Parellada

Aromatické suché bílé víno Parellada je hlavní složkou španělského šumivého vína Cava. Se svým mírným obsahem alkoholu, svěží vůní a jemnou ovocnou kyselostí si dozajista zaslouží vaši pozornosti.

Odrůda Parellada patří k tomu nejlepšímu, co tradiční bílé odrůdy oblasti Penedés nabízí. Domovinou této původní katalánské odrůdy je Španělsko.

Parellada se spolu s odrůdami Macabeo (známá také jako Viura) a Xarel·lo používá pro výrobu tradičního španělského šumivého vína Cava. To se vyrábí tradiční metodou kvašením v láhvi stejně jako šumivé víno z oblasti Champagne. Stejně jako šampaňské zraje Cava na jemných kalech, pouze o 6 měsíců kratší dobu. Cava ale pochází ze Španělska, nejčastěji z oblasti Penedes v Katalánsku. Odrůda Parellada stojí za vyvážeností a komplexitou chuti šumivého vína Cava.

Díky vyššímu obsahu kyselin se Parellada využívá k výrobě kupáží (scelování) mladých vín a aperitivů. Přispívá k jejich kyselosti, jemným ovocným tónům a květinovým vůním.