Blog Global Wines & Spirits

Léto klepe na dveře! Tipy na 5 lahodných letních koktejlů

Dny se prodlužují, teplota pomalu šplhá čím dál tím výš, a sluneční paprsky už nás začínají prohřívat. To znamená jediné: blíží se léto, bezstarostné výlety a dlouhé večery s přáteli u letních drinků! Ale nebojte, stále máte čas se je naučit namíchat. Jaké drinky by měl umět každý domácí barman?

Piña Colada

Máloco nám evokuje léto a letní pohodu tak jako Piña Colada: krémový, lehký, kokosovo-ananasový koktejl, který má kořeny v karibském Portoriku a největší slávu zažil v 50. letech minulého století. Na jeho přípravu se často používá jemný, lehký, někdy i přímo bílý rum. My zvolili rum Dos Maderas 5 + 3, jež konečnou chuť drinku obohatí o nádech vanilky, lískového ořechu, kokosu a dalšího koření.

Piña Colada - HERO - 4

A co dalšího budete potřebovat?

Ingredience:

  • 45 ml rumu Dos Maderas 5 + 3
  • 30 ml kokosové smetany
  • 30 ml kokosového mléka
  • 50 ml čerstvé ananasové šťávy
  • limetková šťáva (volitelné)

Postup:
Nejprve si pořádně vychlaďte sklenici, ve které budete drink podávat. Zatímco ta se chladí, nakrájejte si ananas a vymačkejte z něj šťávu.

Poté přidejte všechny ingredience společně s ledem do šejkru (nicméně koktejl se dá připravit i v blenderu). Silně protřepejte po dobu asi 20 sekund a drink slijte do připravené vychlazené sklenice. Zbytek sklenice doplňte drceným ledem nebo kostkami ledu, ozdobte kouskem ananasu, ananasovým listem a deštníčkem.

Pro extra aroma doporučujeme drink ještě zakápnout čistým rumem Dos Maderas 5+5. Pak stačí jen přidat brčko a vychutnat si léto ve sklenici ve společnosti vašich nejbližších!

Piña Colada - HERO - 6 (1) (2)

Espresso Martini

Milovníci kávy určitě nevynechávají dávku espressa ani během horkých letních měsíců. Pokud si ale chcete užít kofein trochu jinak, navíc ve studené formě, vyzkoušejte koktejl Espresso Martini. Jeho historie sahá do 80. let minulého století, kdy si jej u barmana Dicka Bradsella vyžádala jedna modelka. Chtěla něco, co by ji „nakoplo a taky pořádně zvedlo náladu.” Say no more! Koktejl navíc navazuje na tradici podávání kávy s kostkou cukru a citronovou kůrou.

Espresso Martini - HERO - 6

Ingredience:

  • 45 ml rumu Dos Maderas 5 + 5
  • espresso (20 ml)
  • 20 ml kávového likéru (např. Kahlua)
  • 8 ml Demerara sirup (1:1)

Postup:

Nejdříve si připravte sirup Demerara, a to rozpuštěním 1 dílu třtinového cukru a 1 dílu vroucí vody. Nechte jej pořádně vychladnout, stejně jako si vychlaďte sklenici, ve které budete koktejl podávat.

Do šejkru přidejte horké espresso, (to abyste zachovali jeho krémovou konzistenci), Demerara sirup, kávový likér a rum dle vaší preference, my zvolili Dos Maderas 5 + 5, který skvěle vyvažuje hořkost espressa. Doplňte ledovou tříští a silně protřepávejte po dobu 10 sekund, následně obsah přelijte do vychlazené sklenice. Nezapomeňte ozdobit kávovými zrnky!

Classic Daiquiri

S Daiquiri nikdy nešlápnete vedle! Už vůbec ne připravíte-li jednu z jeho „frozen” ochucených variací. Jakmile totiž umíte základ, můžete si donekonečna hrát, přidávat ingredience nebo alternovat jejich poměry! Jak ale na klasickou verzi koktejlu pocházejícího z pláže poblíž Santiaga na Kubě, kde jej údajně vytvořili američtí důlní důstojníci na začátku 20. století?

Daiquiri-HERO-1 (1)

Ingredience:

  • 45 ml rumu Dos Maderas 5 + 3
  • 30 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 15 ml (2 : 1) cukrového sirupu

Postup:

Daiquiri je v základu dokonalou osvěžující harmonií pouhých tří ingrediencí – cukrového sirupu, limetky a rumu, my zvolili rum Dos Maderas 5 + 3. Každá ze složek ale musí být přesně odměřena, aby byla výsledná chuť dokonalá.

Připravte si proto vlastní cukrový sirup rozpuštěním 2 dílů cukru a 1 dílu vroucí vody a nechte jej pořádně vychladnout, stejně jako sklenici na koktejl. Mezitím si nakrájejte a vymačkejte limetky. Všechny přísady společně s ledovou tříští přidejte do šejkru a protřepávejte po dobu 10 sekund. Poté přes sítko či strainer přeceďte do vychlazené sklenice. Výsledný koktejl ozdobte plátkem limetky. Na zdraví!

Mai Tai

Nápoj pro silné povahy, oblíbený mezi milovníky koktejlové Tiki kultury, která barovou scénu ovládla po konci druhé světové války. Název Mai Tai pochází z tahitské fráze maita’i roe a’e, což v překladu znamená dobrý, excelentní nebo přímo nebeský. Originální recept si připisuje Victor Bergeron a datuje jeho vznik do srpna roku 1944. Jestli je to pravda nevíme, to, že je lahodný a na léto jako dělaný, ale víme určitě!

Mai Tai - HERO - 3 (1)

Ingredience:

  • 45 ml rumu Dos Maderas 5 + 3
  • 15 ml rumu Dos Maderas Selección
  • 15 ml Curaçao (například Pierre Ferrand)
  • 15 ml Demerara sirup (1:1) (nebo 7 ml Sirup Orgeat)
  • 30 ml šťávy z čerstvé limetky

Ohledně ideálního rumu na přípravu Mai Tai se vedou dlouholeté diskuse. Mnozí stojí za silným jamajským rumem, my doporučujeme smíchat více rumů dohromady! Konkrétně rum Dos Maderas 5 + 3 s rumem Dos Maderas Selección, které společně drinku dodají požadovanou komplexnost.

I tentokrát si připravte vlastní sirup Demerara rozpuštěním 1 dílu cukru Demerara a 1 dílu vroucí vody. Klidně do něj můžete při přípravě přidat lžičku nastrouhané limetkové kůry nebo si místo něj připravit aromatický a sladký sirup s mandlovou příchutí Orgeat. Nechte sirup, stejně jako sklenici, vychladnout a mezitím si odšťavněte limetky. Následně přidejte všechny přísady do šejkru, doplňte ledovou tříští a silně protřepávejte po dobu 10 sekund.

Nápoj přeceďte do vychlazené sklenice naplněné ledovou tříští, ozdobte čerstvou mátou, limetkou, pomerančovou kůrou a jedlou orchidejí – správné Mai Tai má totiž vždy být bohatě nazdobené. A nezapomeňte, fantazii se meze nekladou!

Rum Runner

Nemůžeme vynechat recept na koktejl, jež slovo „rum” nese rovnou i ve svém názvu – Rum Runner, také zvaný jako „pašerák alkoholu”. To kvůli tomu, že největší popularitě se těšil během americké prohibice. Koktejly z této doby často obsahovaly více sladidel, čímž maskovaly nekvalitní alkohol – jediný alkohol, který se dal v té době sehnat. Modernějšího pojetí drinku Rum Runner však datujeme do roku 1972.

Rum Runner - HERO - 1 (1)

Ingredience

  • 6 čerstvých rozmačkaných ostružin
  • 45 ml rumu Dos Maderas 5+3
  • 15 ml rumu Dos Maderas 5+5
  • 30 ml likéru Crème de Banane
  • 30 ml čerstvé ananasové šťávy
  • 15 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 15 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 8 ml grenadiny z granátových jablek
  • 1 ½ hrnku drceného ledu

Rum Runner - HERO - 7 (1)

Postup:

Zahřejte grenadinu a smíchejte ji s trochou medu. Míchejte, dokud se obě ingredience nespojí a pak nechte vychladnout, stejně jako sklenici, ve které budete Rum Runner podávat.

Vymačkejte limetku a pomeranč, rozkrojte ananas a vymačkejte z ovoce šťávu (pár kousků ananasu si ale schovejte na ozdobu!). Co se týče rumu i tentokrát doporučujeme kombinaci dvou až tří druhů rumu, ideálně zkombinujte tmavé i světlejší typy, například Dos Maderas 5 + 3 a Dos Maderas 5 + 5. Na silný rum ale nikdy nezapomínejte, právě ten totiž skvěle vyváží sladkou a kyselou chuť ovocných šťáv.

Do šejkru potom přidejte všechny zbylé ingredience a doplňte drceným ledem. Protřepávejte po dobu asi 15 sekund, poté koktejl dvakrát přeceďte přes jemné sítko a zbytek sklenice doplňte kostkami ledu nebo ledovou tříští.

Výsledný koktejl ozdobte kousky ananasu, pomerančem, čerstvou ostružinou nebo jakýkoliv jiným šťavnatým ovocem, čím víc, tím líp! Podávejte s brčkem.

 

Historii jednotlivých koktejlů a spoustu dalších receptů najdete na webových stránkách Dos Maderas.