Dědictví světoznámé značky Bombay Sapphire začíná už v roce 1761, kdy si z původního mlýna a pozdějšího lihovaru vytvořil svůj sen Thomas Dakin – zakoupil kouzelné místo ve Warringtonu a započal příběh řemeslného ginu – Bombay Sapphire.

Namíchejte si svěží drinky z ginu Bombay Sapphire

Prémiový gin Bombay Sapphire v nezaměnitelné modré lahvi si můžete vychutnat čistý, na ledu nebo v koktejlech. Pokud dáváte přednost míchaným nápojům, máme pro vás pár tipů, jak si zpříjemnit nejeden letní večer s osvěžujícími drinky z tohoto lahodně jemného ginu. Ne náhodou je gin jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů používaných pro výrobu koktejlů. Inspirujte se našimi recepty a připravte si perfektní drinky pro každou příležitost!

Bombay & Tonic

Velice oblíbenou variantou je gin s tonikem. Tuto lehkou klasiku si připravíte velmi jednoduše: sklenici naplníte ledem, na něj nalitete 4 cl Bombay Sapphire a 8 cl Tonicu. Vše lehce promícháte a drink dozdobíte plátkem limetky. Drink můžete vyzkoušet také s mátou a zázvorem, citronovou kůrou a tymiánem, černým pepřem a pomerančovou kůrou.

 

Martini Negroni

Ani příprava dalšího koktejlu, Martini Negroni, vám nedá mnoho práce a výsledek bude stát za to. Tento italský koktejl původem z Florencie si díky své osvěžující hořkosladké chuti získává oblibu zejména v letních měsících. Pusťte se do přípravy! Do lowball sklenice vložíte větší kostky ledu, zalijete je 1 dílem ginu Bombay Sapphire, 1 dílem Martini Rosso a 1 dílem Martini Bitter. Zamícháte a dozdobíte plátkem pomeranče.

Kde se vzal gin Bombay Sapphire

Už od počátku oblíbenosti ginu s tonikem v Británii, během vlády královny Viktorie, se držel Bombay Sapphire se svou vytříbenou chutí a jiskrou na předních příčkách oblíbenosti. Jde o oblíbený London Dry gin, jehož typickému charakteru prospívá způsob jeho výroby. Nebyl to ale samotný gin Bombay Sapphire, který z palírny ze strategicky položeného Warringtonu opustil stáčírnu jako první. Ale stejnojmenný gin Warrington. Nejenže se palírna nacházela prozíravě mezi i tehdy významnými obchodními uzly Liverpoolem a Manchesterem, ale stála i poblíž řeky Mersey, která byla důležitou obchodní cestou. Dnes se blankytně modrý mok vyrábí v palírně Laverstoke Mill v anglickém Hampshiru. Z původní papírny si zde majitelé vytvořili unikátní komplex se dvěma skleníky, kde najdeme přes 120 rostlin včetně 10 nejdůležitějších pro výrobu základní receptury ginu.

Vítejte v Bombay Sapphire Distillery

Proč zrovna Bombay Sapphire

Název „Sapphire“ pochází ze Srí Lanky, odkud vzešel věhlasný 182karátový safír, zvaný „Hvězda Bombaje“ – Star of Bombay. Označení „Bombay“ už jen potvrzuje velkou oblíbenost ginu v období, kdy byla Indie britskou kolonií. 

Co najdete v průzračně modré lahvi?

Dnes se o obsah každé lahve stará společnost Bacardi Limited. Gin je typicky 40% alkoholem a některé jeho alternativy mají i 47 %. Základními kameny pro výrobu je 10 druhů tzv. botanicals tedy bylinek a neutrální alkohol. Základními bylinkami, které se podílejí na hořkosti a typicky jemné chuti jsou italský jalovec a oddenek kosatce, čínská lékořice a skořice, marocká semena korinadru, španělská citronová kůra a mandle, jávský pepř kubéba a rajská zrníčka ze západní Afriky. Výsledná směs se ředí vodou z přehradní hráze Vyrnwy ve Walesu. 

Jak se vyrábí Bombay Sapphire

Obsah každé stylově modré lahve s podobiznou královny Viktorie se vyrábí procesem zvaným „vapour infusion“, neboli plynnou infuzí. K tomu slouží destilační zařízení Carter Head, které je umístěné v měděném koši s otvory přímo v hrdle hlavního varného kotle. Byliny se tedy nevaří přímo ve směsi, ale prochází jimi alkoholové páry a ty tak získávají své jedinečné aroma.

Objevte příběh bylin „Botanicals“

Čistota a lehkost v každém doušku

Kromě klasického Bombay Sapphire výrobce nabízí další varianty lehkého a svěžího ginu. Výjimečně harmonizovaný Star of Bombay, který má v sobě oproti variantě Sapphire 2 byliny navíc. Jde o semena ibiškovce pižmového z Ekvádoru a bergamot ze Sicílie. Tyhle dvě složky mu dodávají speciální nádech grepu a příjemné kořeněné a květinové tóny. U všech ginů Bombay si můžete být jistí, že při ochutnání ucítíte jen velice jemné tóny jalovce, které jsou spíše v pozadí a příjemně citrusové i aromatičtější tóny koření.