Původ a rozšíření

Modrý portugal je stará moštová odrůda, jak název napovídá, původem nejspíše z Portugalska. Jedná se ale pouze o domněnku, v Portugalsku se totiž nepěstuje. Jinou variantou je, že pochází z Rakouska. Dnes je odrůda modrý portugal rozšířená zejména ve střední Evropě (Dolní Rakousko, Morava, Slovinsko, Chorvatsko). 

Charakteristika odrůdy

Víno z této odrůdy má tmavou, jemně rubínovou barvu, květinovou vůni a lehký projev s nižším obsahem kyselin. Víno modrý portugal rychle vyzrává, pije se hlavně mladé a není vhodné k archivaci. Použitím karbonické macerace lze z modrého portugalu vyrobit příjemný typ mladého červeného vína, které známe pod názvem „Martinské víno“. 

S čím podávat modrý portugal?

Modrý portugal se výborně hodí ke studeným masům, ale i k dalším masitým a zeleninovým pokrmům. Víno modrý portugal výborně zažene žízeň při stolování a zkombinovat ho můžete s celou paletou pokrmů, protože svým neutrálním dojmem výraz jídel neruší. Víno doporučujeme podávat lehce podchlazené. Ochutnat můžete například modrý portugal z Vinařství Baloun, Vinařství Sedlák, nebo Vinařství Horák.