Jaká vína servírovat na Vánoce?

Vánoce už se pomalu blíží. Náměstí jsou plná stánků s dobrotami, na každém rohu slyšíte znít vánoční koledy a kouzelná atmosféra se pomalu vloupala do srdce každého z nás. I když si to někteří tolik nepřipouští, mnozí už myslí na dárky a na to, jaká si letos dopřejí ke sváteční tabuli vína. Chceme vám ubrat alespoň trochu starostí, a proto jsme víno ke svátečním dnům vybrali za vás. Pojďme se na ně společně podívat.

Když se objeví první hvězda

Vánoční příběh v Betlémě také započal příchodem hvězdy – všem tolik známé ocasaté komety, kterou vídáme nad každým lidovým betlémem. Proto i většina rodin usedá ke svátečnímu stolu, když se na obloze objeví první hvězda. Každý, kdo drží poctivě půst po celý Štědrý den si zaslouží odměnu v podobě lahodného přípitku u štědrovečerní hostiny. Tento rituál, kdy celá rodina zasedne ke stolu a následně hlava rodiny pronese přípitek s přáním toho nejlepšího k svátkům a do nového roku, už tradičně doprovází šumivá vína. Pro správný efekt nezapomeňte šumivé víno vychladit na 6-8 °C. Skvělou alternativou pro přípitek jsou francouzské crémanty, které ačkoliv vznikají identickou metodou, jako champagne, jejich cena je přívětivější.

Naše tipy z řady crémantů k přípitku:

Betlémskou hvězdu najdeme v každém lidovém betléměBetlémskou hvězdu najdeme v každém lidovém betlémě

Druhé cinknutí skleniček

U nás v Česku už tradičně servírujeme rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát s majonézou. Ne každý, ale těmto zvykům holduje, a proto už spousta z nás raději usedá k lehčím variantám jídel jako i k pečenému lososu a tuňáku či k vídeňskému salátu. I polévka má v mnoha rodinách různé alternativy. Místo tradiční rybí tak na stole můžeme vidět polévku zeleninovou, bramboračku s houbami, ale i hrachovou polévku.

Co ke smaženému kaprovi a salátu

K tradiční variantě hlavního chodu doporučujeme plnější minerální vína odrůdy Veltlín, nebo ovocnější typ Ryzlinku. Vedle nešlápnete i s Rulandským bílým, bílým vínem z Rhony, Neuburským či plnějším Chablis.

Zvolte minerální Veltlín či ovocnější Ryzlink

Elegantní portské a sherry k cukroví

Sladká tečka, která se neodmyslitelně pojí s Vánoci je cukroví. Když se sejdeme okolo vánočnímu stromu, stůl nezůstává prázdný a podle chuti každé rodiny jsou zde perníčky, vanilkové rohlíčky, úlky, linecká kolečka, ale i spousta zahraničních dobrot, která nám v Česku zlidověla. Ať mlsáte na Vánoce cokoliv perfektně vám sladké doplní komplexní a ovocná chuť portského a sherry, nebo čokoládový likér.

Tipy k vánočnímu cukroví

Portské a sherry se báječně hodí i k vanilkovým rohlíčkůmPortské a sherry se báječně hodí i k vanilkovým rohlíčkům

Pochutnejte si i na Boží hod vánoční

Dvacátého pátého prosince nám stůl ve většině domácností zdobí kachna, husa, nebo krocan. S touto drůbeží, která se podává často s dušeným zelím bychom ale s minerálními bílými víny příliš neobstáli. K těžším pokrmům tohoto typu doporučujeme červená vína odrůdy Dornfelder či Svatovavřinecké, která je doplní příjemnou nasládlou tříslovinou s výraznými tóny modrého a lesního ovoce.

Čím si připít na přelomu roku

Až budete s nejbližšími odpočítávat poslední sekundy roku, mějte po ruce perfektně vychlazené šumivé víno, které je vašemu srdci a chuti nejblíže. K půlnočnímu přípitku dobře poslouží sekty jako moravský Sekt Chardonnay Extra Brut či Sekt Pinot - Ryzlink vlašský Brut Nature z Vinařství Gala. Stejně tak vykročíte do nového roku správnou nohou s již zmíněnými crémanty a celou nabídkou šampaňského věhlasné francouzské značky Pol Roger.

Šampaňské nezapomeňte náležitě vychladitŠampaňské nezapomeňte náležitě vychladit