Blog Global Wines & Spirits

Letní grilování plné chutí

Léto je časem grilování a společných chvil s přáteli a rodinou. Pro milovníky dobrého jídla a pití je správný výběr vína klíčový. A proto vám přinášíme tipy na párování vín s různými typy grilovaných jídel.  Ať už preferujete šťavnaté steaky, jemné ryby, nebo křupavou zeleninu, správně zvolené víno dokáže dokonale doplnit a podtrhnout chuť každého pokrmu. Inspirujte se naším výběrem a užijte si léto plné chutí! 

Když se sejde větší společnost, většinou se negriluje jen jeden druh masa, zeleniny či ryb. A z toho jsme vycházeli při sestavování našeho grilovacího balíčku. Namíchali jsme pro vás láhve tak, aby seděly k různému druhu masa, zeleninovým pokrmům, rybám či krevetám. Zkrátka pestrá nabídka pro pestrý chuťový zážitek. 

Pro to nejlepší letní grilování jsme pro vás připravili výhodný balíček v režimu 5+1, ve kterém dostanete sametové Sangre de Toro Tinto jako dárek. 

Grilovaci_balicek_5+1_GW_Balicky_2024_grilovani_5+1

Grilovací balíček 5+1

Na "rozehřátí" 

Na začátek, než se gril pořádně rozehřeje a než se pustíte do prvních ochutnávek, určitě doporučujeme začít aperitivem v podobě šumivého vína. Ať už zvolíte oblíbené Prosecco, české či zahraniční sekty, sklenka šumivého vína vám příjemně naladí vaše chuťové pohárky zatímco pokračují přípravy lahodných pokrmů. 

Za nás určitě doporučujeme skvělé Prosecco Asolo D.O.C.G Brut, které vás potěší svou sametovou vůní a svěží, ovocnou chutí. Další skvělou volbou je lahodné šumivé víno Sangre de Toro Sparkling Brut od vyhlášeného španělského vinařství Torres. Potěší vás jemným a dlouhotrvajícím perlením a svěží vůní s harmonickým aroma ovoce. 

Z řad českých zástupců doporučujeme ochutnat naši letošní novinku, sekt Blanc de Blanc Extra Brut od vinařství Thaya. Perlení je elegantní, měkké a krémové, ve vůni najdeme tóny máslové briošky, sušenek, ale také ovoce ve formě citrusového konfitu a pečených jablek. 

Začínáme zlehka

Gril se už rozehřívá, zeleninový salátek máte připravený, na hovězí stejk ještě není gril dostatečně rozehřátý, ale už si s radostí ugrilujete cuketu, kapii či sýry. 

Grilované sýry jako oštiepok, hermelín či populární halloumi, mají bohatou a výraznou chuť, kterou skvěle doplní vína, jež podtrhnou jejich krémovost a intenzitu. K těmto typům sýrů se nejlépe hodí lehčí bílá vína. 

Grilovaná zelenina

Oblíbeným odlehčením letního grilování jsou také ryby. V našich zeměpisných šířkách se nemusíme bát i těch sladkovodních jako jsou pstruzi, candáti či sumci. Tyto ryby můžete marinovat v olivovém oleji s bylinkami, česnekem a citronem, nebo je jednoduše osolit a opepřit.

Jak k rybám, tak k zeleninovým pokrmům se skvěle hodí vychlazená sklenka bílého vína s vyváženou kyselinou, která lahodně doprovodí chuť těchto pokrmů. 

Co takhle grilované krevety?

S krevetami na grilu jistě nešlápnete vedle na žádné zahradní párty. S troškou česneku, čili a petrželky vykouzlíte za pár minut skvělý chod.

Grilované krevety

Aby byl zážitek doveden k dokonalosti, doporučujeme grilované krevety párovat se svěžím růžovým vínem. Jeho ovocné tóny a vyvážená kyselina skvěle doplní jemnou chuť krevet a zároveň osvěží v letním horku. Víno s nádechem jahod, malin nebo citrusů podtrhne chuťový profil tohoto rychlého a chutného pokrmu.

Klobásky či vepřová krkovice

Pokud máte chuť na něco sytějšího, grilované klobásky a vepřová krkovice jsou ideální volbou. Bavorské klobásky vynikají svou jemnou kořeněnou chutí, která se při grilování krásně zvýrazní a vytvoří lákavou kůrku. Vepřová krkovice je díky vyššímu obsahu tuku šťavnatá a plná chuti, což ji činí favoritem každého grilování.

Krkovice na grilu

K těmto masitým pokrmům se skvěle hodí lehčí červené víno, které svou ovocností a jemnými tříslovinami dokonale doplní kořeněnost klobásek a bohatost krkovice. Taková vína mají dostatečně výraznou chuť, aby doplnila sytost masa, ale nejsou příliš tříslovitá, aby nepřebíjela jemnější nuance pokrmů. 

Grill Party

To nejlepší na konec - hovězí stejk

Jakmile je gril dostatečně rozžhavený, je na čase vytasit eso v rukávu v podobě hovězího stejku - už jste vyzkoušeli brazilskou picanhu? Jedná se o řez masa, pro který je typická krycí vrstva tuku, která dodává masu lahodnou a šťavnatou chuť. Picanhu můžete připravovat jak vcelku, tak nakrájenou na jednotlivé stejky. Pro dovršení dokonalosti doporučujeme párovat s víny, která mají dostatečnou strukturu, aby vyvážila a zároveň podtrhla skvělou chuť masa. 

Obrázky pro blog (5)

Se španělským Tempranillem určitě nešlápnete vedle. Nabízí jemné třísloviny s tóny červeného ovoce, doplněné o tóny koření a kouře - přesně taková je Rioja Altos Ibéricos Crianza od vinařství Torres. 

Další skvělou volbou je Cabernet Sauvignon anebo argentinský Malbec. 

Grilovací balíček 5+1

Co Čech, to expert na grilování. Každý z nás má své oblíbené speciality, které na žádném grilování nesmí chybět. Ať už máte preference jakékoliv, jsme si jisti, že pro dokonalé vinné párování si z naší nabídky vybere každý.

A pokud potřebujete poradit, neváhejte nás kontaktovat anebo navštivte kteroukoliv naší prodejnu, kde vám s výběrem moc rádi pomůžeme. 

Dobrou chuť a na zdraví!