Silné a plné červené víno Vranac z Černé Hory je synonymem Balkánu. Ochutnejte!

Vranac je autochtonní modrá moštová odrůda vinné révy pěstovaná zejména v Černé Hoře, ale také v sousedních zemích jako je Severní Makedonie, Chorvatsko nebo Srbsko. Je považována za nejvýznamnější černohorskou odrůdu a je chráněna jako duševní vlastnictví Černé Hory včetně zeměpisného označení původu od roku 1977. Najdete ji zde na více než polovině pozemků všech vinic. Druhou oblíbenou černohorskou odrůdou je Krstač.

Odrůda Vranac se pěstuje na středně intenzivních a velmi produktivních vinicích. Bobule jsou velké a tmavé a sklízí se ručně. Doba sklizně se místem liší – začít může v polovině září a pokračovat až do října.

Název odrůdy v překladu znamená černý hřebec nebo vraník a víno Vranac bývá spojováno se silou a úspěchem. V Severní Makedonii se používá slovo Vranec, což znamená havran.

Mladá vína odrůdy Vranac jsou světle fialová s tóny červených bobulí. Díky množství taninu mají ostrou a bohatou chuť se střední až vysokou úrovní kyselosti. Fialová barva se během dvou až tří let mění na intenzivní tmavě rubínovou a vůně je komplexnější s náznaky skořice, čokolády, lékořice, květů, černých plodů a dokonce i dubů. Má jemnou, kulatou a plnou chuť, která ztrácí ostrost a rozvíjí delší a hladší závěr.

Vranac se hodí podávat k ovčím sýrům, hovězím žebrům, ale také s českou klasikou jakou je guláš.