Ron Centenario je kostarická špička rumů světové kvality s více než 50letou tradicí. Jejich bohaté portfolio sbírá jedno ocenění za druhým a zahrnuje jak rumy zrající klasickým způsobem po konkrétní dobu – 7, 9 a 12 let, tak rumy stařené systémem solera, kdy má rum čas odpočívat i 20, 25 a 30 let.

Jejich domovem je Kostarika a misí je předávat zážitek

Výrobce růmu Ron Centenario – Centenario international už 50 let vyrábí v Kostarice likéry různých druhů s mezinárodním renomé. Nejsou to jen rumy, ale jistě jste se setkali i s národním kostarickým nápojem Guaro, koňakem Martell Cordon Bleu, ginem Brunet's, likéry Hpnotiq, Kahlúa a kávovým Don Braulio Licor de Café. Je toho spousta, co kostarický výrobce věnoval světu a v dnešní době vyváží své produkty do dalších 20 zemí.

Nový znak hřebce značky Centenario

Rum s vlastním nápadem a tváří

Důležitým aspektem výroby rumu CENTENARIO je to, že zraje v dubových sudech po whisky. Tím získává svou specifickou chuť a charakter. Drtivá většina producentů rumu přitom nechává své třtinové destiláty zrát v sudech po bourbonu. Všechny jednotlivé druhy jsou v průběhu celé výroby pod přísným dohledem od pěstování cukrové třtiny až po vlastní distribuci. Jedině tak si značka zachovává unikátnost a špičkovou kvalitu. V roce 2017 získala značka nový dynamický a moderní vzhled. Lahev transparentně prezentuje barvu a tóny rumu čirým sklem. Svým tvarem a rytím postavy koně (loga značky) předává dynamiku a spodním nápisem Centenario vyrytým u dna připomíná sílu svého jména a historii. K robustní postavě lahve se hravě hodí nový elegantní štítek s průhledným pozadím, který s moderním a kvalitním inkoustem dodává lahvi na exkluzivitě.

Nové lahve značky Centenario s vyrytým logem koně

Jak se vyrábí Ron Centenario

Rum Centenario má své vedoucí postavení v segmentu prémiových rumů v Kostarice i v Jižní Americe už 30 let. I když by se zdálo že rumy této značky jsou vyráběny klasickou metodou, i tato značka má svá specifika. Celý příběh rumu začíná u samotného pěstování třtiny, která se ještě šťavnatá a plná života sklízí po 15 měsících po jejím zasetí. Sklízí se ručním sečením a ihned z pole putuje do cukrovaru, kde se z ní lisuje životadárná, šťavnatě sladká šťáva. Tu hned podrobují kvašení a následné destilaci. Rychlým procesem a unikátní metodou agricole vzniká tzv. „mladý alkohol“. Není náhoda, že takový rum je nazýván zemědělským. S dalším přísně tajně střeženým postupem míchání a staření se dostává rum do sudů z bílého dubu, ve kterém dříve odpočívala již zmíněná whiskey.

Centenario při staření ve sklepech Kostariky

Stařené ultraprémiové rumy Centenario

Ultraprémiové varianty Centenario 30 Years Old a Centenario Real patří k absolutní špičce a jsou některými znalci považovány za vůbec nejlepší rumy na světě. Důkazem jsou ocenění, která tyto rumy sbírají na nejrůznějších rumových konferencích a rum festech. Třicetileté Centario za poslední léta získalo například hned 9 zlatých nebo stříbrných medailí na celosvětově uznávaných akcích a několikrát byl vyhlášen i rumem roku.