Blog Global Wines & Spirits

Víno jako afrodisiakum

Ať už Valentýna slavíte nebo ne, my v Global Wines & Spirits věříme, že sklenkou dobrého vína nepohrdnete, ani neurazíte. A když už jsme u vína, tak se k němu vždy hodí něco malého k snědku. Jak funguje kombinace jídla s vínem, která zároveň podpoří vaše smysly, vám poradíme v článku „Víno jako afrodisiakum“.

Ústřice a šampaňské

Když se řekne slovo „afrodisiakum“, většině z nás se jako první vybaví ústřice. Někdo je miluje, jiný by je nikdy nepozřel. Pravdou ale je, že chemické látky obsažené v ústřicích mají příjemně povzbudivé účinky. Však i pověstný milovník žen Giuseppe Girolamo Casanova snídal každé ráno 50 čerstvých ústřic. My je doporučujeme kombinovat se šampaňským, jehož kyselost ve spojení s křupavou perlivostí nádherně doplní slanost ústřic. Stejnou službu udělá i kvalitní crémant. Jediné, na co je třeba dát si pozor, je obsah cukru. Vybírejte víno s označení „Brut Nature“ nebo „Extra brut“ s nižší dávkou přidaného cukru. Získáte tak krásnou osvěžující kombinaci vhodnou nejen jako předkrm.

Doporučená vína:

ustrice

 

Fíky a Pinot Grigio

Čerstvé fíky jsou považovány za posilovač romantiky. Perfektně se hodí k jemnému sýru nebo je můžete servírovat na talíři společně s dalšími dobrotami k vínu. Obě varianty doplní sklenka Pinot Grigio, která nepřebije fíky, a přitom je chuť vína dostatečně bohatá na to, aby podtrhla chuť sýra i uzenin.

fiky

 

Chilli a Riesling

Kapsaicin obsažený v chilli má schopnost nabudit vás jak fyzicky, tak psychicky. Rozpumpuje tělo, zvýší tepovou frekvenci a způsobí příliv endorfinů. Nástup účinku je zpravidla velmi rychlý, ovšem pozor! Po manipulaci s papričkou byste se neměli dotýkat ničeho citlivého :) Chilli papričky vás dokážou hezky rozpálit, a proto doporučujeme víno, které vás naopak malinko zchladí. Suchý Riesling stáhne pálivost kapsaicinu z patra a pokud vyberete Ryzlink vlašský, tak i jeho mírná sladkost bude příjemným protipólem pikantní chilli papričky.

Doporučená vína:

chilli

 

Tmavá čokoláda a Cabernet Sauvignon

Tmavá čokoláda je nabitá látkami, které uvolňují serotonin a jsou zodpovědné za ony „motýly v břiše“. I proto je čokoláda tak oblíbeným dárkem, když chcete potěšit milovanou osobu. Ve chvíli, kdy se vám začne rozpouštět v ústech, můžete její chuť posunout ještě na další úroveň spojením s tím správným vínem. Skvěle funguje kombinace hořké čokolády s bohatým aroma černého rybízu odrůdy Cabernet Sauvignon. Silné třísloviny a pevné tělo vytáhnou z čokolády krásnou sladkost.

Doporučená vína:

choco

 

Jahody a Moscato

Sklenička bublin a miska jahod. Kombinace, které nelze odolat. Jahody jsou vděčným afrodiziakem. Jsou sladké, šťavnaté a dají se lehce kombinovat s čokoládou či šlehačkou. Nás ale nejvíce zajímá kombinace s dobře vychlazeným Moscatem, která vám v puse způsobí explozi chutí. Budete mít pocit, jako byste jedli sladký jahodový desert. Moscato krásně zdůrazní sladkost bobulí a nižší obsah alkoholu vás nijak neotupí. Tato kombinace vás jen tak neomrzí.

Doporučené víno:

jahody

 

Dárky na Valentýna

Dárky na Valentýna pro ni Dárky na Valentýna pro něj

Krásného Valentýna vám přeje tým Global Wines & Spirits.