Vše o destilátech Global Wines & Spirits

Grappa - pálenka z matolin

Grappa je italská pálenka z matolin, neboli z výlisků vína. Svůj název nese z hovorové italštiny, kde se hrozny označovaly jako "grappa", spisovně grappolo.

Výroba grappy

Většina grappy se vyrábí destilací čerstvých matolin (vylisovaných hroznů) nebo zbytků hroznů, získaných po výrobě/ lisování vína. Původně se začala vyrábět, aby se zužitkovalo vše z hroznů. Postupem času se z tohoto destilátu stal fenomén.

Typ použitých hroznů má veliký vliv na charakter destilátu a tak vzniká celá škála různých druhů grappy jak z bílých, tak z červených odrůd vína.

Za nejkvalitnější grappu je považována pálenka ze severu Itálie z oblasti Veneto, Bassano del Grappa. Dnes se ale grappa destiluje prakticky po celé Itálii.

Vyberte si svou grappu

2685

Grappa Po di Poli Morbida


Výrazně aromatická, svůdná a lehce nasládlá Grappa s muškátovým charakterem.

Vyniká bohatým buketem, jemnou strukturou a dlouhotrvajícím závěrem. Překrásně čerstvá a jemně destilovaná z hroznů Moscato z regionu Colli Euganei. 

Grappa a její zrání

Původně se grappa vyráběla pouze jako bezbarvá pálenka. Dnes se však nechává zrát a délka zrání ovlivňuje nejen chuť a vůní destiátu, ale samozřejmě i její barvu, která se tak dostává až do temně zlatých tónů.

  • grappa invecchiata: zrání minimálně 12 měsíců
  • grappa riserva nebo grappa stravecchia: zrání minimálně 18 měsíců
  • grappa barricata: zrála v barikových sudech o objemu 225 litrů

Podávání grappy

Grappu podávejte při teplotě 10 -15°C, aby vyniklo její aroma. Obecně platí že mladší grappu můžete nachladit i více (až na 8°C) a starší grappu podávejte klidně i v pokojové teplotě. 

Servírujte v tulipánové sklence s jemně rozšířeným hrdlem. Skleničku stačí nalít do jedné třetiny, aby se v ní hezky rozvinula vůně grappy.

Italové grappu rádi kombinují s kávou. Espresso s 1 - 2 cl grappy označují jako correto. Nebo si šálek od dopité kávy se zbytky pěny espressa "vyplachují" právě grappou. Tato kombinace podporuje trávení a je tak ideální po jídle na slehnutí.

 

Speciální balíčky

Abyste si grappu mohli i doma vychutnat tak, jako v Itálii, sestavili jsme pro vás balíčky se skeničkami od našeho předního italského výrobce - Jacopo Poli.

Zajímavostí je Grappa di Sassicaia, která je specialitou palírny. Nádherné dárkové balení, spojení nejlepšího výrobce grappy a vyhlášeného vinaře. Její balení se skleničkami je limitováno na 1 ks na objednávku.

Prozkoumejte všechny balíčky

Poli Distillerie - old cellar2022

Poli Distillerie - starý sklep a expozice destilátů