Váš košík je prázdný
Pila ho Marilyn Monroe, Laurel & Hardy ho zapracovali do svých scénářů a nesmí chybět na předávání Oscarů – slavné šampaňské víno Piper Heidsieck. Od roku 1997 se jeho etikety honosí výraznou červenou barvou na znamení hrdosti a inovace. Přečtěte si, jaký příběh se za tímto kvalitním šampaňským skrývá.
Psalo se datum 16. července 1785, když Florens-Louis Hedsieck založil vlastní vinařský dům. V té době měl tento syn luteránského ministra z Vestfálska již pětileté zkušenosti s výrobou vlastního vína. Přestože nepocházel z vinařské rodiny, měl měl velký talent a píli. Jedno ze svých vín dokonce věnoval královně Marii Antoinettě a měl tu čest jí ho sám prezentovat. Po jeho smrti v roce 1828 převzal Maison Heidsieck jeho synovec a spolupracovník Christian Heidsieck spolu s bratrancem Henrim Guillaumem Piperem. Ten byl velmi nadaný obchodník. Na svých cestách po světě propagoval šampaňské Heidsieck a zanedlouho z nich čtrnáct královských a císařských dvorů udělalo svého oficiálního dodavatele. Víno se brzy stalo známé pod jménem Piper-Heidsieck. Toto spojení jmen se v říjnu roku 1838 ještě upevnilo sňatkem Henriho Pipera s vdovou po Christianu Heidsieckovi. V lednu 1851 přibral Hendri Piper do spolku svého bratrance J. C. Kunkelmanna. Po jeho smrti pokračoval jeho syn a následně dcera a zeť. Šampaňský dům tak zůstal v rodině. Na konci 80. let se spojil s mezinárodně známou firmou Rémy Cointreau.
Historie šampaňského domu Piper-Heidsieck
Lahodné doušky šampaňského Piper Heidsieck si ráda vychutnala i Marylin Monroe, která v roce 1953 dokonce pronesla: „Chodím spát s několika kapkami Chanel No.5 a každé ráno se probouzím se sklenkou šampaňského Piper Heidsieck."
Již od hollywoodských počátků byl Piper Heidsieck oblíben mezi tamní smetánkou a byl zván, aby udal tón na mnoha oslavách a večírcích. V roce 1933 si toto šampaňské zahrálo vedlejší roli ve filmu Laurela a Hardyho Sons of the Dessert. Pokud hledáte výjimečné šampaňské jako dárek, nemůžeme než Piper Heidsieck směle doporučit.
Zlatavá barva s jemným perlením šampaňského Piper Heidsieck Cuveé Brut vám učaruje. V jeho vůni dominuje čerstvé ovoce, hrušky, červená jablka s náznakem citrusů. V závěru ucítíte vůni čerstvých hroznů s tóny anýzu. Má plnou chuť šťavnatých máslových hrušek s dochutí citrusů a grapefruitu. Výborně se hodí k tradičním francouzským sýrům, či pokrmům typu Fish and Chips. Obávat se nemusíte ani párování s pikantními jídly. Nejlépe si ho vychutnáte při teplotě 6 – 8 °C ze sklenic na bílé víno nebo tulipánu.