Ribera del Duero Tento region je charakteristický svým plochých a kamenitým profilem. Centrum regionu je okolo města Aranda de Duero, ale nejznámější vinice jsou kolem měst Valladolid a Roa de Duero. Pěstování vinné révy má velmi dlouhou historii. Nejstarší dochované záznamy jsou staré přes 2 000 let.

Historie vinařské oblasti Ribera del Duero

Teprve v průběhu 10. a 11. století zde však došlo ke sjednocení a stabilizaci vinařské produkce. Ve 13. století vznikají první sklepy a vinařství se stává hlavním kulturním a ekonomickým faktorem tohoto regionu. V roce 1980 vzniká úřad Designation of Origin Ribera del Duero, který má za úkol kontrolovat proces výroby vín.

Region Ribera del Duero je 115 km dlouhý a 35 km široký pás, s podložím složeným z jemných usazenin jílového nebo hlinitého písku, občas narušeným křídovými a vápencovými vrstvami. Nadmořská výška celé oblasti je mezi 750 – 900 metrů nad mořem. Podnebí je zde poměrně drsné.

Odrůdy oblasti Ribera del Duero

Dá se říci, že je směsí kontinentálního a středomořského počasí - nízké srážky (450 mm ročně), suchá léta s teplotami až 40°C a dlouhé a kruté zimy s teplotami až –18°C. Hlavními odrůdami jsou zde Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot a dále pak Malbec, Garnacha a Albillo. V současné době se v tomto regionu eviduje na 170 producentů vín. Nejslavnějším vínem regionu je Vega Sicilia.