Historie Maison Godet, stojící za výrobou luxusních koňaků, sahá až do 16. století. Dnes společnost Godet patří mezi poslední ryze francouzské rodinné firmy vyrábějící pravý koňak. Pro svou výjimečnou kvalitu vysoko přesahující předepsané standardy jsou koňaky Godet označovány jako „koňaky znalců“.

Godet – koňak znalců ze 16. století

K oficiálnímu založení značky Godet sice došlo „až“ v roce 1782, její kořeny však sahají až do 16. století. Konkrétně do roku 1550, kdy se v La Rochelle usadil zakladatel rodu, původně nizozemský obchodník Bonaventure Godet. Stejně jako mnoho Holanďanů v renesančním období byl i on zapáleným námořníkem a velmi schopným obchodníkem. Přístav La Rochelle na západním pobřeží Francie byl tehdy hlavním obchodním centrem. Největším holandským dovozcem vín vyrobených v regionu okolo La Rochelle byl The United-Provinces of Holland. Bonaventure toužil po založení vlastní obchodní společnosti, která by dovážela do rodné země věhlasná francouzská víná a sůl. Potíž byla v tom, že víno převážené po moři ztrácelo dlouhou plavbou ve špatných podmínkách svou kvalitu. Holandští obchodníci proto vynalezli způsob, jak toto víno učinit trvanlivějším a odolnějším. A tak spatřilo světlo světa vypálené víno – Brandwijn, Brandy. Brzy se stalo po celém světě známé jako Cognac. Že šlo o správný krok se ukázalo záhy, když s ním obchodníci začali slavit velký úspěch. Tak velký, že si Bonaventure Godet získal vynikající pověst převážně u evropské protestantské vyšší třídy. Francouzský král Jindřicha IV. dokonce Bonaventurovi osobně napsal gratulaci k výjimečnosti jeho eaux-de-vie a udělil mu možnost zobrazovat svůj erb na lahvích určených k exportu. 

godet-erbErb v logu společnosti Godet. Zdroj: https://mobile.twitter.com/SWofBellevueRd/

Jeho následovníci pokračovali v Bonaventurově díle. V roce 1730 začal jeho potomek, Augustin Godet, vyvážet cognac do Anglie a Nizozemí a stal se dvorním dodavatelem vína na anglickém dvoře. Jeho syn Gédéon se na čas přestěhoval do Anglie, aby zde obchod rozšířil. Po svém návratu do La Rochelle založil v roce 1782 společnost Cognac Godet a tím se začala psát nová kapitola značky koňaků Godet. Gédéon byl známý jako výjimečný obchodník se známostmi po celé Evropě a snad i proto byl zvolen do úřadu vícekomisaře holandského námořnictva a obchodní komory.

godet-manTři bratři pokračují v rodinné tradici. Zdroj: https://www.facebook.com/godetcognac

Phylloxera útočí

Historie společnosti Godet nebyla vždy růžová. V roce 1863 vinice zasáhla nákaza Phylloxerou, mšicí devastující vinnou révu. Zejména v okolí La Rochelle musely být vinice vytrhány a spáleny. Poté byly přemístěny nížeji do vnitrozemí do regionů okolo měst Cognac, Janac a Ségonzac. Krize sice způsobila producentům velké problémy, ve finále jim však přinesla i něco dobrého – museli najít nové způsoby výroby a posunuli tak celkovou produkci brandy do nové éry. V té době řídili společnost Godet bratři Paul a Louis. 

godet-xo-terrePrecizní, ušlechtilý, luxusní koňak Godet X.O. Terre. Zdroj: https://www.facebook.com/godetcognac

Americká prohibice

Správným krokem se ukázalo přestěhování do New Yorku, odkud Jean Godet řídil celý rodinný byznys. I přes vrcholící prohibici zde byl kvalitní koňak stále žádaným zbožím. Jean nechal šalamounsky postavit sklady v kanadském Saint-Pierre-et-Miquelon ležícím hned za hranicí s USA. Odtud svým cognacem zásoboval americké zákazníky a překupníky, mezi nimiž byla taková jména jako Schenlé, či Al Capone.

V roce 1942 byl Maison Godet obsazen Němci, když došlo k vyzrazení Jaquesovy spolupráce s hnutím odporu Résistance. Ty nejlepší lahve byly naštěstí zachráněny – na Jaquesův pokyn je skladník zakopal na zahradě. Zde zůstaly skryty do konce války a v současné době maison Godet stále pracuje na shromažďování těchto vzácných lahví.

V roce 1984 byla společnost Godet z rodinných důvodů prodána společnosti Gran Metropolitan Group (dnes Diajo), v čele však zůstal jako prezident Jean Jacques Godet. Z této doby pochází motto společnosti „Budoucnost přichází z naší historie“. V tomto období také spatřil světlo světa X.O Excellence – blend cognaců z Borderies, Grande Champagne a Petite Champagne, zrajících alespoň 25 let, vybraný k oslavě jubilea královny Elizabeth II. V dalších letech ho následovalo champagne Maxime Godet, Montagne de Verzy 1er cru a Epicure, směs ročníkových Folle Blanche. Roku 1995 společnost kupuje Jean-Jacques Godet a maison Godet se tak znovu vrací do rukou rodiny zakladatele. 


Objevte příběh rodinné společnosti Godet

Tong Ding Wu Lung, Pearadise a Antarctica

Godet však není jen luxusní koňak. O výjimečném smyslu pro inovace svědčí hned několik nových produktů společnosti Godet. Prvním z nich je Tong Ding Wu Lung, nápoj, který vymyslel Jean Jacques Godet po návratu z obchodní cesty po Taiwanu. Jde o cognac smíchaný s taiwanským národním pitím, čajem Wu Lung. Použil k tomuto účelu speciální čínský čaj, který proměnil na likér a smíchal ho s koňakem. Nápoj se stal v Taiwanu kultem. V roce 2001 vymyslel Paul Godet pro svou milovanou ženu Germaine nápoj Pearadise, blend mladých cognaců a hruškové esence podávaný obvykle na ledu. Zatím posledním inovativním počinem maison Godet je Antarctica, první čirý koňak na světě z roku 2012. Tento křišťálově čistý, dřevnatý koňak odstartoval novou éru.

godet-antarCognac Godet Antarctica – první čirý koňak na světě. Zdroj: https://www.facebook.com/godetcognac

V rukou rodiny zůstal podnik dodnes. Současný majitel, Jean Jacques Godet je již osmou generací rodu Godetů a společnost Cognac Godet dnes patří mezi poslední ryze rodinné francouzské firmy produkující koňak.

godet-konakyBohaté portfólio společnosti Godet. Zdroj: https://www.facebook.com/godetcognac

Jak pít koňak?

Podobně jako brandy se koňak doporučuje popíjet při teplotě okolo 19 – 22 °C. Dříve se tvrdilo, že se koňak pije jako digestiv, to však již dávno neplatí. Kvalitní koňak si dnes můžete dopřát kdykoliv na něj dostanete chuť. Skleničky na koňak, tzv, koňakovky, mají krátkou nožičku a v horní části jsou zúžené. Koňak je citlivý na chlad, proto se skladuje při pokojové teplotě v kolmé poloze.