Bourbon whiskey

Objevte jedinečnou, medově nasládlou chuť bourbonu – tradiční americké whiskey z kukuřice a obilovin.

Co je to bourbon a odkud pochází? 

Bourbon má svůj původ v 18. století v americkém státě Kentucky. Jeho vznik byl víceméně náhoda. Místní farmáři se potýkali s nadbytkem kukuřice a zkusili proto kukuřičná zrna pálit. Výsledkem byl medově nasládlý zlatavý nápoj, tolik oblíbený mezi kovboji.

Jaký je rozdíl mezi whiskey a bourbonem?

Bourbon je tradiční americká whiskey. Aby ale mohla nést označení bourbon, musí podle amerických zákonů splňovat přísná pravidla: musí být vyrobena v USA, obsah kukuřice musí být stejně jako u Tennessee whiskey 51 – 80 %, musí zrát v nově vypálených dubových sudech (pokud chce nést označení straight bourbon, musí doba zrání přesáhnout 2 roky), nesmí být filtrována před procesem zrání, aby se díky kontaktu s dubem mohlo uvolnit přirozené aroma whiskey, do láhve musí být stáčen s minimálně 40 % alkoholu. Setkat se můžete i s blended (smíchaným) bourbonem. Znamená to ovšem přítomnost barviv či dochucovadel. 

Jak chutná bourbon?

V porovnání s whiskey má bourbon sladší a jemnější chuť, ve které můžete rozpoznat náznaky vanilky, dubu a karamelu. Díky své jemnosti se bourbon hodí i do míchaných nápojů. Závěr ale může být trochu pálivý. Na jeho výslednou chuť má vliv obilnina, která byla při výrobě použita. Bourbony, do kterých bylo přidáno žito, jsou spíše sušší a kořeněnější. Bourbony s obsahem pšenice jsou elegantní a jemné. Světovou jedničkou v kategorii Bourbon whiskey je značka Jim Beam. Za povšimnutí ale stojí i značky Maker’s Mark, Wild Turkey, Bulleit, či Four Roses Single Barrel.