Ochutnejte svěží víno odrůdy Saphira. Má ovocitou, plnou a extraktivní chuť a výborně ladí s pokrmy z bílého masa, smetanovými omáčkami, plody moře i asijskou kuchyní.

Interspecifická středně raná moštová odrůda Saphira má svůj původ v Německu, konkrétně ve Výzkumném ústavu v Geisenheimu. „Otcem“ této odrůdy je Prof. Dr. Helmut Becker, který ji roku 1978 vyšlechtil zkřížením odrůd Arnsburger a Seyve Villard.

Pro odrůdu Saphira jsou ideální místa s nadměrnou vlhkostí. Dobře se jí daří na jihovýchodních svazích. Dozrává během první poloviny října a je odolná vůči zimním mrazům, plísním a šedé hnilobě. Díky tomu nepotřebuje mnoho postřiků a je proto oblíbená i v ekologickém režimu hospodaření při výrobě bio vín.

Odrůda Saphira se hodí pro výrobu cuvée. Víno odrůdy Saphira má svěží, ovocné aroma, někdy s výraznější kyselinou, s tóny lesních jahod a malin. V chuti ucítíte lesní ovoce a cukrovou vatu. Má zlatavou až medovou barvu. Co se párování s jídlem týče, hodí se k pokrmům z bílého masa, smetanovým omáčkám, ale také k paštikám, plodům moře, či asijské kuchyni.