Váš košík je prázdný
Vánoční čas přináší nejen radost a pohodu, ale také okouzlující chuťové zážitky spojené s tradičními pochoutkami. V této sváteční atmosféře není nic, co by dokázalo lépe umocnit chuťový zážitek než sklenka lahodného portského. Když ochutnáte portské od Real Companhia Velha, mějte na paměti, že kromě skvělého vína máte tu čest ochutnat kus portugalské historie.
Portské víno je sladké víno také známé pod názvy Porto, Oporto nebo Vinho do Porto. Jedná se o fortifikované víno s vyšším podílem zbytkového cukru. Toto víno pochází ze severní části Portugalska, konkrétně z údolí řeky Douro. Podobná vína se sice vyrábějí i mimo Portugalsko, ale v rámci Evropské unie je označení Porto vyhrazeno jako ochranná známka pouze pro produkty portugalského původu.
Údolí řekly Douro, Portugalsko
Portské víno lze dělit podle několika hledisek. První kategorizace se týká způsobu zrání a patří sem portská vína typu ruby a tawny. Podle Institutu vín z oblasti Douro a Porto (IVDP) se portské víno dělí do dvou kategorií: běžná portská vína, kam spadají klasické odrůdy ruby, tawny a bílé portské a Categorias Expeciais, kam řadí všechny ostatní odrůdy včetně speciálních. Mezi portskými najdeme i kvalitní bílá portská vína, která se dělí na mladá a stará a v potaz se bere i obsah cukru určující označení Extra Dry, Sweet a Lágrima.
Od roku 2008 lze ochutnat i růžové portské víno, které se řadí k typu ruby, při jeho výrobě se však používá postupů typických pro růžové víno. Dalším hlediskem je rozdělení na ročníková vína, mezi která řadíme Colheity, LBV a vína Garrafeira, Single Quinta Vintage a Vintage a vína bez uvedení roku sklizně.
Portské víno ruby je nejrozšířenějším druhem portského vína. Aby se zachovala jeho svěží ovocná chuť a vůně a také sytě červená, rubínová barva, bývá při fermentaci uloženo ve velkých nádržích z betonu a nerezové oceli bez přístupu vzduchu. Tím je zabráněno oxidačnímu zrání. Před lahvováním je víno zjemňováno a za studena filtrováno. Do této kategorie patří Ruby, Ruby Reserva, Late Bottled Vintage (LBV) a Vintage.
Naopak portská vína typu tawny procházejí při zrání řízenou oxidací a odpařováním v menších dřevěných sudech. Postupně dozrávají do zlatavě hnědé barvy a dotváří se jejich typický charakter a ořechová příchuť. Vyrábějí se z červených hroznů. Do této kategorie spadá Tawny, Tawny Reserva, Tawny datovaná, Crusted a Colheita.
Jak název napovídá, bílé portské se vyrábí z bílých hroznů a lze jej vyprodukovat v široké škále stylů. Levnější portská vína jsou vynikajícím základem koktejlů, zatímco starší bílá portská si nejlépe vychutnáte samotná, vždy však řádně vychlazená. Bílého portského existuje celá řada druhů, od suchých až po velmi sladké. Pokud bílá portská vína zrají v dřevěných sudech dlouhou dobu, jejich barva ztmavne a je obtížné určit, jestli šlo původně o bílé nebo červené víno.
Vinné sklepy Real Companhia Velha
Patříte mezi milovníky sladkého, nebo si jen občas dopřejete sladký dezert po výtečné večeči? Pokud ano, už jste vyzkoušeli doplnit sladké dezerty sklenkou portského? To bývá populární zejména pro svoji sladkou chuť, pokud ale spojíte chuť portského se sladkou chutí dezertů či cukroví, překvapí vás tóny, které jste předtím možná necítili a ještě více umocní váš kulinářský zážitek.
Portské se skvěle hodí například k proslulému crème brûlée, čokoládové pěně mousse au chocolat anebo k typickému českému vánočnímu cukroví. Fantazii se meze nekladou, fantasticky doplní včelí úly, linecké, anebo co takhle vanilkové rohlíčky se sklenkou 10letého tawny?
První dochovanou zmínkou o portském víně, jako víně z oblasti Douro, je celní zápis z roku 1678 z Porta. V průběhu let se vývoz portského z Porta postupně navyšoval, z původních 800 barelů na 19 000 v roce 1749. Za většinovým exportem stáli angličtí obchodníci, jelikož v Anglii si získávalo portské víno čím dál větší oblibě. Mezi lety 1750 - 1755 však došlo k výraznému poklesu vývozu portského vína do Anglie v důsledku vysokého počtu padělků a falšování mnoha vín z Doura. Nedostatečná konzistence a kvalita těchto vín způsobila diskreditaci portského průmyslu na jeho hlavním trhu a následně způsobila pokles poptávky - což vyvolalo krizi v dourském údolí. A právě tyto údalosti vedly ke vzniku společnosti Real Companhia Velha, která byla založena 10. září 1756 královskou listinou krále D. Josého I.
Historická fotografie, vývoz portského vína z Porta britskými obchodníky
Společnost byla založena nejvýznamnějšími vlastníky půdy v údolí Douro a občany z Porta. Jejím úkolem bylo "udržovat pěstování vinné révy, zachovávat její přirozenou produkci a čistotu ve prospěch zemědělství, obchodu a veřejného zdraví". Společnost mimojiné zavedla sankce pro ty, kteří porušovali pravidla dourské apelace, jako například falšování vína, míchání bílých a červených hroznů, převádění vín z jiných oblastí do apelace Douro a jejich míchání s původními víny.
V době založení společnost vlastní vinice o celkové rozloze 1 500 hektarů (v Portugalsku se nazývají Quintas), které jsou roztroušeny po celém údolí Douro. Dodnes patří mezi nejvýznamnější producenty a největší vlastníky vinic v regionu Douro.