Svůdná nektarová vůně, nasládlá ovocitá chuť a výrazná kyselina – taková jsou vína z odrůdy Aurelius. Ochutnejte!

Odrůda Aurelius je moštová odrůda vinné révy, která vznikla křížením Ryzlinku rýnského s Neuburským. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla zapsaná v roce 1983. Vyšlechtili ji Ing. Josef Veverka a Ing. František Zatloukal ze Šlechtitelské stanice vinařské v Perné. Jedním z udržovatelů odrůdy v ČR je Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc.

Odrůda byla pojmenována po římském císaři Marcu Aureliovi Probovi, který se zasloužil o rozšíření révy vinné na Moravu. Myšlenka vyšlechtit odrůdu Aurelius vznikla v 60. letech jako reakce na opakované nedostatečné dozrávání Ryzlinků rýnských na Pálavě. Bylo třeba vytvořit odrůdu, která by dozrávala dříve a zajistila tak potřebnou cukernatost hroznů a vyzrálé kyseliny.

Odrůdu Aurelius najdeme výhradně v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Dozrává na konci září a na začátku října a je odolná vůči zimním a jarním mrazíkům. Je ovšem náchylná k napadení houbovými chorobami. Dobře se jí daří ve všech typech půd a svědčí jí jižní expozice.

Odrůda Aurelius poskytuje kvalitní, plná vína zelenožluté barvy. Charakter vína je podobný ryzlinku rýnskému, má ale intenzivnější aroma a vyšší kořenitost. Ve vůni a chuti objevíte meruňku, kdouloň, broskev, tropické ovoce jako mandarinky, ananas, mango, či sušené fíky. U vín z hroznů napadených botrytidou je patrné aroma rozinek či tóny petroleje.

Aurelius se stejně jako Ryzlink rýnský hodí k lehčím pokrmům. Kabinetní vína doporučujeme podávat ke studeným předkrmům a lehčím úpravám z drůbeže. Pozdní sběry se hodí k různým úpravám ryb, například ke pstruhovi. Sladké výběry si můžete vychutnat s dezerty.