Japonská whisky sklízí úspěchy po celém světě. Jednou z nich je i prvotřídní whisky Kura pocházející z destilerie Helios na ostrově Okinawa.

Historie whisky v Japonsku

Whisky se v Japonsku začala vyrábět ve 20. letech dvacátého století. Za průkopníky jsou považováni pánové Shinjiro Torii and Masataka Taketsuru, kteří v Japonsku založili první palírnu a začali zde vyrábět whisky podle umění naučeného ve Skotsku. V současné době najdeme v Japonsku několik destilérek produkujících single malt i blended whisky. 

kuraKura – The Whisky Rum Cask Finish Zdroj: https://www.facebook.com/balibottleservice

Whisky Kura

Mezi nejlepší whisky z Japonska patří whisky Kura. Vyrábí se v severní části japonského ostrova Okinawa, proslulé svým přírodním bohatstvím, v palírně Helios Distillery, která se pyšní více než padesátiletou tradicí. Tato palírna klade důraz na ochranu životního prostředí a usiluje o co nejlepší využití přírodních zdrojů ostrova. Jejím cílem je vyrábět autentické, kvalitní produkty – výsledkem je exkluzivní whisky Kura.

Prémiová whisky Kura Rum Cask Finish vznikla spojením až 18letých sladových whisky. Blend zraje tři roky v sudech z amerického bílého dubu. Dřevo, které se na výrobu sudů používá pochází ze 70 až 100 let starých stromů, které pečlivě vybrali a zpracovali nejlepší japonští bednáři. Kura, jako jediná whisky svého druhu na světě, finálně zraje v sudech po japonském rumu. V její vůni ucítíte tóny rašelinového kouře s nádechem medu, stopami citronu a jemného sladu. V chudi se snoubí třtinový cukr se stopami po vypáleném sudu a limetové marmeládě.


Degustace whisky Kura