Poznejte nejoblíbenější bílou odrůdu severního Španělska, aromatickou odrůdu Viora, známou také pod názvem Macabeo či Alcanón.

Viura, v Katalánsku známá jako Macabeo a v aragonském Somotanu jako Alcanón, je nejoblíbenější bílou odrůdou severního Španělska. Viura se pěstuje především v severních a východních částech Španělska, například v oblastech Rioja (odtud pochází 90 % španělské produkce bílých vín), Penedès a Katalánsko. Daří se jí v horkých a suchých oblastech, kde také dosahuje vysokých výnosů a díky pozdnímu rašení pupenů je méně náchylná k poškození mrazem.

Viura je spolu s odrůdami Parellada a Xarel·lo jednou z tradičních odrůd hroznů používaných při výrobě španělského sektu Cava. Vína vyrobená z hroznů Viura doporučujeme pít mladá, většinou nejsou vhodná k archivaci. Pokud se hrozny sklízí pozdě, vznikají vysoce alkoholická bílá vína s květinovým charakterem, která se využívají pro výrobu dezertních vín.

Vína Viura jsou obvykle lehká, osvěžující a aromatická s tóny citrusového ovoce, divokých květů a hořkých mandlí. Hodí se jak pro tichá vína, tak i pro sekt. Viura se často používá v míchání s jinými odrůdami révy, aby se vytvořila vyvážená a komplexní vína. V oblasti Languedoc-Roussillon na jihu Francie se obvykle spojuje s odrůdou Grenache Blanc.