Marlborough
Novozélandská vinařská oblast Marlborough se stala synonymem moderního vinařství. Produkuje osvěžující vína v čele s jedinečným Sauvignonem Blanc. Za unikátní vlastnosti vína z Marlborough vděčíme zejména teplotním skokům – dnům plným slunečního svitu a chladným nocím, ale také vynikajícím, pro pěstování vinné révy ideálním, půdním podmínkám.
2 400 hodin slunečního svitu
Na severovýchodním cípu Jižního ostrova leží nejznámější vinařská oblast Nového Zélandu, Marlborough. Se svými téměř 3 500 hektary vinic jde o největší, současně ale nejmladší, vinařskou oblast Nového Zélandu (tvoří 62 % vinic celé země). Historie tohoto regionu sice sahá až do 19. století, kdy zde byly vysázeny první vinice evropskými přistěhovalci, rozmach ale nastal až v polovině 70. let 20. století. Do té doby byla tato oblast považována za příliš chladnou pro pěstování vinné révy a využívala se spíše pro chov skotu a ovcí a také na těžbu dřeva. Přitom má toto 26 km dlouhé a 14 km široké údolí okolo města Blenheim nejdelší celkovou dobu slunečního svitu ze všech oblastí Nového Zélandu – průměrně 2 400 hodin ročně. Noci tu ovšem bývají chladné vlivem studeného vzduchu proudícího od Pacifiku z Cloudy Bay. Právě teplotním skokům vděčíme za specifické vlastnosti vína z Marlborough: čerstvou, svěží chuť a intenzivní aroma. Mocný kontrast mezi horkými slunečnými dny a chladnými nocemi prodlužuje proces zrání vína způsobem, který nemá jinde na světě obdoby.
Ideální půdní podmínky
Oblast Marlborough má také skvělé půdní podmínky pro pěstování révy vinné. Místní půda je tvořena štěrkovými a kameninovými naplaveninami, které zadržují teplo získané přes den a následně ho v noci uvolňují. Horské masivy tuto oblast chrání před silnými dešti a extrémními povětrnostními podmínkami. Díky čistému ovzduší je zde velmi ostré slunce a nízká koncentrace ozónu. Tyto podmínky napomáhají k dobře vyzrálým hroznům a ve finále velmi chutným, aromatickým vínům.
Nechte se unášet nad vinařskou oblastí Marlborough
Jedinečný Sauvignon Blanc králem vinařské oblasti Marlborough
Nejhojněji pěstovanou odrůdou je zde Sauvignon Blanc pokrývající 40 % všech vinic. Toto víno z Nového Zélandu je díky svému unikátnímu aroma a chuti vyhledávané milovníky kvalitního vína po celém světě. Má typickou výraznou vůni, chuť angreštu, černého rybízu, kiwi a maracuji a výraznou mineralitu. Ucítit můžete také herbální tón citronové trávy a hluchavky. Další hojně pěstovanou bílou odrůdou je Chardonnay s 26 %, dále Rulandské šedé a Ryzlink rýnský. Mezi červenými odrůdami dominuje Pinot Noir s 12 % (asi 2 650 ha vinic). Oblast Marlborough je také významným producentem jakostního šumivého vína. To se vyrábí metodou champenoise převážně z odrůd Chardonnay a Pinot Noir.
Vinařská oblast Marlborough se dělí na 3 hlavní oblasti: Southern Valleys (Jižní údolí), Wairau Valley a Awatere Valley. Je domovem více než 500 pěstitelů. Mezi nejvýznamnější pěstitele regionu Marlborough patří vinařství Villa Maria. Kromě Marlborough vlastní vinařství vinice i v oblastech Hawke's Bay a Gisborne. Vaší pozornosti by nemělo uniknout zejména víno Villa Maria Pinot Noir z Marlborough. Perlou mezi novozélandskými víny je také Sauvignon Blanc Cloudy Bay. Intenzivní a rozmanitá ovocná vůně tohoto limitovaného vína vám doslova učaruje.