Palírna Lagavulin byla založena v roce 1816 na skotském ostrově Islay Johnem Johnstonem. Na skotských vřesovištích v průběhu několika let pohltila výroba menší sousední palírnu Kildalton. V té době palírnu řídil syn Johna – Donald, kterého po téměř 30 letech od založení podniku zasáhla krutě ironická smrt utonutím v kádi s vyráběnou whiskey.

I takto ale může být whiskey Lagavulin drsná. Palírna s ušlechtilým mokem je v malebném zářezu stejnojmenného zálivu Lagavulin. Okolní přírodu a divoký záliv si při návštěvě ostrova nesmíte nechat ujít. Pokud se necháte zlákat a vstoupíte na půdu destilerie, hned u vchodu zacítíte kouřové aroma rašeliny. Na prohlídce lihovaru vás vezmou do palírny, vysvětlí celý proces výroby jednosladového moku za pomalé destilace a dlouhého zrání. Proto je výsledek – whiskey Lagavulin tak komplexní, vrstevnatá a bohatá na jemná aromata.

12 nebo 16, to je oč tu běží

Mezi nejoblíbenější jednosladové whiskey z výroby Lagavulin patří jednoznačně 12 a 16letá. Obě mají nádherně hřejivou jantarovou barvu. Lagavulin 16 Years Old je nejvýše hodnoceným klenotem celé výroby pro masivní vůni rašeliny a jemně slané tóny. Někdo říká, že v sobě má kus oceánu, který ostrov omývá. Když se zaměříme na další vůně ucítíme podtóny scherry, sušeného ovoce i vanilky. Při prvním poválení po jazyku se whiskey projeví silnou rašelinovou a jodovou chutí, která je doplněna dotykem dubového aromatu. Na závěr v ní ucítíte koření, vanilku i sušené datle. 

Vydejte se za krásami Skotska do Lagavulin

I když zrovna nevyrážíte do Skotska, jeho atmosféru si snadno vychutnáte s whiskey Lagavulin v ruce a se zavřenýma očima. Představte si to šumění mořského příboje, vůni rašeliny po dešti a drsný závan severního větru z oceánu. A teď otevřete oči a nechte si představit palírnu těmi nepověřenějšími z Whisky.com.

Nechte se provézt celou výrobou expertem Benediktem Lueningem z Whisky.com