Zahřejte se v zimě s Tatratea

8. 1. 2019

Vraťme se společně do dob, kdy se každá nemoc dala zahnat bylinami a domácí pálenkou. Kdy se babky kořenářky procházely po temných stráních a bačové věděli, které paseky jsou pro jejich stáda ty nejlepší. V té době vznikly první tajné směsi bylin, které jsou společně s horkou vodou, pálenkou, česnekem, lojem a kapkou medu základem pro slovenský životabudič – tatranský čaj. Otevřete se jeho síle a zahřejte se s našimi recepty na povzbuzující míchané nápoje.

Do Tater za tradicí a čajem

Intenzivní mok byl všelékem. Lidé při prastarých rituálech umocňovali jeho sílu hlasitými pokřiky a práskáním bičem. Z nemocného tak vyháněli zlé síly, které se ho v nemoci držely. Rituál přetrvává dodnes ve svérázných tatranských kolibách. Nejdříve se zhasne. Čaj se zapálí a kdesi ze tmy se ozve hlasité písknutí následované střelbou a burácivým výskotem zbojníků. Každému se rozbuší srdce. Aby ho následně mohl uklidnit horkým pohlazením toho nejlepšího z tradičních receptů našich babiček a otců – horkým TATRATEA.

Horké pohlazení s TATRATEAHorké pohlazení – to najdete v TATRATEA.

U zrodu stálo velké slovenské srdce

Myšlenku znovuzrození tatranského čaje vzal vážně slovenský srdcař Ján Semaňák a v roce 2003 vyrobil první lahev „dvaapadesátky“ pod značkou TATRATEA. Od té doby ve slovenském Kežmarku až s alchymistickou odvahou mísí rozmanité ingredience. Od bylin, extraktů lesních plodů, ibišku, až po exotické citrusy. A u každého likéru nezapomíná na kvalitní čaj. Ve 14 druzích alkoholického nápoje najdete tradiční černý čaj asam z Indie, bílý z Číny a červený roibos z jižní Afriky.

U zrodu stálo velké slovenské srdce.

Kde se čaji vdechne duše

V roce 2008 se výroba ohnivého likéru osamostatnila a usídlila v historické budově bývalé továrny na zpracování lnu. Vybudoval ji v roce 1860 Karel Wein a stvořil tak ve své době jednu z nejmodernějších staveb svého druhu v celém Uhersku. Dnes se budova kromě zachovalého stavu a architektury pyšní titulem slovenské národní památky. Přesvědčte se o kráse stavby i chodu výroby na vlastní oči – na exkurzi v likérce.

Likérka TATRATEA v KežmarokuLikérka – v obležení řeky Poprad a vrcholků Tater.

Od dubových hoblin k likéru s jiskrou

Než vás čaj bude moci zahřát, musí projít několika výrobními procesy. Od macerace až po finální ruční balení projde útrobami Tatranské likérky a přijde do něj hned několik tajných přísad. Jak to tedy celé probíhá?

  • Macerace – Základními složkami každého TATRATEA je černý čaj, tajná směs bylin a dubové hobliny. Každá složka se maceruje zvlášť ve studeném a velmi jemném lihu 6 až 8 týdnů.
  • Filtrace – V této fázi prochází černý čaj, byliny a dubové hobliny přes filtr, aby se oddělila tekutina od pevných částic. Čaj v této fázi získává prvotní jiskru. 
  • Ingredience – K dosažení vyvážené chuti se do koncentrátu přidávají další přísady jako líh, cukr, ovocné destiláty, šťávy a přírodní aromata. Speciální ingrediencí je pramenitá horská voda. V každém čaji se tak skrývá kus tatranské přírody.
  • Zrání – Všechny složky se následně smíchají a vzniká základní koncentrát TATRATEA, který zraje 6 až 8 týdnů v dubových sudech.
  • Odpočívání – Před stáčením do lahví hotová směs odpočívá 6 až 8 týdnů.
  • Balení – Nakonec se TATRATEA plní do lahví a ručně balí.

Jak se TATRATEA dostane z likérky k lidem z celého světa.

Jak se nejlépe zahřát s TATRATEA?

Nejlépe s přáteli a přímo ve středu zasněžených Tater. Ať už si objednáte čistý tatranský čaj s ledem, nebo zvolíte horký míchaný nápoj, veřte, že budete mít možnost ochutnat pravou podstatu Slovenska. Silného a surového na povrchu a hřejivého uvnitř.

Vychutnejte si TATRATEA s přáteliTATRATEA je skvělou volbou pro posezení s přáteli.

Připravte si míchaný drink i doma

Ale nemusíte hned spěchat do Tater. Můžete jím pohostit doma své přátele. Nebo si dát štamprličku ráno a večer, jak doporučuje i sám „pan likérník“ Ján Semaňák. Nejlepšími kombinacemi pro zimní období jsou horké míchané nápoje. My jsme pro vás připravili pár nejoblíbenějších receptů.

Horké míchané nápoje z tatranského čaje

„Sedmatřicítka“ 37%

Míchaný nápoj z Tatratea 37% Hibiscus & Red Tea liqueurSložení: 0,04 l Tatratea 37%, 0,1 l svařené červené víno, 0, 1l horká voda, cukr, skořice, hřebíček

„Dvaapadesátka“ 52%

Míchaný nápoj z Tatratea 52% Original Tea liqueurSložení: 0,04 l Tatratea 52%, 0,2 l horký černý čaj, trocha pomerančového džusu

„Dvaašedesátka“ 62%

Míchaný nápoj z Tatratea 62% Forest Fruit Tea liqueurSložení: 0,04 l Tatratea 62%, 0,2 l horký ovocný čaj

„Dvaasedmdesátka“ 72%

Míchaný nápoj z Tatratea 72% Outlaw Tea liqueur Složení: 0,04 l Tatratea 72%, 0,2 l horký hruškový džus

Míchané nápoje z tatranského čaje s ledem

A nezapomněli jsme ani na horkokrevné povahy. Ty, kteří se rádi zchladí i v zimě, jistě potěšíme jednoduchými míchanými nápoji s ledem.

„Dvaatřicítka“ 32%

Míchaný nápoj z Tatratea 32% Citrus Tea liqueur Složení: 0,04 l Tatratea 32%, 0,2 l tonic, led, limetka

„Dvaačtyřicítka“ 42%

Míchaný nápoj z Tatratea 42% Peach Tea liqueur Složení: 0,04 l Tatratea 42%, 0,2 l broskvový ledový čaj, led, plátek broskve