Guyana je hrdým strážcem jednoho z původních nedotčených deštných pralesů a i když je součástí Jižní Ameriky, je pyšná, že je součástí karibských zemí, které tvoří silné spojení nejen díky výrobě věhlasných rumů. I komplexní rumy El Dorado, které zde vznikají mají svou tradici a silně zakořeněné místo mezi ostatními velikány karibských zemí a už po 300 let dozrávvají na pobřeží řeky Demerary. 

Poslední na břehu řeky Demerara

Ještě v 18. století v Demerarské úrodné oblasti fungovalo asi 300 cukrových plantáží, jejichž produkce se spojovala do několika cukrovarů. Každý z nich většinou provozoval i lihovar či destilační zařízení s vlastní produkcí rumu. V roce 1970 zde z původních lihovarů vlivem konsolidace vzniklo spojením asi 11 cukrovarů a čtyři lihovary. O třicet let později byl proces konsolidace dokonán, a i tyto podniky od té doby patří pod společnou značku Demerara Distillers Ltd. V lihovaru Plantation Diamond se snoubí původní tradiční dovednosti a řemeslo všech původních značek, díky kterým jsou rumy El Dorado tak osobité.

Podívejte se, co myslí výrobci sloganem: „Crafted Richer. Aged Deeper.“

Od Columba až po značku El Dorado

Příběh rumu začíná na Guyaně s prvními evropskými přistěhovalci, kteří zde začali pěstovat cukrovou třtinu. Už v 17. století se zde pevně zavedl termín Cukr Demerara a Rum Demerara, které mají své místo v silném konkurenčím prostředí karibských výrobců rumů. V roce 1976 vznikla vlastní značka El Dorado. Není tedy divu že o 15 let později, v roce 1992 značka vyšla na trh se svým nezaměnitelným – patnáctiletým rumem El Dorado 15 Years Old. Ten nosí hrdě po několik let právem zlaté medaile z kategorie „nejlepší rum“ z mezinárodní soutěže vín a destilátů International Wines & Spirits Competition. Speciální přístup při výrobě všech druhů rumů lihovaru Plantation Diamond si nejde nevšimnout. Už jen devět různých způsobů destilace, dává každému rumu svou vlastní a nezaměnitelnou chuť. Master blender této značky jednotlivé druhy rumů kombinuje a nechává tak vzniknout charakteristické, ale přitom velmi rozdílné druhy rumů. U této značky si můžeme být jistí, že uvedený rok stáří celé lahve je opravdu takový, jak se píše na etiketě. Protože master blednuje jen rumy, které mají odleženo v sudech po bourbonu nejméně tolik let, kolik je na lahvi.

Ochutnejte King of Diamond

Název značky El Dorado se pojí s dávným příběhem hledání zlatého města Manoa, kde prý vládnul král, který měl poprášené tělo zlatem. Toto impozantní město Španělé nazvali „El Dorado“. Možná právě proto se dnes přezdívá lahvi El Dorado 12 Years Old právě „King of Diamond“. Barva krále diamantů je zlatavá a na první přičichnutí můžete cítit příjemnou vůni rozinek, karamelu, cukrové třtiny a medu. Jeho chuť je bohatá, tělnatá a plná charakteristických tónů kůže, pomerančové kůry a koření. Tento skvostný kus má v sobě základ z Wooden Coffey Continuous Still – unikátní sudové kontinuální destilace z bývalé společnosti Enmore Estate a z rumu, který vznikl v jediné dochované Wooden Single Pot Still – z Versailles Estate. Díky tomu dosahuje opravdu jedinečné a silné finální chuti.

Namíchejte si El Dorado Rum Old Fashioned

K výrobě drsnějšího Old Fashioned drinku budete potřebovat 60 ml patnáctiletého El Dorado rumu, plátek z půlky pomeranče, kostku hnědého cukru namočenou do britského piva bitter. Dejte všechny přísady do shakeru s ledem a míchejte je po dobu 30-40 sekund. Připravte si oblíbené nízké staromódní sklo, naplňte jej ledem a zalijte výsledným drinkem. Ve finále svůj Old Fashioned ozdobte kůrou s pomeranče.

Drink El Dorado Old Fashioned