Arneis je tradiční piemontská odrůda proslulá svými vynikajícími bílými víny s jemnou ovocnou chutí a osvěžující kyselostí.

Prastará italská odrůda Arneis

Arneis je světlá odrůda vinné révy, která pochází ze severozápadní Itálie, konkrétně z oblasti Piemonte. První dochované písemné zmínky o ní pochází již z roku 1600. Nejhojněji se pěstuje v oblastech Langhe, Monferrato a zejména Roero. Najdeme ji ale i v jiných zemích, například v Kalifornii, Austrálii a na Novém Zélandu.

Víno Arneis se dříve přidávalo do vín odrůdy Nebbiolo, aby potlačilo výrazné taniny (přírodní látky zásadně ovlivňují chuť vína obsažené ve slupkách vinných hroznů, v pecičkách uvnitř bobulí a ve stopkách). Protože se Nebbiolo používá k výrobě vín Barolo a Barbaresco, byla odrůda Arneis dříve známá také pod jménem Barolo Bianco. V dnešní době již existuje řada metod, které taniny zkrotí a Arneis se tak využívá především k výrobě odrůdových vín. 

„Malý darebák“ z Piemonte

V místním dialektu znamená Arneis „malý darebák“. Čím si odrůda zasloužila toto téměř hanlivé pojmenování? Je totiž poměrně málo výnosná a navíc je náchylná k nejrůznějším chorobám. 

Jak chutná víno Arneis?

Italská vína odrůdy Arneis jsou vysoce kvalitní a elegantní. Jsou vyráběna jako suchá, passito nebo lehce šumivá. Jejich charakteristickými rysy jsou jemné ovocné aroma, typicky s náznaky bílého ovoce, citrusů a květin a jemná mineralita. 

K jakému pokrmu si nalít sklenku vína Arneis?

Víno odrůdy Arneis se často podává jako aperitiv, perfektní volbou jsou i těstoviny s česnekem a olivovým olejem, sardinky, saláty, či pokrmy z ryb a mořských plodů.