Vinařství Ilias je malé rodinného vinařství v malebné obci Pavlov na jižní Moravě, za kterým stojí Georgios Ilias. Veškeré práce zastávají vlastními silami rodinní příslušníci. Vinařství Ilias od roku 2011 vyrábí vína v bio kvalitě s respektem k přírodě a sklepům.

Krátká, ale dynamická historie vinařství Ilias

Historie vinařství Ilias se začala psát v roce 1998, kdy si Georgios Ilias vyhlédnul v malebné obci Pavlov polorozpadlou chaloupku, která mu měla původně sloužit jako rybářská základna. Jenže Pavlov leží přímo v srdci mikulovské vinařské podoblasti a tak netrvalo dlouho a rybaření se pro pana Iliase překlopilo do seriózního vinaření. S bratrem Tomášem chalupu přestavěli do dnešní obyvatelné podoby. První víno – dva demižony, Georgios Ilias vyrobil v roce 2000 u pana Nepraše, který se pro něj stal rádcem v jeho vinařských začátcích. Během několika let se z koníčka stal hlavní zdroj obživy a naplno se pan Ilias věnuje vinaření od roku 2006. Postupně navyšují výrobní kapacity a modernizují používané technologie. Cílem vinařství Ilias je rozšíření prostoru, který by umožnil zpracování a výrobu 40-50 tisíc lahví ročně. V současnosti je to asi 25 000 lahví ročně.

Vinařství IliasVinařství Ilias. Zdroj: https://www.facebook.com/Vinarstvi-Ilias

Vína v bio kvalitě

Od roku 2011 vyrábí vína v bio kvalitě. Znamená to, že vína neošetřují chemickými prostředky a proti škůdcům, nemocem a nepřízni počasí používají pouze šetrné přírodní přípravky, jako například fenyklový olej, prášek do pečiva, vodní sklo, nebo povolené ochranné prostředky na bázi síry a mědi. Také výroba probíhá bez použití moderních přípravků, které by mohly ovlivnit chuť a vůni vín.

Hrozny z vinařství IliasHrozny z vinařství Ilias. Zdroj: https://www.facebook.com/Vinarstvi-Ilias

Filozofie vinařství Ilias

Základní filozofií vinařství Ilias je bio režim, který spočívá v co nejjednodušším a nejšetrnějším přístupu. Zakládají si také na určité míře volnosti, kterou dopřávají svým zákazníkům – na etiketách nenajdete popis, jaké chutě a vůně v dané lahvi hledat. Vše ponechávají na představivosti, chuťových pohárcích a čichových buňkách svých zákazníků.


Branko Černý představuje nejlepší víno vinařství Ilias

Vína z vinařství Ilias

Převážná většina vín z vinařství Ilias pochází z vlastních vinic o celkové rozloze 6 hektarů, konkrétně z viničních tratí U třech panen (odtud pochází Ryzlink rýnský a od roku 2017 i Merlot a Pinor noir), U božích muk (Veltlínské zelené) a z viniční trati s poetickým názvem Slunný vrch, odkud pocházejí ostatní odrůdy. Bílé víno kvasí a zraje v nerezových tancích a červené víno v dřevěných sudech barrique. Doba zrání se pohybuje od 8 do 24 měsíců. Ve vinařství Ilias se řídí heslem, že patent na výrobu vín má příroda a není proto nutné jí pomáhat umělými prostředky. Díky tomu je ve vínech z vinařství Ilias zřetelný minerální charakter typický pro pálavské viniční tratě s vysokým obsahem vápníku v půdě. Vína se vyznačují nízkým obsahem síry a v prvním roce zrání v lahvi také jemnou perlivostí, která je důsledkem skutečnosti, že se s víny ve sklepě příliš nemanipuluje. Takže kysličník, který se přirozeně tvoří v průběhu kvašení, nemá možnost se uvolnit.

V sortimentu Ilias v současné době najdete pestrou škálu bílých odrůd od Ryzlinku vlašského, přes oblíbené burgundské odrůdy Pinot blanc, Pinot gris, Chardonnay až po Tramín červený. Od roku 2009 je to také Veltlínské zelené a od roku 2016 i Ryzlink rýnský. Vína z vinařství Ilias se pyšní skromným, poctivým projevem a zřetelným odrůdovým charakterem. O jejich stále se zvyšující oblibě svědčí rozrůstající se klientela spokojených amatérských milovníků vína, ale také zařazení vín do nabídky vyhlášených restaurací a vinoték po celé republice.

Vína z vinařství IliasVína z vinařství Ilias. Zdroj: https://www.facebook.com/Vinarstvi-Ilias