Badia a Passignano

Jedna z nejstarších oblastí v regionu Chianti Classico Badia a Passignano se nachází nedaleko Sambuca Val di Pesa – 3 km jižně od Tenuta Tignanelo. Tyto pozemky s vápencovým podložím leží v nadmořské výšce 250-300 metrů a patří mezi nejkrásnější a nejúrodnější vinice v oblasti Chianti Classico.

Na 50 hektarech vinic jsou zde vysázeny ty nejlepší klony Sangiovese. Některé pocházejí z velmi starých vinic z Tignanella, některé (i tisíc let staré) z národního archivu ve Florencii. Na jednom hektaru je 5 000 až 7 000 sazenic. Malá část vinic je pak osázena odrůdami Cabernet Sauvignon a Syrah.

Většina vín je 14 měsíců stařena v barikových sudech (malá část v sudech o objemu 500-700 litrů), poté dalších 12 měsíců v láhvi. K zámku také patří 19 hektarů olivovníků. Opatství, které se na těchto pozemcích nachází, je stále v držení mnichů – nicméně Antinori využívá ideálních podmínek zdejších sklepů ke staření a skladování vín.

Datum založení tohoto panství není jasné – jsou o něm zmínky již od roku 395, archiv dochovaný v opatství pak ukazuje na rok 891. Historie je velmi pestrá – v průběhu staletí se zde vystřídalo mnoho majitelů, kteří různými rekonstrukcemi průběžně měnili podobu opatství. Antinori zakoupil celou nemovitost v roce 1987.