Whisky, Dimple Golden Selection a Tullamore Dew

Whisky patří mezi nejoblíbenější destiláty na světě, i přesto nevíme, odkud pochází a její vznik obestírají legendy.

 

Whisky nebo whiskey

Oba názvy jsou správně. Pokud hovoříme o nápoji vyrobeném v Irsku, jde o irskou whiskey. Stejně tak používáme název americká whiskey. V případě výroby v Kanadě či Skotsku, správná je varianta kanadská whisky a skotská whisky.

 

Výroba whisky

Výroba whisky je poměrně složitý proces a nutno podotknout, že se postup v jednotlivých palírnách může drobně lišit – tradiční palírny si postupy předávají z generace na generaci. Také výroba skotské whisky je od výroby irské whiskey odlišná.

Základními surovinami pro výrobu irské a skotské whisky jsou ječmen, pramenitá voda a kvasinky. Při výrobě americké whisky bývá použito více než 50 % kukuřice, kanadské whisky jsou vyráběné převážně z žita. Velmi důležitá je kvalita použitých surovin, která koresponduje s kvalitou výsledného nápoje. Dalšími faktory ovlivňujícími kvalitu whisky jsou: zdroj tepla sloužící k sušení sladu, tvar a materiál destilačního kotle, sud pro zrání whisky, podnebí, teplota a vlhkost sklepa. 

Postupy při výrobě whisky

Mezi samotné výrobní postupy patří příprava sladu - zde je třeba, aby se škrob obsažený v ječmeni rozložil na cukr maltózu. Toho lze dosáhnout tak, že se ječmen naloží do vody, kde se nechá naklíčit. Druhým krokem je sušení a pražení naklíčeného ječmene plného maltózy. V dalším kroku se opražený ječmen rozseká a namočí do horké vody, kde se z něj uvolní maltóza. Tento cukerný roztok je takto připraven k fermentaci, při které vzniká alkohol. Po této fázi je ho však ve whisky pouze 5-10 %. Čtvrtým krokem je destilace v měděných kádích, při které se získá vyšší obsah alkoholu. Aby mohla být whisky označena jako skotská, musí projít dvěma destilacemi a tím získá 70% obsah alkoholu. Irská whiskey je někdy destilovaná třikrát, čímž někdy dosáhne až 85% obsahu alkoholu. Whisky následně zraje v dubových sudech, předtím je však naředěna na tzv. sudovou sílu. Před závěrečným lahvováním je whisky naposled naředěna na minimálních 40 %.

 

Druhy whisky

 

  • Skotská whiskySkotská whisky je považována za jeden z nejlepších druhů whisky na světě. Skotskou whisky můžeme rozdělit na standardní směs (blended whisky) a výběrovou směs (premium whisky). Blended whisky je směs deseti až padesáti sladových (single malt) a obilných (grain) whisky. Zrání probíhá 3-5 let a patří sem např. Teacher´s Highland Cream. Premium whisky je míchanou whisky s vyšším podílem starších whisky, nejmladší druh ve směsi zraje minimálně 12 let. Mezi nejznámnější patří Chivas Regal, Ballantine´s či Johnnie Walker. Velmi osobitou a silnou whisky produkuje například destilérie Laphroaig na skotském ostrově Islay. Za zmínku stojí také tradiční palírna Glenfiddich. V její nabídce najdete hned 5 druhů této skotské whisky, o které se pečuje různými způsoby a jejich podstata a jedinečnost se skrývá v inovativním, a přitom tradičním destilování a zrání.

  • Irská whiskey – Kromě názvu “whiskey” se Irská whiskey od skotské whisky liší tím, že je většinou 3x destilovaná, sušena horkým vzduchem, nikoli na rašelinovém ohni a tři roky skladovaná v dubových sudech. Proto je jemnější, sladší a její chuť není tak výrazná. Mezi světově uznávané irské whiskey patří například Kilbeggan, Tullamore Dew, nebo whiskey Bushmills, která je vyráběna v nejstarší provozované palírně v Irsku. Mezi prémiové whiskey patří Connemara Peated Single Malt a Kilbeggan Single Grain 8 YO. Limitovanou, reprezentativní a super-prémiovou variantou je Kilbeggan 21 YO.            

  • Americká a Kanadská whisky – Kanadská a americká whisky je nejčastěji blended, tedy směsí vybraných whisky, vyráběných z různých obilovin. Na rozdíl od bourbonu, čistě americké whiskey vyráběné z alespoň 51 % kukuřice, má jemnější chuť a často v ní můžeme nalézt až náznaky karamelu. Whisky Canadian Club a Black Velvet  jsou cenově příznivé a díky své jemnosti jsou výbornou volbou pro ženy, nebo jako základ míchaných drinků. Nejznámější je Tennessee whiskey, kam patří nejprodávanější americká whisky na světě Jack Daniel’s.

  • Japonská whisky – Výroba whisky v Japonsku začíná ve 20. letech 20. století. U jejího zrodu stáli pánové Shinjiro Torii a Masataka Taketsuru, kteří v Japonsku otevřeli první destilérku a začali v ní vyrábět whisky podle umění, které se naučili přímo ve Skotsku. Při výrobě whisky Japonci kladou důraz na znalost procesu a kvality. Dnes funguje v Japonsku několik destilérek, které produkují single malt i blend whisky, charakterem nejvíce podobné Skotské whisky. Japonská whisky je často oceňována na světových soutěžích.