Karibik bývá ve světě právem označován jako kolébka, či domov rumů. Pokusy o jeho výrobu probíhaly už v průběhu 17. století, avšak zpočátku nepříliš úspěšně. První zmínky ho popisují jako příšerný, ba přímo pekelný nápoj. Od chvíle, kdy byl proces výroby dotažen k dokonalosti, se karibský rum začal těšit velké oblibě u námořníků, pirátů, dělníků i otroků. Postupem času se rum stal jednou z hlavních surovin produkovaných místními koloniemi. Začal se vyvážet do celého světa a značně ovlivňoval místní ekonomiku. Velká část celosvětové produkce se v Karibiku vyrábí dodnes.

Originální karibské rumy vděčí za svou chuť osvědčeným recepturám i mnohaletému zrání v dubových sudech. Zajímavostí je, že každý ostrov má své vlastní postupy a rumy zde chutnají odlišně. Rumy pocházející ze španělsky mluvících ostrovů, jako jsou Kuba, Haiti, nebo Dominikánská republika, se vyznačují jemnější chutí a pochází odtud bílý karibský rum. Kdežto na anglicky mluvících ostrovech jako jsou Barbados, Trinidad či Jamajka, najdeme spíše výraznější druhy rumů a častěji zde narazíte na tmavý karibský rum. Nejvíce producentů karibského rumu je právě na ostrovech Jamajka, Kuba, Portoriko a Barbados.

Výroba karibských rumů

Základem karibských rumů je cukrová třtina, přičemž její odrůda ovlivňuje výslednou chuť. Většina výrobců používá pro výrobu rumů melasu, někdy se používá i šťáva z cukrové třtiny. Kromě odrůdy cukrové třtiny ovlivňuje chuť rumů i místo pěstování, klimatické podmínky, či doba sběru cukrové třtiny. Dalším krokem je kvašení, které spočívá v přidání kvasnic a vody k základní surovině. Použít lze kvasinky uměle vyrobené nebo přírodní, které mají za následek silnější chuť. Třetí fází je destilace. Většinou se používají destilační kolony, pro silnější rumy se užívají destilační přístroje alembik. Odkud destiláty získávají své charakteristické chutě a vůně? Ty nápoj získává v průběhu procesu zrání v dubových sudech, nejčastěji po bourbonu nebo whisky. Minimální hranice, po kterou musí rumy v některých zemích zrát, jsou dva roky. Poté se destilát filtruje – tím se odstraní zbytky a nečistoty a výsledkem je jemná chuť a aroma. Závěrečná fáze patří Master Blenderům. Ti míchají několik různých ročníků a druhů rumu, aby tak získali novou, unikátní chuť. Poté se výsledné rumy stáčí do lahví a rozváží k prodeji.

Druhy rumů

Při výrobě rumů není nutné používat jasně dané postupy, jako je tomu u jiných druhů tvrdého alkoholu. Na jeho výrobu je možné využívat bohatou škálu surovin, kombinací a postupů. Proto ani nelze jednoznačně rumy rozdělit do několika druhů. Jedna z klasifikací spočívá v dělení podle barvy, příměsí a obsahu alkoholu. 

Podle barvy můžeme rumy rozdělit na světlé (bílé, white, Blanco) rumy, zlaté rumy a tmavé rumy. Své zbarvení získávají místem zrání – tmavších odstínů bývá dosaženo pomocí vnitřního vypalování a několikanásobným přeléváním, světlé rumy naopak zrají v jednom nevypalovaném sudu. Dalším druhem jsou ochucené rumy, například kávový rum, nebo rum s příchutí exotického ovoce.Tyto rumy doporučujeme, pokud chcete s pitím rumu teprve začít, i proto, že obsahují méně alkoholu. Pokud už máte s pitím rumů bohaté zkušenosti, můžete vyzkoušet silné rumy s obsahem alkoholu nad 50 %, většinou až 75 %.

Karibské rumy lze tedy podávat samostatně, nebo jako součást míchaných nápojů – například Cuba Libre, Mojito, či Daiquiri. A které karibské rumy bychom doporučili? Vaší pozornosti by neměly uniknout například rumy Dos MaderasPyratCentenario, Don Papa, Depaz, karibský rum Diplomatico nebo Ron Zacapa. Sáhnout můžete i po některé z degustačních sad karibských rumů.