Novozélandská vinařská oblast Marlborough se stala synonymem moderního vinařství. Produkuje osvěžující vína v čele s jedinečným Sauvignonem Blanc. Za unikátní vlastnosti vína z Marlborough vděčíme zejména teplotním skokům – dnům plným slunečního svitu a chladným nocím, ale také vynikajícím, pro pěstování vinné révy ideálním, půdním podmínkám.

2 400 hodin slunečního svitu

Na severovýchodním cípu Jižního ostrova leží nejznámější vinařská oblast Nového Zélandu, Marlborough. Se svými téměř 3 500 hektary vinic jde o největší, současně ale nejmladší, vinařskou oblast Nového Zélandu (tvoří 62 % vinic celé země). Historie tohoto regionu sice sahá až do 19. století, kdy zde byly vysázeny první vinice evropskými přistěhovalci, rozmach ale nastal až v polovině 70. let 20. století. Do té doby byla tato oblast považována za příliš chladnou pro pěstování vinné révy a využívala se spíše pro chov skotu a ovcí a také na těžbu dřeva. Přitom má toto 26 km dlouhé a 14 km široké údolí okolo města Blenheim nejdelší celkovou dobu slunečního svitu ze všech oblastí Nového Zélandu – průměrně 2 400 hodin ročně. Noci tu ovšem bývají chladné vlivem studeného vzduchu proudícího od Pacifiku z Cloudy Bay. Právě teplotním skokům vděčíme za specifické vlastnosti vína z Marlborough: čerstvou, svěží chuť a intenzivní aroma. Mocný kontrast mezi horkými slunečnými dny a chladnými nocemi prodlužuje proces zrání vína způsobem, který nemá jinde na světě obdoby.

cloudybayKrajina slunečního svitu. Zdroj: https://www.facebook.com/cloudybay

Ideální půdní podmínky

Oblast Marlborough má také skvělé půdní podmínky pro pěstování révy vinné. Místní půda je tvořena štěrkovými a kameninovými naplaveninami, které zadržují teplo získané přes den a následně ho v noci uvolňují. Horské masivy tuto oblast chrání před silnými dešti a extrémními povětrnostními podmínkami. Díky čistému ovzduší je zde velmi ostré slunce a nízká koncentrace ozónu. Tyto podmínky napomáhají k dobře vyzrálým hroznům a ve finále velmi chutným, aromatickým vínům.


Nechte se unášet nad vinařskou oblastí Marlborough

Jedinečný Sauvignon Blanc králem vinařské oblasti Marlborough

Nejhojněji pěstovanou odrůdou je zde Sauvignon Blanc pokrývající 40 % všech vinic. Toto víno z Nového Zélandu je díky svému unikátnímu aroma a chuti vyhledávané milovníky kvalitního vína po celém světě. Má typickou výraznou vůni, chuť angreštu, černého rybízu, kiwi a maracuji a výraznou mineralitu. Ucítit můžete také herbální tón citronové trávy a hluchavky. Další hojně pěstovanou bílou odrůdou je Chardonnay s 26 %, dále Rulandské šedé a Ryzlink rýnský. Mezi červenými odrůdami dominuje Pinot Noir s 12 % (asi 2 650 ha vinic). Oblast Marlborough je také významným producentem jakostního šumivého vína. To se vyrábí metodou champenoise převážně z odrůd Chardonnay a Pinot Noir.

sauvignonLahodný Sauvignon Blanc z Cloudy Bay. Zdroj: https://www.facebook.com/cloudybay

Vinařská oblast Marlborough se dělí na 3 hlavní oblasti: Southern Valleys (Jižní údolí), Wairau Valley a Awatere Valley. Je domovem více než 500 pěstitelů. Mezi nejvýznamnější pěstitele regionu Marlborough patří vinařství Villa Maria. Kromě Marlborough vlastní vinařství vinice i v oblastech Hawke's Bay a Gisborne. Vaší pozornosti by nemělo uniknout zejména víno Villa Maria Pinot Noir z Marlborough. Perlou mezi novozélandskými víny je také Sauvignon Blanc Cloudy Bay. Intenzivní a rozmanitá ovocná vůně tohoto limitovaného vína vám doslova učaruje.

pinotVilla Maria Pinot Noir z Marlborough. Zdroj: https://www.facebook.com/villamariawines

 

Další oblasti z regionu