Váš košík je prázdný
Už jste ochutnali vína z Chablis? V nejsevernější části Burgundska leží malé městečko s ne více jak 2500 obyvateli, kde se vyrábí možná ta nejvýznamnější bílá vína na světě. Ve středověku se Chablis často považovalo za sváteční víno. Kdy jindy než v období Vánoc si tak užít tento klenot severní Francie.
Chablis je vinařská oblast, která se rozkládá v severní části Francie a své jméno nese podle městečka Chablis, které se nachází v severozápadním cípu Burgundska na ploše 15 x 20 km (4 800 hektarů vinic). Díky vápencovému podloží jsou význačná pro svůj unikátní, minerální projev.
Vína ze Chablis jsou vyrobená výhradně z odrůdy Chardonnay a podléhají následující klasifikaci:
Vína z Chablis jsou často popisována jako vína s vůní citrusů a bílých květů se suchou, štíhlou, lehkou chutí citrusů, hrušek, minerálů a slanosti. Chablis se zřídkakdy vyznačuje máslovou chutí, která je známkou zrání v dubu. Jedním z nejžádanějších znaků kvalitního Chablis je dlouhý, lechtivý závěr s vysokou kyselinou a mineralitou připomínající křemeny. Štíhlá a elegantní chuť Chardonnay z Chablis je do značné míry dána vlastnostmi půdy, klimatu a tradicemi oblasti.
Díky své přirozeně vysoké kyselosti jsou vína z Chablis ideálním společníkem k jemně krémovým omáčkám, drůbeži a rybám.
Vína se v Chablis se vyrábějí již po staletí, podle některých pramenů již od roku 510. V roce 867 daroval Karel Holý město benediktinskému opatství v Tours. V roce 1114 převzali vládu cisterciáčtí mniši, kteří si uvědomili potenciál kraje pro výrobu bílého vína. V roce 1477 se Chablis stalo součástí burgundského vévodství.
Chablis bylo ve středověku považováno za vysoce ceněné a vyhledávané víno, zejména při slavnostních příležitostech. Jeho pověst vynikající kvality a jedinečného charakteru vedla k tomu, že bylo preferovanou volbou pro oslavy a důležité události. Vzhledem k jeho reputaci jakožto vysoce ceněného vína se Chablis často objevovalo na hostinách šlechty a bylo vyváženo do různých regionů jako symbol luxusu.
Bylo dodáváno do Pikardie, Anglie anebo Flander. Během náboženské války v roce 1568 Chablis vypálili Hugenoti. Trvalo několik století, než se Chablis znovu rozvinulo (kvůli Francouzské revoluci a pruské invazi), ale když se vinice konečně obnovily, situace se změnila k horšímu.
V 19. století utrpělo Chablis nejprve tvrdým konkurenčním bojem s jižní Francií, která dopravovala víno rychleji vlakem do Paříže, a poté i napadením plísní a fyloxerou. Ani v první polovině 20. století se Chablis nedařilo - obě světové války měly ničivé následky a poté mrazy zničily dva ročníky 1957 a 1961. V 60. letech 20. století byly zavedeny metody ochrany proti mrazu a mechanizace. Mráz je pro výrobu Chablis stále velkou výzvou.
Historie Domaine Laroche se datuje do roku 1850 a prolíná se tak velmi úzce s historií vín z Chablis. V té době se začaly profilovat nejlepší oblasti, metody pro pěstování vinné révy se často přizpůsobovaly drsným podmínkám každé z nich. Revoluce vinifikačních metod, spolu se zavedením moderních vinařských technologií, umožnil Domaine Laroche plně rozvinout čistý a minerální charakter vín.
Historie vinařství Laroche začíná rokem 1850, kdy Jean-Victor Laroche vyrábí své první vlastní víno. Od té doby má tento vinařský dům sídlo v dřívějším klášteře z 9. století jménem L’ Obediencerie. Díky vynalézavosti původních mnichů je toto místo zároveň považováno za rodiště vín z Chablis.
Domaine Laroche byl a stále je v každém ohledu průkopníkem výroby vín v Chablis. Se svými 100 hektary vinic patří mezi zdejší významná vinařství se skvělou reputací. Chablis je pro vinohradnictví výjimečnou a v podstatě unikátní oblastí.
Zdejší podloží se nazývá „Kimmeridgian". Má vysoký podíl vápence, což přispívá k minerálním vlastnostem zdejších vín. Malé oblázky pak zajišťují efektivní odvod vody a jíl udržuje ideální vlhkost půdy. Sluneční expozice je klíčovým hlediskem každého ročníku. Klima, půda a vinná réva - to jsou rozhodující prvky, k teré určují kvalitu vín v Domaine Laroche. Práci ve vinici a vinifikaci přizpůsobují charakteristice vinic a jednotlivým ročníkům. Cílem je zachovat charakteristickou strukturu, jemnost a minerální charakter vín.
9. 12. 2024
5. 12. 2024
29. 11. 2024
22. 11. 2024
14. 11. 2024