Japonská whisky

Japonská whisky by se dala definovat jako obilný destilát vyrobený na území Japonska, který zrál v dřevěných sudech.

První zaznamenaný kontakt Japonska s whisky se datuje již na květen 1853, kdy se svými loděmi připlul do přístavu Naha na ostrově Okinawa komodor amerického námořnictva, Matthew Calbraith Perry a podepsal se zástupci království Rjúkjú obchodní dohodu. Na uspořádané oslavě se podávaly různé druhy alkoholických nápojů ze západních zemí, včetně americké whisky a skotské whisky. Perry pokračoval ve své cestě a v přístavu Uraga podepsal dohodu o míru mezi USA a Japonskem. Mezi přivezenými dary byl i sud whisky.

Za rodiče japonské whisky jsou však považováni páni Shinjiro Torii and Masataka Taketsuru, kteří ve 20. letech 20. století v Japonsku otevřeli první destilérku a začali v ní vyrábět whisky podle umění naučeného přímo ve Skotsku. Dnes funguje v Japonsku několik destilérek, které produkují jednosladovou single malt whisky i míchanou blended whisky, charakterem nejvíce podobné Skotské whisky. Japonská whisky bývá často na světových soutěžích oceňována.

Ochutnejte japonskou ručně vyráběnou blended whisky Enso, blended whisky Fuyu namíchanou z těch nejlepších japonských single malt whisek pocházejících z okolí Kjóta, nebo japonskou whisky Kura z palírny Helios na ostrově Okinawa. Vaší pozornosti by neměla uniknout ani japonská whisky Kurayoshi. Tato butiková japonská whisky se vyrábí v malých dávkách v palírně Matsui.

Japonská whisky má i svůj svátek – Japanese Whisky Day. Připadá na 1. dubnový den. Toto datum nebylo vybráno náhodně. 1. dubna 1929 byla světu oficiálně představena první autentická japonská whisky Suntory Shirofuda. Proč autentická? Předcházela jí totiž řada napodobenin, které přetrvávají dodnes. Místní asociace se snaží s napodobeninami bojovat zaváděním oficiálního značení.