Přečtěte si příběh palírny Appleton Estate, nejstarší destilerie na Jamajce a ochutnejte některý z jedinečných karibských rumů, které palírna produkuje. Díky specifickým podmínkám mají rumy Appleton Estate unikátní, jemnou chuť a vůni a patří k nejlepším rumům na světě.

Appleton Estate – nejstarší palírna na Jamajce

Příběh jamajského rumu Appleton Estate se začal psát před více než 270 lety na jediném místě svého druhu, mystickém údolí Nassau. Palírna Appleton Estate se honosí titulem nejstarší nepřetržitě fungující plantáží a palírnou na Jamajce. Podle písemných záznamů zde proběhla první destilace v roce 1749, počátky Estate lze však dohledat již v roce 1655, kdy Britové vydobili Jamajku od Španělů. Nejstaršími známými vlastníky Appleton Estate jsou Caleb a Ezekiel, vnuci Francese Dickinsona, který získal část pozemku jako odměnu za pomoc při dobytí Jamajky. Popularita rumu Appleton vzrostla během druhé světové války, když se hledal rum, který by doplnil nedostatečné zásoby whisky na ostrově. Rum Appleton zaujal svou jemností a lehkostí. V roce 1845 získali palírnu Appleton Estate potomci Williama Hilla. Později lihovar odkoupil jeden z nejúspěšnějších jamajských obchodníků, A. McDowell Nathan. Po jeho smrti v roce 1907 získal palírnu včetně obrovského panství jeho synovec, J. Wray, který ji vlastní dodnes a pokračuje v dlouholeté tradici výroby jemného jamajského rumu pod názvem společnosti J. Wray & Nephew Ltd.


Appleton Estate Jamaica Rum – rum vyráběný i stařený na Jamajce

Co činí rumy Appleton Estate tak unikátními? Kras.

Údolí Nassau patří ke světoznámé Cockpit Country, území tropického deštného lesa. Tato krasová krajina je tvořena kuželovitými vápencovými kopci a vodními podzemními zdroji. Zvláštní terén v údolí Nassau přirozeně filtruje dešťovou vodu, vyrábí proudy čisté a azurové vody, která místní cukrové třtině dodává neobyčejnou příchuť. Rum Appleton Estate je tak jediný rum vyráběný přímo v sestavě krasu a jeho terroir je stejně unikátní, jako samotné Nassau Valley.

appleton-jamajkaSvěží jamajské podnebí, úrodný terén a pramenitá voda jsou základem jemného jamajského rumu Appleton Estate. Zdroj: https://www.facebook.com/appletonestate.int

Výroba rumů Appleton Estate

Celý proces výroby rumů Appleton Estate začíná sklizní. V Estate se pěstuje několik odrůd cukrové třtiny, které dodávají rumům výraznou, komplexní chuť a vůni. Melasa ředěná vodou přefiltrovanou z vápence Estate zase dodává rumům jemnost. Poté se přidává vlastní kmen kultivovaných kvasinek bez GMO, které se předávají z generace na generaci a směs melasy a vody se nechává kvasit. Fermentovaná melasa se destiluje do surového lihu. Tento proces je skutečným propojením umění a vědy, kdy odbornost zde hraje stejnou roli jako chemie.  Vyváženého rumu bohaté chuti v Appleton Estate dosahují kombinací tradiční destilace v měděných kotlích a moderní kolonové destilace. Poté rumy zrají v sudech po bourbonu z amerického bílého dubu až do chvíle, než si zaslouží být nazývany jamajskými rumy Appleton Estate. Odhaduje se, že místní tropické klima způsobuje dvakrát až třikrát rychlejší stárnutí rumu, než kdyby byl v chladnějším klimatu. Za mícháním rumů v Appleton Estate stojí Joy Spencer – žena, která se stala první master blenderkou na světě.

Rumy Appleton Estate

Jamajské rumy Appleton Estate patří k nejlepším rumům světa. Není se čemu divit, když se rodí v Karibiku, který bývá právem nazýván jako kolébka rumů. Mají unikátní, nezaměnitelný charakter, který je ovlivněn především vápencovou půdou a jedinečnými klimatickými podmínkami údolí Nassau. V nabídce Appleton Estate najdete hned několik druhů rumů. Do základní řady patří Appleton Estate Signature, který se stejně jako Appleton Estate Reserve Blend hodí pro jednoduché pití, nebo jako součást míchaných nápojů. Pro náročnější zákazníku je tu řada Appleton Estate Rare Blend 12y, která nabízí širokou škálu chutí. O úroveň výš najdeme skvosty jako Appleton Estate 21y nebo Appleton Estate 50y.

appleton-rumyKterý si vyberete? Zdroj: https://www.facebook.com/appletonestate.int