V ginu Monkey 47 se snoubí slavná britská tradice London Dry ginu s indickým kořením a syrovou, nedotčenou přírodou německého Schwarzwaldu. Neuvěřitelnou komplexnost a harmonii ginu, který Commander Collins vynalezl již před 60 lety, dnes oceňují milovníci ginu, barmani a znalci po celém světě. Přečtěte si jeho nadmíru zajímavý příběh!

Dědictví Montgomeryho Collinse

Přestože značka Monkey 47 patří mezi nejmladší značky v alkoholovém odvětví, v poměrně krátké době se stala mezi milovníky ginu pojmem. Tento unikátní prémiový gin by vyroben podle 60 let starého receptu Wing-commandera britské RAF, Montgomeryho „Montyho“ Collinse. Kromě toho, že se Monty významně podílel na obnově poválečného Německa, adoptoval v berlínské ZOO opičáka jménem Max. Když si později otevřel ve Schwarzwaldu penzion a začal zde s destilací Schwarzwald Dry Ginu, jeho oblíbený opičák byl vtisknut do názvu ginu. 

Alexandr Stein: Znovuzrození schwarzwaldského ginu

Když Alexandru Steinovi v roce 2006 zavolal starý přítel a převyprávěl mu pozoruhodný příběh mladého důstojníka a bonvivána Montgomeryho Collinse, Alexander byl uchvácen. Jak sám prozradil, propadl tzv. „ginfekci“ a představou vyrobit schwarzwaldský gin podle starého receptu, z nejlepších lokálních surovin, byl přímo posedlý. Od počátku se však potýkal s celou řadou předvídatelných, i nepředvídatelných potíží. V té době pracoval jako generální ředitel finského telekomunikačního koncernu Nokia a žil se svou ženou a malými dětmi v Detroitu. Co se týče ginu, veškeré jeho znalosti a zkušenosti se omezovaly výhradně na konzumaci.

Na konci roku 2008 se ke všeobecnému zděšení rodiny a přátel rozhodl dát výpověď a po několika letech strávených v zahraničí, se vrátil do své vlasti, německé spolkové země Bádensko-Württembersko. Protože byly jeho zkušenosti s výrobou ginu stále velmi mlhavé, rozhodl se najít k sobě odborníka, který by mu s uskutečněním nápadu pomohl. Netrvalo dlouho a seznámil se s Christophem Kellerem, jedním z nejlepších destilatéru na světě.


Objevte příběh značky Monkey 47

Gin z Německa? Nevídané.

Spíš než pro výrobu britského národního nápoje byla oblast Schwarzwald známá pro své ovocné pálenky a kukačkové hodiny. Při hlubším zamyšlení vám ale dojde, že toto spojení zase tak zvláštní není. Vždyť gin je v užším slova smyslu kombinací destilátů z bylin a … ovoce. Nikde jinde na světě nenajdete tak bohaté lihovarnické znalosti a staleté zkušenosti jako v jižním Německu. Právě zde pracují nejznámější světoví palírníci a tradiční měditepci staví ty nejlepší palírny. Přístup k čerstvým surovinám nejvyšší kvality je prakticky neomezený a voda ze Schwarzwaldu, pocházející z hlubokých pískovcových pramenů, je jednou z nejměkčích a nejjemnějších vod v Evropě. Jisté předpoklady pro výrobu prvotřídního ginu tu tedy jsou. A nejsou zanedbatelné.

monkey-lidiVítejte v palírně Black Forest Zdroj: https://www.facebook.com/monkey47.drygin

Chuť divoké opice ze Schwarzwaldu

Gin Monkey 47 je mistrovský gin s květinovými tóny, svěžestí pikantních citrusových plodů, jasným jalovcovým tónem, pepřovým pikantním pocitem v ústech a jemným nádechem brusinek, který mu dodává něco navíc. Vyrábí se výhradně ručně za použití tradičních destilačních metod a 100% čerstvých rostlinných ingrediencí v kombinaci s měkkou vodou ze Schwarzwaldu. Název mluví za vše: Obsahuje přesně 47 různých rostlinných ingrediencí. World Spirits Award mu právěm udělil zlatou medaili.

Výroba ginu Monkey 47

Receptura ginu Monkey 47 je pečlivě střeženým tajemstvím, které znají pouze Alexander Stein a jeho destilatér Christoph Keller. Pojďme se ale podívat, jak probíhá jeho výroba.

Macerace

První fází je macerace. Exotické ingredience, včetně šesti různých druhů pepře, jsou získávány v certifikované bio kvalitě a jsou průběžně kontrolovány. K tomuto účelu se nyní využívá bývalý vepřín, kde se skladují léky a vzorky, které lze neustále porovnávat. V souladu s klasickou britskou tradicí se čerstvě namleté ingredience vloží do teplého francouzského melasového alkoholu a macerují se 36 hodin, tedy den a dvě noci. Jednotlivé přísady, jako je kůra z hořkých pomerančů, citronů a pomela, se musí do macerátu přidávat čerstvé až těsně před destilací. Tento proces by se neobešel bez pomoci pracovitých místních obyvatel.

monkey-lemonPrvotřídní kvalita ingrediencí je při výrobě ginu Monkey 47 naprosto klíčová Zdroj: https://www.facebook.com/monkey47.drygin

Destilace

Po macerování následuje starodávné alchymistické umění – destilace. Tradičním a osvědčeným postupem vzniká molekulární architektura vůní, která vytváří harmonickou, podmanivou chuť. Ale ani po destilaci není Black Forest Dry Gin zdaleka hotový. Teprve po třech měsících skladování v tradičních hliněných nádobách a ve spojení s extrémně měkkou vodou z vlastního schwarzwaldského pramene se v destilátu vytvoří jedinečná harmonie a jemnost, díky nimž je gin Monkey 47 absolutním požitkem.

monkey-destilerieSrdce palírny Black Forest Zdroj: https://www.facebook.com/monkey47.drygin

Lahvování

Gin Monkey 47 se stáčí nefiltrovaný v individuálně číslovaných šaržích. Lahve z hnědého skla byly speciálně vyvinuty a obnovují tradiční design starých lékárenských lahví, přičemž hnědé sklo chrání těkavé aroma před UV zářením. Na etiketě této láhve je vyobrazena jak jinak než divoká opice. Z poklidného údolí Schwarzwaldu se gin Monkey 47 vydává na cestu kolem světa a zanedlouho bude k dostání ve více než 20 zemích na třech kontinentech. 

monkey-lahevLáhev ginu Monkey 47 s divokým opičákem na etiketě Zdroj: https://www.facebook.com/monkey47.drygin