Grappa je aromatický, vinný destilát s obsahem alkoholu mezi 37,5 % a 60 %. Tato italská specialita je pojmenována podle místa původu – po městečku Grappa, z regionu Veneto, Bassano del Grappa. 

 

Většina Grappy se vyrábí destilací čerstvých matolin (vylisovaných hroznů) nebo zbytků hroznů. Grappa je důkazem, že i ze zbytků může vzniknout lahodný nápoj. Jen je třeba vědět, jakou odrůdu hroznů použít a pečlivě ji zpracovat. V současné době se grappa vyrábí se stejnou péčí jako například gin, vodka, nebo whisky.

 

Chuť grappy ovlivňuje její původ (terroir), použité odrůdy vína (může být jednodruhová i vyrobena z více odrůd) a také sudy, ve kterých odpočívala. Podle doby zrání dělíme grappu do těchto kategorií:

 

  • Bianca grappa (bílá) – lahvuje se krátce po destilaci, je čirá a v chuti suchá a čistá

  • Affinata grappa (zralá) – zraje v sudech do 12 měsíců

  • Vecchia grappa (stará) – zraje v sudech 12 – 18 měsíců

  • Riserva grappa – zraje v sudech déle než 18 měsíců

 

Setkat se můžeme i s označením Aromatika (grappa z výrazně aromatické odrůdy hroznů) či Aromatizzata (ochucená grappa s obsahem esencí ovoce či bylinek).

 

Jak pít Grappu? V Itálii se Grappa podává jako digestiv po večeři, je totiž výborná na trávení. Výjimkou není ani kombinace grappy a espressa, kterému říkají caffé correcto. 

 

Zajímá vás z čeho pít grappu? Nejlépe si ji vychutnáte z vyšší, úzké sklenky s mírně se rozevírajícím hrdlem. Stejná sklenka se používá na koňak či brandy. Ale pozor, nalévejte jen do třetiny skleničky, aby vás neochromila výrazná vůně. 

 

Dopřejte si Grappa Paganini, Grappa Moscato, nebo kvalitní grappu z italské palírny Jacobo Poli, či z vinařství Bottega.