Grillo je bílá odrůda vína pocházející z italského ostrova Sicílie. Kromě produkce klasického tichého vína se využívá na výrobu sladkého dezertního vína Marsala.

Grillo je populární sicilská odrůda, která je pevně spjatá s historií tohoto ostrova. Dříve se hojně používala jako příměs do fortifikovaných sicilských vín Marsala, později však doplatila na svou náročnost a nižší výnosy. Ve 2. polovině 20. století proto Grillo začaly nahrazovat spolehlivější odrůdy jako například Catarratto. V posledních letech se však karta obrací a Grillo je dnes považována za jednu z nejlepších odrůd pro výrobu bílých tichých vín.

Odrůda Grillo vznikla křížením odrůd Moscato d'Alexandria (Muškát alexandrijský) a již zmíněné odrůdy Catarratto. Vína odrůdy Grillo mívají slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky. Ve vůni můžete cítit zralé žluté ovoce, jako například máslovou hrušku, ale také citronovou dužinu a kůru.

Vína Grillo mají intenzivní, dlouhotrvajcí chuť. Výborně se doplňují se středomořskou kuchyní založenou především na rybách, zelenině a v neposlední řadě čerstvých bylinkách. Sklenku si můžete dopřát třeba k risottu s mořskými plody, se špagetami s mušlemi, s grilovaným mečounem nebo i s čerstvými sýry.