Vybrané filtry:

Staření je doba, po kterou rum po ukončení destilace odpočívá předtím, než je stočen do lahví. U rumů se doba zrání pohybuje od 1 roku po 25 let, je možné ale narazit na výrazně starší rumy. Co se týče značení stáří rumu, v zemích s přísnými pravidly, jako jsou Barbados, Portoriko či Jamajka, se na láhvi uvádí číslo, které vychází z nejmladšího rumu v blendu. Na některých lahvích se údaje o stáří neuvádějí vůbec, některé agricole rumy se řídí označením francouzských koňaků (V.S./V.S.O.P./X.O.), nebo můžete narazit na označení añejo/extra añejo.

 

Zajímalo by vás, jak probíhá staření rumu? Tento proces ovlivňuje celá řada faktorů jako je teplota, její stálost a výkyvy, vlhkost vzduchu a samozřejmě čas. Na výsledný produkt, jeho cenu i hodnotu, má ale vliv také kvalita a zpracování třtiny, konstrukce destilačního zařízení, zkušenosti destilatéra, nebo volba a uložení sudů. 

 

V průběhu staření sud v podstatě dýchá. Dochází v něm k disperzi mezi rumem a dřevem. Dřevěná vlákna sudu jsou spojena celulózou, v teple se roztahují a nabourávají se struktury celulózy a ligninu, přičemž dochází k uvolňování barvy a aromat. Při chladnějších teplotách se vlákna smršťují a interakce je nižší. Díky tomu, že na rum uložený v sudu působí vzduch, probíhá v něm oxidace, při které dochází k přeměně alkoholů v aldehydy a organické kyseliny. Z těch následně vznikají estery, které jsou synonymem aroma a chuti. Díky prodyšnosti sudu dochází k odpařování alkoholu i vody. Protože se alkohol odpařuje rychleji, v čase jeho procento v sudu klesá. Výjimkou je, pokud jsou sudy uloženy v teplém, ale suchém prostředí. Za těchto podmínek se snadněji odpařuje voda a síla destilátů tak časem naopak narůstá. Platí tedy, že čím je okolní klima teplejší, tím rychleji probíhají interakce – okolní teplota funguje jako katalyzátor. Proto v Karibiku zraje rum dvakrát až třikrát rychleji oproti místům s chladnějším podnebím. 

 

Mezi nejlepší stařené rumy patří Plantation XO 20th Anniversary Rum. Jde o blend nejkvalitnějších 2–12 letých rumů z Barbadosu, které jsou stařeny v dubových sudech po koňaku Pierre Ferrand XO Grande Champagne. Další kvalitní stařené rumy jsou El Pasador de Oro XO, Dos Maderas P.X. 5+5, Centenario Rum 30 Years Old Edición Limitada, A.H.Riise Non Plus Ultra, Cane Island Single Estate Barbados 8 Years Old, nebo Don Papa.