Váš košík je prázdný
Lihovar Anton Kaapl vznikl v roce 2018 v jihočeských Jílovicích. Jeho vstup mezi lihovarnickou konkurenci v roce 2019 byl z počátku nesmělý, nicméně už během prvních pár měsíců dokázal nasbírat cenné medaile z mezinárodních soutěží a zřetelně tak dát najevo, že je připraven zařadit se ke špičkám tohoto oboru.
Značka Anton Kaapl odkazuje na zakladatele rodinné tradice pálení ovocných destilátů Antona Kaapla (1884–1948). Za současnou podobou rodinné společnosti stojí dvě jména – Jiří a Michal Káplovi. V tomto mladém lihovaru pro vás s láskou připravují zcela výjimečné a jemné destiláty. Vychází z originálních rodinných receptur, které spolu s moderní technologií neustále doplňují o nové poznatky. Celý proces, od výběru a zpracování ovoce, přes kvašení, několikastupňovou destilaci, zrání v nerezových nádržích, lahvování, až po expedici, probíhá pod osobním dohledem majitelů.
Současné portfolio tvoří 7 druhů destilátů o obsahu alkoholu 47 % – Slivovice, Jablkovice, Hruškovice, Hruškovice Williams, Višňovice, Meruňkovice, Bierbrand. V tuto chvíli přidali do svého portfolia mimořádnou novinku v podobě „zdravé“ Jablkovice s macerovanými medovými víčky obsahující mateří kašičku, propolis, pyly a med. Naředěna je na lahodných 35 % a obsahuje 24 g cukru/litr destilátu. Bonusem pro zákazníky jsou dárkové sety s výjimečným designem a jedinečným zpracováním. Neváhejte a dopřejte si potěšení z kvalitního alkoholu.
Familientradition aus Gilowitz
Jemné ovocné destiláty z rodinného lihovaru s rodinnou recepturou a technologií výroby. Vybrané ovoce, pečlivě řízený proces kvašení, několikastupňové destilace a stárnutí alkoholu. Pro mlsné jazyky výjimečná dobrota.
Anton Kaapl
Anton Kaapl (1884 – 1948) příslušník jednoho z nejstarších rodů žijící v Jílovicích minimálně od roku 1658. Zakladatel rodinné tradice pálení ovocných destilátů. Válečný veterán Velké války, který bojoval na straně Rakouska-Uherska na východní frontě. Byl těžce raněn a v roce 1916 propuštěn do civilu. Od vzniku samostatného Československa v roce 1918 byl nepřetržitě starostou či místostarostou obce Jílovice (Gilowitz) a to až do nástupu rudých národních revolučních výborů v roce 1945.
Na základě dlouholetých zkušeností s pálením ovocných destilátů vznikl v jihočeských Jílovicích český rodinný lihovar, který jako odkaz na své rakousko-uherské paličské kořeny nese název Anton Kaapl a na etiketách lahví dovětek „Familientradition aus Gilowitz“.
Ochrannou známku na používání značky Anton Kaapl lihovar získal v roce 2018. Kromě České republiky je značka chráněna celosvětově díky mezinárodnímu systému ochranných známek v rámci Světové organizace duševního vlastnictví WIPO.
V našem lihovaru pro vás s láskou připravujeme zcela výjimečné a jemné destiláty. Vycházíme z originálních rodinných receptur, které spolu s moderní technologií neustále doplňujeme o nové poznatky. Svou práci máme rádi a chceme, aby její výsledek byl co nejlepší. A tak celý proces, od výběru a zpracování ovoce přes kvašení, destilaci, zrání, lahvování až po balení destilátů do dárkových krabiček, prochází našima vlastníma rukama. Nevyrábíme nic syntetického a uměle dochucovaného. Jde pouze o přírodní alkohol ředěný demineralizovanou vodou ze 102 metrů hlubokého vrtu v klikovském souvrství Třeboňské pánve.
Lihovarnické zkušenosti jsme zužitkovali v březnu 2019 na evropské soutěži destilátů Das goldene Stamperl 2019 v rakouském Wieselburgu, kde naše Višňovice 47% získala zlatou medaili a Slivovice 47% medaili bronzovou. O rok později, v březnu 2020, jsme doplnili sadu ještě o stříbrnou medaili za náš Bierbrand 47%. Asi největším úspěchem je pro nás bronzová medaile za Višňovici 47% ze světové soutěže Destillata, kde se nám v mezinárodní konkurenci podařilo uspět jako jedinému zástupci z České republiky.
Při výrobě zpracováváme zralé a čisté ovoce osobně vybírané u prověřených evropských ovocnářů (nepředstíráme nekonečné vlastní sady…). Z důvodu vyšší výtěžnosti alkoholu, bohatšího aroma a jistějšího prokvašení používáme k založení kvasů čistou, speciálně pro ovocné destiláty, vyšlechtěnou kulturu sušených kvasinek.
Pracujeme s moderní koncepcí monoblokového systému, kde destilace i rektifikace probíhá v jednom kotli s rektifikační nástavbou zároveň. Provedení technologie je celonerezové, varná část kotle a vnitřní části deflegmátoru a vestavby jsou měděné. Vyrobené destiláty zrají v nerezových nádržích tak, aby byly jemné a lahodné.
Pro vyniknutí jemné chuti a přírodního aroma podávejte při pokojové teplotě 16 až 20 °C. Při teplotách pod cca 8 °C může dojít k mírnému zakalení z důvodu vysrážení aromatických olejů. Kvůli těmto úžasným pracně získaným aromatickým látkám náš alkohol tak rádi pijeme. Nic syntetického a uměle dochucovaného - pouze ovoce. Proto NECHLADIT, NEMRAZIT.