Pecorino není jen lahodný ovčí sýr slané chuti, ale také italská bílá odrůda vinné révy. Jedinečné italské víno Pecorino zažívá v posledních desetiletích právem renesanci. Přesvědčte se sami!

Historie odrůdy Pecorino

Pecorino se pěstuje zejména v italském regionu Marche, odkud pravděpodobně pochází, ale najdete ji také v regionech Abruzzo, Toskánsko, Umbrie a Lazio. Počátky výsadby odrůdy Pecorino se datují ke konci 19. století, později byla vytlačena modernějšími a spolehlivějšími odrůdami. V osmdesátých letech 20. století byla dokonce známá pouze jediná vinice, kde se odrůda Pecorino pěstovala. Od konce 20. století však její obliba strmě stoupá a dnes jde o jednu z nejoblíbenějších odrůd ve střední Itálii. Na trhu najdete více než 20 vín, z nichž některá se pyšní označením DOC (2. nejvyšší stupeň hodnocení italských vín) či DOCG (Nejvyšší stupeň hodnocení italských vín. Vína s tímto kolkem musí splnit nejpřísnější kritéria). Nejznámější apelace pro vína odrůdy Pecorino je Offida Pecorino DOCG, kde finální víno musí být tvořeno z 85% odrůdou Pecorino.

Kdo stojí za obrozením odrůdy Pecorino? 

Guido Cocci Grifoni, nekonvenční vinař z regionu Marche nebyl na počátku 80. let spokojen s kvalitou vín odrůd Trebbiano a Malvasia. Když se doslechl o vinaři, který na své vinici pěstuje ve výšce 1000 metrů nad mořem keře odrůdy Pecorino, neváhal a vydal se ho navštívit. Neodcházel s prázdnou a zanedlouho začal na svém vinařství s vlastní výsadbou Pecorina. První víno Pecorino lahvoval v roce 1990 pod názvem Colle Vecchio. Trvalo 10 let než Pecorino do své nabídky zařadili další vinaři. Jedním z nich byl Cataldi Madonna z regionu Abruzzo. Ten jako první na etiketě uvedl název odrůdy Pecorino. Šlo o poměrně odvážný krok, neboť v té době byly populárnější zahraniční odrůdy jako například Chardonnay. Zájem o odrůdy vína Pecorino naplno propukl počátkem 21. století.

Kde se Pecorino pěstuje?

Díky svým schopnostem růst na neúrodných půdách a odolávat nepříznivým klimatickým podmínkám, včetně sucha, je dnes odrůda mezi vinaři oblíbená. Svědčí jí spíše chladnější podmínky a jílovitá půda. Její slabou stránkou je nízká produktivita.

Jak chutná víno Pecorino?

Vína odrůdy Pecorino jsou elegantní, svěží, středně plná s intenzivní vůní jablek, hrušek, citrusů a exotického ovoce s tóny akátu, tymiánu, máty a středomořských bylin. Někdy se v dochuti objeví jemná mineralita. Pro vína odrůdy Pecorino je typická vyšší hladina alkoholu. Obvykle se Pecorino sklízí ručně, před vinifikací se pečlivě třídí. Fermentace většinou probíhá spíše než v dubových sudech v nerezových tancích s použitím neoxidačních manipulačních technik, aby byla zachována svěžest a aromatický charakter vína.

S jakým jídlem párovat víno Pecorino?

Vína odrůdy Pecorino si díky všestrannosti můžete vychutnat v kombinaci s bohatou škálou jídel. Skvěle se hodí ke grilovanému bílému masu, pokrmům z ryb, k těstovinám i mořským plodům či sýrům. 

Odkud pochází název Pecorino? 

Název odrůdy je odvozen od slova „pecora“, což v italštině znamená ovce. Není přesně známo, proč byla tato odrůda pojmenována po ovcích, ale může to být způsobeno podobností hroznů s ovčíma očima nebo proto, že ovce dříve rády žvýkaly hrozny.