s vínem z oblasti Champagne. Právě v této Grand Cru vesnici, která se nachází na křižovatce tří hlavních vinic (Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Cote des Blancs), na pozemcích známých jako Les Plaisances a La Tour Glorieux, založil společnost Maison Laurent-Perrier. Po něm nastoupil jeho syn Alphonse Pierlot, a protože neměl potomky, předal podnik svému sklepmistrovi Eugènovi Laurentovi. Eugène Laurent zemřel předčasně v roce 1887 a vedení společnosti převzala vdova Mathilde-Emilie Perrier, která k příjmení Eugèna Laurenta přidala své a dala domu jméno Veuve Laurent-Perrier. V roce 1889 přišla na trh s novinkou „Grand Vin Sans Sucre“, která více odpovídala jejímu vkusu a vkusu britských zákazníků. Eugénie-Hortense Laurentová nahradila svou matku v roce 1925 a v roce 1939 panství prodala.


Příběh šampaňského domu Laurent-Perrier

Inovátor Bernard de Nonancourt

Domaine Laurent-Perrier koupila vdova se čtyřmi dětmi, Marie-Louise de Nonancourt. Během 2. světové války se Bernard de Nonancourt a jeho starší bratr Maurice zapojili do odboje, vrátil se však pouze Bernard. Po návratu z války absolvoval Bernard de Nonancourt náročnou praxi na vinicích a v roce 1948 se stal předsedou představenstva a generálním ředitelem. V té době společnost zaměstnávala přibližně dvacet lidí a prodávala 80 000 lahví. Pod jeho vedením se společnost Laurent-Perrier stala za pouhých 40 let skutečným inovátorem v oblasti šampaňského. Bernard de Nonancourt, fascinovaný inovacemi a současně připoutaný k tradicím oblasti Champagne, vytvořil jedinečný styl vín Laurent-Perrier. Představil unikátní řadu šampaňských, která se vyvážela do více než 160 zemí po celém světě.

bernardBernard de Nonancourt, klíčová postava společnosti Laurent-Perrier. Zdroj: https://www.facebook.com/ChampagneLaurentPerrier

Michel Fauconnet – od dělníka po sklepmistra

Michel Fauconnet, který nastoupil do Laurent-Perrier v srpnu roku 1973, se stává třetím sklepmistrem po Edouardu Leclercovi (1950) a Alainu Terrierovi (1983). Své zkušenosti získal v terénu. Zastával všechny výrobní pozice od dělníka přes vedoucího až po sklepmistra. Hodně se také naučil při technické práci ve vinařství. Od roku 2004 zastává funkci sklepmistra i vedoucího výroby. Dříve sklepmistr vyráběl víno, nyní má na starosti také zásobování. Je tedy zodpovědný za vína od vinifikace až po lahvování. Celou svou kariéru Michel strávil ve společnosti Laurent-Perrier, se kterou sdílí stejnou vášeň pro šampaňské a rodinné hodnoty založené na dokonalosti a vysokých standardech. Jeho hlavním úkolem je vyrábět lahodná vína, která odrážejí ducha značky Laurent-Perrier. Za svůj dlouhý profesní život si získal respekt pěstitelů hroznů i celé šampaňské komunity.


Michel Fauconnet, sklepmistr šampaňského domu Laurent-Perrier vysvětluje, čím je šampaňské Laurent-Perrier tak výjimečné.

Lucie Pereyre

V září 2019 se stala novou posilou Lucie Pereyre de Nonancourt, čtvrtá generace šampaňského domu Laurent-Perrier. Lucie je nejstarší dcerou Alexandry, která v současnosti řídí tento kultovní dům společně se svou sestrou Stéphanie Meneux de Nonancourt. Lucie reprezentuje ikonický Grand Siècle ve Francii i na mezinárodní scéně.

sestrySestry Alexandra a Stéphanie Nonancourt, které stojí v čele společnosti Laurent-Perrier. Zdroj: https://www.facebook.com/ChampagneLaurentPerrier

Maximilien Bernardeau

V červenci 2023 byl jmenován sklepmistrem a manažerem skupiny Laurent-Perrier Maximilien Bernardeau, který je podřízen Michelu Fauconnetovi. Po absolvování studia buněčné biologie a fyziologie rostlin získal Maximilien v červnu 2008 v Dijonu státní enologický diplom. Po prvních zkušenostech v Burgundsku nastoupil do společnosti Sofralab jako poradce enologa v Champagne. Zde získal hluboké zkušenosti s pěstováním révy a výrobou vína v oblasti Champagne.

Laurent-Perrier – Synonymum kvality, čistoty, svěžesti a elegance

Bernard de Nonancourt vytvořil jedinečný styl Laurent-Perrier. Ten by se dal vyjádřit jako svěžest, elegance, čistota. K dosažení těchto cílů využil tradiční postupy oblasti Champagne, ale také inicioval a podnítil nové technické přístupy k výrobě vína. Výsledkem je řada jedinečných vín, z nichž každé má svou vlastní historii a styl. Laurent-Perrier je proslulý svou chutí a stálostí kvality.

27503343_508452246208199_8963783880777810327_oProslulé šampaňské Laurent-Perrier. Zdroj: https://www.facebook.com/ChampagneLaurentPerrier

Vinifikace

Laurent-Perrier byl na konci 70. let jedním z prvních šampaňských domů, který se rozhodl pro kádě z nerezové oceli. Díky kontrole prvního kvašení při nízké teplotě si víno zachovává svěžest a komplexnost vůní. Bernard de Nonancourt nechal postavit první kádě s řízenou teplotou. Alain Terrier, sklepmistr v letech 1983 až 2004, umění míchání zdokonalil. Vybíral hrozny z nejlepších oblastí šampaňských vinic, vinifikoval každou šarži zvlášť a na směsi dohlížel s maximální péčí. Tato vinifikace „parcela po parcele“ se stala charakteristickým znakem domu: každá vinice se zpracovává zvlášť, což sklepmistrovi, který vytváří směsi, nabízí velmi širokou škálu vůní, terroirů a stylů.

Umění míchání

Ve společnosti Laurent-Perrier znamená výroba vína výběr těch nejlepších šťáv z lisu, které se skládají téměř výhradně ze dvou velkých odrůd šampaňského, Chardonnay a Pinot Noir. Znamená to vybrat čistá vína, která se dostanou do konečné směsi, z nejlepších z 319 vesnic s označením AOC Champagne, včetně 17 Grands Crus a 44 Premiers Crus. Vyrobit víno znamená dosáhnout dokonalé rovnováhy mezi základním ročníkem a rezervními víny, aby se našel styl, který je pro dům každý rok tak charakteristický. A konečně to znamená nechat cuvée dlouho zrát, aby byla dokonale připravena k vychutnání hned po uvedení na trh. Každé z těchto fází lze dosáhnout pouze tehdy, pokud máte ty nejlepší hrozny, a proto je zásadní dlouholeté partnerství s místními vinaři, které někdy přetrvává i několik generací.

Macerace

Od padesátých let minulého století vyrábí Laurent-Perrier vysoce ceněná vína Coteaux Champenois, díky nimž získal bezkonkurenční techniku vinifikace a extrakce aromatických látek. Toto jedinečné know-how dalo v roce 1968 vzniknout Cuvée Rosé, které je výsledkem dodávky vysoce kvalitních hroznů odrůdy Pinot Noir a macerace. Hrozny se po sklizni odlisťují a ukládají do macerační kádě. V ní se šťáva maceruje se slupkami hroznů po dobu 48 až 72 hodin, aby se zvýraznil aromatický výraz. Poté se šťáva oddělí od slupek, zkvasí a vinifikuje v samostatné kádi.

Grand Vin Sans Sucre

Poslední fází výroby vína před jeho uvedením na trh je dozáž (dosage). Spočívá v přidání malého množství likéru, který se obvykle skládá z třtinového cukru a rezervních vín. V roce 1889 Laurent-Perrier porušil konvence (šampaňské bylo v té době velmi sladké a podávalo se hlavně v době svačin) a představil „Grand Vin Sans Sucre“. Toto šampaňské bylo určeno anglickým zákazníkům, kteří měli rádi vína s nízkým obsahem cukru. Na popud Bernarda de Nonancourt a jeho průkopnického ducha představil dům v roce 1981 evoluci „Grand Vin Sans Sucre“, Laurent-Perrier Ultra Brut, přestože kategorie Brut Nature neexistovala. Teprve v roce 1985 a 1996 byly vytvořeny kategorie „Extra Brut“ a „Brut Nature“. V roce 2019 Laurent-Perrier pokračuje v inovacích a jako první Grande Champagne House nabízí Blanc de Blancs Brut Nature.

13717237_246071085779651_1436065380517481213_oUltra Brut, Cuvée Rosé, Champagne Laurent-Perrier. Zdroj: https://www.facebook.com/ChampagneLaurentPerrier

Laurent-Perrier: jeden z posledních nezávislých výrobců šampaňského

V současné době vinařství vlastní rodina Nonancourtových a spadá do skupiny Laurent-Perrier Group, do kterých patří také značky jako Delamotte, De Castellane, Salon či Chateau Malakoff. Úspěch společnosti Laurent-Perrier je výsledkem energie rodiny vedené Bernardem de Nonancourt a jeho dcer, které pracují na zachování vysokých standardů společnosti a její nezávislosti. Vinařství Laurent Perrier je tak jedním z posledních (a největších) nezávislých výrobců šampaňského vína.