V portfoliu destilerie Koskenkorva nenajdete jen vodku, ale také jemné likéry, pálenky či nápoje připravené k okamžité konzumaci. Žhavou novinkou je lahodný zázvorový likér Koskenkorva Ginger Shot, který si můžete vychutnat čistý, nebo v míchaných koktejlech. Inspirujte se našimi recepty a přečtěte si o historii palírny a jejím udržitelném přístupu.

Novinka Koskenkorva Ginger Shot

Představujeme vám svěží novinku v portfóliu destilere Koskenkorva: zázvorový likér Koskenkorva Ginger Shot. Tento likér je dokonalou kombinací pravého zázvoru, citrusové šťávy a Koskenkorva vodky. Má 21 % alk. vol. a obsahuje méně cukru než běžné likéry.

Koskenkorva Ginger ShotKoskenkorva Ginger Shot

Míchané drinky z Koskenkorva Ginger Shot

Osvěžující chuť Koskenkorva Ginger Shot je doprovázena ostrým zázvorem a šťavnatými citrusy. Likér si můžete vychutnat čistý, pokud ale dostanete chuť vyzkoušet něco nového, nebojte se experimentovat a užijte si jeho výraznou chuť v koktejlech

Ginger Sour

Jak už název napovídá, od koktejlu Ginger Sour nečekejte sladkou chuť. Jde naopak o prudce osvěžující záležitost, kterou oceníte zejména v letních měsících. Na přípravu budete potřebovat led, 40 ml likéru Koskenkorva Ginger Shot, 20 ml citronové šťávy, 10 ml cukrového sirupu a bílek. Všechny suroviny smíchejte v šejkru a nalijte do old fashioned sklenice. Přidejte zázvorovou limonádu a drink ozdobte citronovou kůrou.

Koktejl Ginger SourKoktejl Ginger Sour

Ginger Mule

Stejně jako Ginger Sour, i koktejl Ginger Mule vás příjemně osvěží. K jeho přípravě si vystačíte s pouhými třemi surovinami a ledem. Do sklenice nalijete 40 ml likéru Koskenkorva Ginger Shot, vymačkáte do ní 2 plátky limety, přidáte led a sklenici dolijete zázvorovou limonádou.

Koktejl Ginger MuleKoktejl Ginger Mule

Ginger Tea

Ani příprava koktejlu Ginger Tea vám nezabere mnoho času. Oproti osvěžujícím drinkům Ginger Sour a Ginger Mule vás tento koktejl příjemně zahřeje. Aby ne, když jednou ze tří ingrediencí je horký černý čaj, který smícháte se 40 ml likéru Koskenkorva Ginger Shot. Jednodušší už to být nemůže!

Koktejl Ginger TeaKoktejl Ginger Tea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ginger Tonic

Na závěr pro vás máme tip na chladivý koktejl Ginger Tonic. Jak na něj? Sklenici naplníte ledem, přidáte 40 ml likéru Koskenkorva Ginger Shot, tonic a na ozdobu plátek limetky a zázvoru.

Koktejl Ginger TonicKoktejl Ginger Tonic

Koskenkorva – Vodka z vesnice

Ve vesnici Koskenkorva není život komplikovaný. Mají zde dobrý, nejseverněji pěstovaný ječmen, čistou nefiltrovanou podzemní vodu a oddané místní farmáře. Vodku destilují nejmodernějšími procesy a používají nejlepší přírodní ingredience. Výsledkem je čirá jemná vodka.

Koskenkorva a udržitelná strategie

Společnost Altia, výrobce vodky Koskenkorva, funguje udržitelným způsobem. Kromě výroby vodky vyrábí z odpadního materiálu také škrob a krmení pro zvířata. Efektivně využívají dokonce i oxid uhličitý, který při výrobním procesu vzniká a používají ho při pěstování rostlin ve sklenících. Koskenkorva má také vlastní elektrárnu na bioenergii, první svého druhu ve Finsku. Jako palivo využívá slupky z ječmene a produkuje parní energii, kterou destilerie následně využívá. Díky obnovitelnému palivu se jim podařilo výrazně snížit emise oxidu uhličitého. Míra recyklace a opětovného využití surovin zde dosahuje 99,9 % a intenzivně pracují na dosažení 100% míry recyklace. Za tento přístup získal výrobce Koskenkorva vodky ocenění Green Company Awards 2018 – Zelená společnost roku 2018.

Výroba vodky Koskenkorva

Destilerie Koskenkorva je moderní závod s vysoce rozvinutou výrobní technikou a postupy. Díky tomu při výrobě využívají každé procento zrna ječmene a produkce probíhá nepřetržitě 350 dní v roce. Destilace probíhá v pěti destilačních kolonách, z nichž každá má svou roli a funkci. Mají také čtyři podpůrné kolony, které recyklují alkohol z hlavní destilace a zvyšují účinnost destilace až na 99 %. Výsledkem tohoto destilačního procesu je lahodně jemná chuť vodky Koskenkorva.

Historie Koskenkorva

Destilerie Koskenkorva

Vodku Koskenkorva vyrábí přední severský výrobce alkoholických nápojů Altia se sídlem v Ilmajoki. Destilerie Koskenkorva se nachází ve stejnojmenné obci ve Finsku, v regionu Jižní Ostrobothnia. Historie palírny sahá až do 30. a 40. let 20. století, kdy finský alkoholový monopol Alkoholiliike Ab koupil pozemky od rodiny Koskenkorva. Na této půdě vybudoval destilerii Koskenkorva a první experimentální destilace zde proběhla na jaře roku 1941.

Značka Koskenkorva byla ve Finsku představena v roce 1953 a předznamenala novou éru prosperity. V poválečném období byla nadbytečná produkce brambor a tak se destiláty Koskenkorva vyráběly právě z nich. Teprve o 10 let později se začalo používat hlavně obilí a zejména ječmen. Ve vesnici Koskenkorva se řemeslo pěstování ječmene přenáší z generace na generaci a ječmen se při výrobě používá dodnes.

První produkt s názvem Koskenkorva, Koskenkorva Viina, vstoupil na trh v roce 1953 s myšlenkou, že může být podáván jako součást míchaných nápojů nebo jako chlazená pálenka. V šedesátých letech se pak Koskenkorva Viina stala nejoblíbenějším destilátem ve Finsku. Koskenkorva Vodka vstoupila na trh začátkem 60. let a dodnes je Koskenkorva nejprodávanější značkou destilátů ve Finsku.

Koskenkorva VodkaKoskenkorva Vodka

Rodina Koskenkorva

Název Koskenkorva původně neznamenal alkoholický nápoj, ale ve finském jazyce to znamenalo „oblast slapů v řece”. Když byla v roce 1911 v obci vybudována železnice, dostala obec oficiální název: Koskenkorva. Statek Koskenkorva, který se nachází v blízkosti řeky, je jedním z nejstarších v této oblasti a jeho historie sahá až do 16. století. Jeho současní majitelé – rodina Koskenkorva jsou potomci slavných hodinářů Könni z Ilmajoki. Proč tedy vše nese název Koskenkorva? Ve finské Jižní Ostrobothii je tradicí, že nejstarší syn zdědí rodinný dům a statek a přijme název statku jako své příjmení.