Prémiové rumy z Guatemaly, které se svým přídomkem „zlaté“ více než popisují kvalitu a vytříbenost chutí, které se v jejich mohutných skleněných karafách skrývají. Každý litr tohoto moku putuje do francouzského regionu Charente, kde dozrává do své konečné kvality.

Guatemalský zlatý poklad

Rumy s názvem El Pasador de Oro od společnosti Les Bienheureux S.A.S. si získali značnou oblíbenost ve většině evropských zemích, ale i v Americe. Není divu, tento rum má totiž své kořeny na guatemalských polích s cukrovou třtinou. Zde se i ve vybraných lihovarech zpracovává a hotový posílá do Francie, kde dozrává v dubových sudech po výběrovém koňaku.

3 špičkové techniky výroby daly život 3 prémiovým rumům

Mezi nejoblíbenější rumy značky El Pasador de Oro patří i jejich Gran Reserva. Ten vzniká díky prozíravosti výrobce, který si uchovává zásoby nejlepšího rumu a archivuje je ke staření. Z každého ročníku tak vybírají to nejlepší master blendeři Jean Moueix a Alexandre Sirech. Tyto archivované barely se převážejí do Francie, kde se tyto rumy pod přísným dohledem dodržení receptury míchají a nechají dostařit v dubových sudech po koňaku. Pokud se soustředíte na vůni nad skleničkou této reservy, objevíte rozinky, kandovanou broskev, skořici, sušené datle, muškátový oříšek, ale i výraznější vůně jako lékořici a tabák. Po jemném poválení v ústech, kdy váš jazyk opustí první alkoholový nádech rumu se rozvine chuť karamelky, pomerančové kůry, vanilky, pražených lískových oříšků, dubového dřeva a hořké čokolády. 

U rumu El Pasador de Oro XO, který je směsí 6 a 15letých guatemalských „XO“ rumů probíhá finální míchání a staření ve Francii stejným způsobem po dobu 6 měsíců v sudech po prémiovém koňaku. Při poválení moku ve skleničce narazíte na příjemné aroma skořice, kakaa, exotického ovoce, muškátového oříšku a rozinek. Po prvním doušku ucítíte na patře komplexní chuť pomerančové marmelády, karamelek, skořice, tabáku, vanilky a čokolády bez zbytečné sladkosti.

Jak ztvárnil komplexnost chutí rumu El Pasador de Oro XO norský herec malých i velkých rolí Bjarne Jønsson se podívejte do krátkého videa.

 

Na poslední místo naší sbírky guatemalských šviháků jsme si nechali nejsilnějšího v sudové síle alkoholu, ale i v intenzivnosti chuti. Jde o El Pasador de Oro 52 a jak už jeho název napovídá, jeho obsah alkoholu je 52 % alc. vol. Jeho autenticita se skrývá ve výrazném ovocném aromatu, kde zachytíte exotické mango, broskev a maracuju. V chuti hledejte záblesky těch nejvybranějších agricole rumů, které jste kdy ochutnali a dočkáte se i příjemného a dlouhého závěru.

Elegance El Pasador de Oro se snoubí s jednoduchostí

Už při prvním pohledu na karafy značky El Pasador de Oro zaplesá srdce všem fanouškům elegantního a uhlazeného stylu. Nejlépe si jej tedy vychutnáte samotný ve své dokonalé jednoduchosti ve sklenici, která má pokojovou teplotu. Doporučujeme jej na delší posezení s přáteli nebo jen tak u dobré knihy či pohledu do ohniště krbu. Doplní tak svým dubovým nádechem celkovou atmosféru okamžiku. Karafa všech rumů má jemné rysy s výraznějšími rameny a vyšším krkem. Dno je zesílené, aby i když robustní ale zploštělá konstrukce – vždy pevně stála na vašem stole. Každou lahev doplňuje elegantní etiketa v černé, krémové nebo rakytníkové barvě. Každou lahev zdobí dřevěný uzávěr s korkovým špuntem.